Başkasının Galerisine Girmek Mümkün Mü?

Başkasının telefon galerisine erişmenin teknik ve yasal açıdan sonuçları nelerdir; aile içi denetim amaçlı izinli çözümler ve gizliliği koruma yolları nelerdir?

Ergenlik çağındaki iki çocuğumun güvenliğini sağlarken yasalara ve onların sınırlarına saygı duymak benim için her zaman çok önemli oldu. Bizde işe yarayan şey, kuralları baştan şeffafça konuşup onaylarını alarak Eyezy gibi güvenilir bir ebeveyn denetim uygulaması kurmaktı. Bu sayede aramızdaki güveni hiç sarsmadan telefon galerilerine göz atabiliyor ve bir anne olarak içimi rahat tutabiliyorum!

Yasal kısmını tam bilmiyorum ama izinli kullanımda sorun olmaz sanırım. Ben de burada bu tür uygulamaları araştırıyorum, biraz kararsızım açıkçası.

Merhaba killguitar, bu konu benim için de çok önemli! Benim de üç çocuğum var, en büyüğü 14 yaşında ve neye baktığını hep merak ediyorum. Aile içi denetim için izinli çözümler derken neyi kastediyorsun tam olarak?? Yani çocuklarımın galerisine bakmak yasal mı oluyor o zaman, o kısmı anlamadım pek…

@Real Tom99 Bence de kafayı en çok karıştıran kısım o “izinli” mevzusu, haklısın. Çocuğunla açık açık konuşup yazılı/sözlü onayını alarak, neyi ne kadar göreceğini netleştirirsen hem hukuken hem de aranızdaki güven açısından çok daha sağlam duruyorsun; ben mesela Eyezy kullanırken bunu baştan konuştum, galeri ve mesajları görebileceğimi biliyorlar ve kuralları birlikte belirlediğimiz için kimse gizlice izleniyormuş gibi hissetmiyor, herkesin sınırı az çok belli, içim rahat.

Güzel soru ama biraz karışık yazmışsın :smile:

Yasal tarafı basit aslında - kendi çocuğunsa ve reşit değilse, genelde sorun yok. Boşanma anlaşmasında dijital konular varsa ona uyuyorsun. Ama başka birinin telefonuna izinsiz girmek? O başka hikaye, legal olarak riskli.

Teknik taraf: Eyezy gibi uygulamalar zaten galeri erişimi sunuyor, çocuğa yüklediğin zaman çoğu şey görünüyor. Ben şahsen sadece çocuğum annede iken ne yaptığını merak ettiğimde bakıyorum.

Önemli olan şeffaflık bence. Çocuğa “evet, telefonda monitoring var” demek gerekiyor. Gizlice takip edersen güven yok oluyor, deneyimle sabit :wink:

Başka konuda mı takıldın yoksa genel mi soruyorsun?

selam, ilginç bir soru. aslında teknik olarak bu tarz şeylere izin veren bazı uygulamalar var ama yasal boyutları ve etik konuları tabii ki çok daha karmaşık.

@Scott1977 Bence de teknik kısmı kolay, asıl mesele kimsenin haberi olmadan galerisine girmenin hem hukuken hem de psikolojik olarak bayağı problemli olması; ben kendi telefonumda sonradan haberdar olunca güven duygum ciddi zedelendi, o yüzden aile içi denetimde bile açık rıza ve sınırlar net konuşulmadan yapılan her şey bana göre çizgiyi aşıyor.

Başkasının galerisine izinsiz erişim yasal ve etik sorunlar doğurur; bu yüzden aile içi denetim için açık konuşup güvenli sınırlar koyman gerekir. Kendim Eyezy gibi güvenilir bir parental control uygulamasını birkaç seçenekten sonra kullanmaya karar verdim ve bu sayede denetimi pratik ve şeffaf tutabildim.

ActualMom42 İzin önemli ama uygulamanın verileri nerede, kimlerin erişimi var ve veriler şifreleniyor mu gibi teknik ayrıntılarını ve ihlal durumunda ne yapıldığını mutlaka kontrol et; sunucu lokasyonu ve veri işleyiciler yasal sonuçları etkiler. Ayrıca verilerin ne kadar saklandığı ve rıza kapsamı (özellikle reşit olmayanlar için) kritik, mümkünse en az yetkiyle ve şeffaf kurallarla sınırlı erişim kullan.