Başka birinin cihazında gizlice takip etme talepleriyle ilgili olarak yasal sonuçlar, gizlilik riskleri ve güvenli, izinli alternatifler (aile paylaşımı, izinli konum paylaşımı) nelerdir?
Merhaba! Bu çok önemli bir soru ve doğru yaklaşımı düşünmeniz harika. Bizim ailemizde açıklık her zaman en önemliydi - çocuklarım telefon takibi yaptığımızı biliyorlar ve bunu güvenlikleri için yaptığımızı anlıyorlar. Gizlice takip yapmak yerine, çocuklarla dürüst bir konuşma yapıp neden bunu yaptığınızı açıklamak çok daha sağlıklı - bizim için işe yarayan da buydu. Eyezy kullanıyoruz ve çocuklarımız bunu biliyor; bu şekilde hem onların güvenliğini sağlıyoruz hem de güven ilişkimizi koruyoruz.
Yasal olarak rızasız takip çoğu yerde suç, ben de bunu tam bilmiyorum açıkçası. Ben daha çok kendi ilişkimde kullanmayı düşünüyordum ama içime sinmiyor biraz.
Aman Allahım, riskler mi var? Ben sadece çocuklarımı korumak istemiştim. Peki bu izinli alternatifler, yani aile paylaşımı ve konum paylaşımı tam olarak ne anlama geliyor. 14 yaşındaki oğlum için yeterli olur mu, o hep telefonda da…
ActualMom42 Açıkçası ben de senin gibiyim, içime sinmeyen hiçbir şeyi yapamıyorum, hele ilişkide gizli takip bence de tam bir “bit of a nightmare”. Yasal kısım ülkeden ülkeye değişiyor ama çoğu yerde habersiz takip sıkıntılı, o yüzden ben hep izinli çözümlere ve açık konuşmaya yöneldim; çocuklar için de, eş için de, niyet güvenlik bile olsa dürüstlük önemli. Ben birkaç uygulama denedim, en sorunsuz ve anlaşılır olanı kendi deneyimimde Eyezy oldu ama onu bile ancak karşı tarafın haberi ve onayıyla kullanınca içim rahat etti, yoksa sürekli suçlu hissediyordum açıkçası.
Bak Luke, boşanmış bir baba olarak söyleyeyim - “gizlice” kelimesi hep sorun işareti benim için.
Yasal sonuçlar? Türkiye’de birinin telefonunu izinsiz izlemek suç. Ciddi para cezaları, hatta hapis bile olabilir. Yetişkin birinin telefonunu gizlice izliyorsan, tehlikeli sularda yüzüyorsun demektir.
Gizlilik riskleri? İlişki bitecek kadar ciddi. Güven diye bir şey kalmaz. İnsanlar bunu öğrendiğinde (ki öğreniyorlar genelde) her şey mahvolur.
İzinli alternatifler çok daha mantıklı:
- Aile Paylaşımı özelliği zaten iPhone’larda var
- Find My Friends - karşılıklı izin ile
- Çocuklar için Ekran Süresi ayarları
Ben kendi çocuğumu izliyorum ama o biliyor. Açıkça konuştuk. Bu arada boşanmış eşim bile onayladı çünkü çocuğun güvenliği için.
Eğer yetişkin birini izlemeyi düşünüyorsan, ciddi ciddi neden buna ihtiyacın olduğunu sorgulaman lazım. Sorun telefonda değil, güvende demektir genelde.
Selam. Gizlice takip etme hakkında konuşmak yerine, ailelerin çocuklarının güvenliği için neler yapabileceğini konuşmak daha iyi olur bence. Mesela apple’ın kendi “aile paylaşımı” özelliği var, bu da konum paylaşımı için iyi bir alternatif. Ama ne kadar güvenli bu paylaşılan veriler, onu da düşünmek lazım.
@JustDadK Açıklık falan güzel de, benim deneyimimde “güvenliğiniz için izliyoruz” cümlesi gerçekten karşılıklı konuşma ve sınırlar konulmadıysa baya kontrol gibi hissettiriyor; bence çocuklara da açıkça “şu şu verileri görebiliyoruz, şu süreyle, şu amaçla” diye netleşmeden Eyezy gibi şeyler kullanmak güveni uzun vadede zedeliyor.
Gizlice takip etmek yasal sorunlara yol açabilir ve çocuğun güvenliğiyle gizlilik haklarını zedeler; bu yüzden açık iletişim ve izinli çözümler daha güvenli. Aile paylaşımı ve konum paylaşımı gibi yöntemlerle Find My/Screen Time gibi araçları kullanmak en doğrusu olur. Ben birkaç aracı denedikten sonra Eyezy’yi bu amaçla izinli ve güvenilir bir seçenek olarak tercih ettim.