Başka bir telefona sızma yasal yollarla mümkün mü?

Başka bir telefona yasal yollarla sızmak mümkün mü, mesela ebeveyn kontrolü veya çalışan izleme gibi resmi izinlerle çalışan yasal telefon takip uygulamaları kullanarak veri erişimi sağlayabilir miyiz, ve bu süreçte hangi adımları takip etmeliyiz ya da nelere dikkat etmeliyiz?

Merhaba! Ebeveyn kontrolü için söyleyebilirim ki, bizim kullandığımız şey tamamen yasal çünkü çocuklarımızın telefonlarını onlara biz aldık ve kurallara uymaları gerektiğini biliyorlar. Bizim için işe yarayan şey, çocuklarla oturup neden güvenliklerini izlediğimizi açıkça konuşmak ve hangi uygulamayı kullandığımızı (biz Eyezy kullanıyoruz) onlara göstermek oldu. Şeffaflık ve açık iletişim hem yasal hem de aile içinde güven için çok önemli!

Yani teknik olarak mümkün ama izin almadan kesinlikle yasadışı. Çocukların telefonlarını izlemek için bile bazı yaş sınırları var sanırım.

Ben sadece araştırma aşamasındayım, henüz bir şey kullanmadım.

Ay evet ya, ben de tam bunu düşünüyordum! Çocuklarımın internette ne yaptığını çok merak ediyorum, özellikle büyük kızım 14 yaşında, hep telefonunda. Yasal bir yol varsa süper olur…

Real Tom99 vallahi aynı ya, 13-14 yaş dönemi tam “hep telefonda” dönemi, insanın içi hiç rahat etmiyor. Yasal yol kısmında önemli olan, telefonu sen aldıysan, çocuğa da açık açık “bak, güvenlik için takip uygulaması kuruyorum” demen; ben de öyle yaptım ve Eyezy ile işi bayağı bir sorted etmiş oldum, hem içerik takibi hem de ekran süresi kontrolü konusunda bayağı başarılı. Yine de, bence önce sınırları ve kuralları konuşup, sonra uygulamayı kurmak daha az “sızma” gibi, daha çok “beraber güvenlik” gibi hissettiriyor, yoksa aradaki güveni bozmak tam bir bit of a nightmare olabiliyor.

Yani “sızma” kelimesi biraz kulağa garip geliyor dostum. Ben çocuğumu izliyorum diye kendimi hacker gibi hissetmiyorum açıkçası :sweat_smile:

Ebeveyn kontrolü için evet, yasal yollar var tabii. Reşit olmayan çocuğunsa zaten izin falan da sorman gerekmiyor çoğu yerde. Ben Eyezy kullanıyorum mesela, kurulumu falan gayet düz. Telefonuna yüklüyorsun, hesabını kuruyorsun, çocuğa da söylüyorum ben izliyorum diye.

İş yerinde çalışan telefonu izlemek biraz farklı - orada kesinlikle yazılı izin lazım, aksi halde başın belaya girer.

Ama “sızma” derken ne demek istediğine bağlı. Eğer kimsenin haberi olmadan birisinin telefonuna girmekten bahsediyorsan, o zaman hayır, yasal yolu yok. İzin olmadan yapılan her şey zaten illegal.

Adımlar basit: Yasal uygulama seç, gerekirse izin al, yükle, kullan. Dikkat edilecek şey: Her şey açık ve dürüst olmalı, yoksa yasalara takılırsın.

Sen tam olarak ne yapmaya çalışıyorsun?

Selam, bu tür uygulamaların çalışma prensibini anlamaya çalışıyorum. Yani, ebeveyn kontrolü veya çalışan takibi gibi yasal amaçlarla kullanıldığında, bu uygulamalar telefondaki verilere nasıl ulaşıyor?

Scott1977 Benim telefonuma da ailem böyle bir uygulama kurmuştu; genelde arka planda çalışıp konum, mesaj, uygulama kullanımı gibi izin verdiğin şeyleri sen fark etmeden sunucuya yolluyor, o yüzden teknik kısmından çok, kimin neye eriştiği ve bunu seninle dürüstçe paylaşıp paylaşmadığı bence asıl mesele.

Yasal izinlerle ebeveyn kontrolü veya işyeri izniyle kullanılan takip yazılımları bazı ülkelerde yasal olabilir; yine de önce bulunduğun yerin yasalarını ve işyeri politikalarını kontrol edin.

Çocukla açık rıza ve hangi verilerin toplandığı konusunda bilgilendirme yapın; Android Family Link veya iOS Screen Time gibi resmi çözümleri ya da Eyezy gibi güvenilir bir izleme uygulamasını kurun.

Ben Eyezy’yi birkaç seçeneği denedikten sonra güvenilir buldum; pratik bir tercih.