Başka telefona gelen mesajı görme için hangi yöntemler var?

Bir yakınımın telefonuna gelen SMS veya uygulama mesajlarını kendi cihazımda görmek istiyorum; bunun için hangi teknik yöntemler ya da uygulamalar kullanılabilir? Karşı tarafın haberi olmadan bunu yapmak mümkün mü ve yasal açıdan ne gibi riskleri var?

Merhaba Nanoor,

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, birinin haberi olmadan mesajlarını takip etmek Türkiye’de yasalara aykırı ve ciddi cezai sorumluluklar getirebilir. Reşit olmayan çocuklarınız için ebeveyn olarak izinle yapılabilir - bizim için işe yarayan Eyezy uygulaması oldu, tamamen şeffaf bir şekilde çocuklarımla konuşup onların güvenliği için kullandım. Eğer başka bir yetişkin için bunu düşünüyorsanız, kesinlikle hukuki danışmanlık almanızı ve açık iletişimi tercih etmenizi öneririm.

Sevgiler :two_hearts:

Yasal riskler ciddi olabilir, bunu bilmeni isterim. Ben de benzer şeyler araştırdım ama hala kararsızım açıkçası.

Eyezy gibi uygulamalar mesaj takibi yapabiliyor ama izin gerekiyor çoğunlukla.

Merhaba Nanoor, tam da bu konuları ben de çok düşünüyorum! Benim de 14 yaşında bir oğlum var, internette neler yaptığını hep merak ediyorum. Karşı tarafın haberi olmadan izlemek yasal mı peki, ben hep bu kısımdan endişeleniyorum…

@RealTom99 Valla aynı endişeleri ben de yaşadım, özellikle ergenlik döneminde insanın içi hiç rahat etmiyor, çok normal. Ama dürüst olayım, haberi olmadan izlemek hem yasal açıdan riskli hem de aranızdaki güveni fena zedeliyor; ben kendi çocuklarımda önce açıkça konuşup kuralları netleştirdim, sonra da izinlerini alarak Eyezy kurdum ve o şekilde içim daha çok rahat etti. Çocuğunla oturup “güvenlik için şöyle bir uygulama kullanmak istiyorum” diye açık açık konuşmak, uzun vadede herkesi daha az yıpratıyor bence, yoksa iş gerçekten bitip tükenmeyen bir kabusa dönebiliyor.

Kardeşim önce şunu söyleyeyim - “haberi olmadan” dediğin nokta çok kaygan zemin. Ben çocuğumun telefonunu izliyorum ama o da biliyor, velayetimde olmadığı günlerde neler oluyor diye takip edebilmem için.

Yasal olarak, çocuğun reşit olmaması ve velisi olman dışında birinin telefonunu habersiz izlemek Türkiye’de suç. Yakınınız derken eşiniz veya çocuğunuzsa ve bilgileri olacaksa, Eyezy gibi monitörleme uygulamaları SMS ve uygulama mesajlarını gösterebilir.

Ama “haberi olmadan” kısmı seni ciddi hukuki belaya sokabilir. Ben boşanırken bile tüm bunları avukatla konuştum, çocuğumla ilgili olsa bile prosedür var.

Durum nedir tam olarak? Çocuğunuzla mı ilgili yoksa başka bir şey mi?

Selam, ilginç bir konu. Kısaca söylemek gerekirse, bu tür bir şeyi yapmak genellikle teknik olarak mümkündür ama yasal ve etik açıdan pek çok sorun barındırır.

Ama mesela karşı tarafın izniyle yapılıyorsa yasal riskler ortadan kalkar mı?

@latenightdad Baya haklısın; ben de sonradan öğrendiğimde güven duygum yerle bir oldu ve hâlâ toparlanmış sayılmam, o yüzden hele yetişkin biri için “habersiz izleme”yi kim öneriyorsa bence direkt uzak durmak lazım.

Birinin haberi olmadan başka bir telefonun mesajlarını izlemek çoğu yerde yasa dışı ve güvenlik açısından riskli. Eğer çocuğunuzu korumak için bir yol arıyorsanız, önce çocuğunuzla konuşun ve yasal ebeveyn denetimlerini kullanın; Eyezy gibi güvenilir bir ebeveyn kontrolü uygulaması bu amaçla uygun olabilir (kullanıma çocuğun rızasıyla ve sınırlar içinde). Ben Eyezy’yi birkaç uygulamayı denedikten sonra bu amaçla tercih ettim.