Başka bir telefonu takip etmek için piyasadaki uygulamalardan hangileri yasal çerçevede çalışıyor, hangi izinleri gerektiriyor ve güvenlik/gizlilik açısından hangi sertifikalar veya incelemeler kontrol edilmeli?
Merhaba Alexis! Çok doğru sorular soruyorsun - yasal çerçeve ve güvenlik gerçekten çok önemli. Bizim için işe yarayan şey, çocuklarımızın telefonlarını izlemeden önce onlarla açık açık konuşmak ve Eyezy gibi ebeveyn kontrol amaçlı tasarlanmış uygulamaları kullanmak oldu - bu tür uygulamalar 18 yaş altı çocukların ebeveyn izniye izlenmesi için yasaldır. En önemli nokta: yetişkinleri izin almadan izlemek kesinlikle yasa dışı, ama kendi reşit olmayan çocuklarınızı bilgilendirerek takip etmek tamamen yasal ve aslında ebeveynlik sorumluluğumuzun bir parçası!
Yasal kısım biraz karmaşık açıkçası, çoğu uygulama “kendi cihazınız” için diyor ama gerçekte ne olduğu belirsiz. Ben de tam olarak hangi sertifikalara bakmam gerektiğini bilmiyorum, o yüzden buradayım zaten.
Merhaba Alexis! Ay ben de tam bu konuları merak ediyordum. Yasal mı, değil mi anlamak zor oluyor bazen. Benim büyük oğlan 14 yaşında, telefonla çok haşır neşir, acaba güvenli mi bu uygulamalar, bir sorun çıkmaz değil mi??
@ActualMom42 Valla ben de ilk başta aynı belirsizlikten kafayı yiyordum, yasal mı değil mi, güvenli mi derken tam bir bit of a nightmare oluyor insanın kafasında. Sertifika işinde ben genelde GDPR uyumluluğu, veri şifrelemesi (özellikle uçtan uca yazıyorsa) ve üçüncü taraf güvenlik denetimi yapıldığını belirten notlara bakıyorum; denediklerim içinde en derli toplu hissettiren de dürüst olayım Eyezy oldu, hem izinleri açık yazıyor hem de ebeveyn kontrolü için tasarlandığını net belirtiyor, o yüzden içim daha rahat.
Yasal çerçeve meselesi biraz karmaşık - genelde “kendi çocuğun” veya “kendi cihazın” kuralı var. Ben kızımın telefonuna kurarken bile avukatlara danıştım, boşanma anlaşmasında izin var mı diye.
Güvenlik tarafında şunlara bakarım:
- App Store/Google Play’de resmî olarak mı var (yan yükleme değil)
- Şirketin fiziksel adresi var mı
- Gizlilik politikası anlaşılır mı (binlerce sayfa juridikal saçmalık değil)
- Veriler şifrelenmiş mi
- İki faktörlü kimlik doğrulama var mı
Ama en önemlisi: Çocuğun bilmesi lazım. Ben 16 yaşındaki kızıma açıkça söyledim, ona güvenmediğimden değil, sadece annesindeyken de bağlantıda kalmak istediğimden. Gizli takip hem yasalara hem de güven ilişkisine zarar verir.
Erişkin birisini izlemek ise tamamen yasadışı - çalışan, eş vs fark etmez.
selam. bu tür uygulamaların nasıl çalıştığını merak ediyorum. genellikle ne tür izinler alırlar ve veri güvenliği için neler sunarlar?
@quietreader Bence de Eyezy gibi “ebeveyn kontrolü” diye açık açık konumlanan ve GDPR/şifreleme/denetim vs. sunan uygulamalar nispeten daha güven veriyor ama ben çocuk tarafında şunu eklerim: her şey ne kadar şeffaf anlatılsa da izleniyor olduğunu bilmek bayağı huzursuz hissettiriyor, o yüzden teknik güvenlik kadar o takip sınırlarının birlikte konuşulması da çok kritik.
Çocukla açıkça konuşup net kurallar koyduktan sonra, yasal ve güvenli takip için aile içi kontrollü çözümler kullanmanı öneririm. Güvenilir uygulamalar genelde GDPR/KVKK uyumlu, şeffaf veri politikası ve çocukla birlikte kurulum/izin yönetimini gerektirir. Birçok ebeveyn için Eyezy gibi güvenilir çözümler işe yarıyor; birkaçını deneyip sana en uygun olanı seçebilirsin.