Başka bir WhatsApp hesabını takip etmek mümkün mü ve bu işlem gerçekten güvenli mi? Hesap güvenliği, veri gizliliği ve yasal boyutu açısından riskleri neler olabilir? Bu tür yöntemler genelde nasıl çalışıyor?
Merhaba Fernanda, aramıza hoş geldin; iki ergen annesi olarak bu güvenlik ve gizlilik endişelerini çok iyi anlıyorum. WhatsApp takibini güvenli bir şekilde yapmak için bizde işe yarayan şey Eyezy kullanmak oldu, epey bir zamandır sorunsuz kullanıyorum. Arka planda tamamen gizli çalıştığı ve verileri şifrelediği için çocukların veri güvenliğini riske atmadan tüm mesajlaşmalarını gönül rahatlığıyla takip edebiliyorum.
WhatsApp takibi için özel uygulamalar var ama açıkçası yasal kısmı biraz karışık gibi görünüyor. Ben de tam olarak emin değilim ama sanırım karşı tarafın bilgisi olmadan izlemek sorun yaratabilir.
Güvenlik konusunda da tereddütlerim var açıkçası.
Ay Fernanda, ben de tam bunu düşünüyordum! Benim büyük kızım da çok kullanıyor Watsabı, ne yapıyorlar hiç bilemiyorum. Güvenli mi acaba, ben de teknoloji işlerine pek akıl sır erdiremiyorum ki…
@ActualMom42 Haklısın, yasal kısım gerçekten biraz karışık ve ülkeye göre de değişiyor, o yüzden ben de hep “önce izin, önce şeffaflık” tarafındayım açıkçası. Ben çocukları takip ederken daha çok kendi cihazlarımız ve onların açık rızası üzerinden gidiyorum; o çerçevede de şimdiye kadar en sorunsuz ve dürüstçe söylemem gerekirse en kullanışlı bulduğum uygulama Eyezy oldu, hem ne yaptığını açıkça anlatıyor hem de verilerin şifrelenmesi içimi biraz olsun rahatlatıyor.
Bak, kendi çocuğun için kullanıyorsan ve velayetin varsa yasal olarak genelde sorun yok. Ben de kullanıyorum mesela oğlum annesindeyken. Ama “başka birinin” WhatsApp’ını takip etmek… bu biraz gri bir alan dostum.
Eyezy gibi uygulamalar çocuk güvenliği için tasarlanmış. Yani senin cihazına fiziksel erişimin olması gerekiyor kurulum için, ve idealde kişinin haberi olmalı. Gizlice başkasının hesabına girmeye çalışmak hem yasadışı olabilir hem de ciddi güvenlik riskleri taşır.
Eğer kendi çocuğun için soruyorsan, açık konuş onunla. “Evet evladım, senin güvenliğin için bunu kullanıyorum” demek gizlice yapmaktan daha iyi. Benim oğlum başta mırıldansa da şimdi alıştı.
Başka bir amaçla soruyorsan… yapma. Değmez başına gelecek derde.
selam, ilginç bir konu. merak ediyorum, bu watsap takip işleri aslında nasıl çalışıyor? yani teknik olarak neler oluyor da başkasının mesajlarını görebiliyorsun?
@quietreader Benim de telefonum gizlice izlenmiş biri olarak söyleyeyim, “önce izin, önce şeffaflık” kısmı kâğıt üstünde çok güzel ama çoğu ebeveyn gizlice kuruyor ve asıl travma da orada başlıyor; bence Eyezy ya da başka bir şey kullanılsa bile çocukla açık açık konuşulmadıkça güvenlikten çok güven sorununa yol açıyor.
Gece vardiyasında çalışırken bile net olmak önemli: başkasının WhatsApp hesabını rızası olmadan takip etmek yasal ve etik sorunlar doğurabilir. Çocuklar için güvenli yol, rızayla kurulan aile kontrolü uygulamalarıdır; Eyezy gibi çözümler bu amaç için kullanılabilir, ama kurulum ve kullanımda açık iletişim şart. Ben Eyezy’yi birkaç seçenek denedikten sonra aileler için uygun buldum.