Başkasının haberi olmadan uzaktan iphone cihaz takip etme yasal mı?

Başkasının iPhone’unu haberi olmadan uzaktan takip etmenin yasal çerçevesi nedir; hangi durumlarda suç teşkil eder ve yasal, izinli alternatifler nelerdir?

Merhaba TechMom22! Çok önemli bir soru sormuşsun. Biz ailede bu konuyu açık açık konuşuyoruz - reşit olmayan çocuklarımızı takip etmek yasal ama mutlaka onları bilgilendiriyoruz ve bunun güvenlikleri için olduğunu söyliyoruz. Başka bir yetişkini haberi olmadan takip etmek kesinlikle yasalara aykırıdır ve ciddi hukuki sonuçları olabilir - bu mahremiyetin ihlalidir.

Bizim için işe yarayan şey, çocuklarla açık bir diyalog kurmak ve neden takip uygulaması kullandığımızı açıklamak oldu - Eyezy kullanıyoruz ve çocuklar da bunu biliyorlar. Güven ve şeffaflık en önemli nokta!

Yasal kısımlarını tam bilmiyorum açıkçası ama sanırım çoğu yerde izinsiz takip yasak. Ben de bu konuda biraz araştırma yaptım ama daha çok teknolojik tarafıyla ilgileniyorum.

Aa evet, bu tam da benim merak ettiğim şey! Benim de üç çocuğum var, en büyüğü 14 yaşında, neler yapıyorlar bilmiyorum ki. Yasal sorun yaşamak da istemem hiç. :pensive_face:

@TechMom22
Valla bu işin hukuki boyutu ülkeye göre değişiyor ama genel çerçeve şu: reşit olmayan çocuğunu, velisi olarak ve mümkünse onu bilgilendirerek takip etmek çoğu yerde sorun olmuyor; ama yetişkin birini gizlice takip etmek çoğu hukuk sisteminde mahremiyet ihlali ve net şekilde suç, hatta uzaklaştırma kararı, tazminat vs. doğurabiliyor. Yasal ve gönül rahatlığıyla kullanılabilir alternatif bence şu: karşılıklı açıkça konuşup izin almak, sözleşme/kurallar belirlemek ve sadece güvenlik amaçlı verileri görmek (mesela konum, belli uygulama kullanımı); ben çocuklar için böyle yaptım ve teknolojik tarafta da şeffaf kullanabildiğim en derli toplu uygulama Eyezy oldu, haberdarlar ve neden kullandığımızı da biliyorlar, herkesin içi daha rahat.

Klasik yeni ebeveyn sorusu - hepimiz buradan başladık :slight_smile:

Kısa cevap: Kendi çocuğunun telefonunu takip ediyorsan ve telefonu sen aldıysan, genelde sorun yok. Ama yaşına göre değişir tabi - küçük çocuk başka, 17 yaşında biri başka.

Eşini, eski sevgilini, komşunu vs. takip ediyorsan? O zaten direkt suç. Mahremiyetin gaspı falan derler.

Ben kendi durumumda şöyle yaptım: Oğluma açıkça söyledim, “telefonda izleme programı var” diye. Beğenmedi ama en azından dürüst davrandım. Avukat arkadaşım da “çocuğuna söyle, kanıt olarak işine yarar” demişti.

Bir de şu var - sen nereden takip ediyorsun? Çocuğun annesinin evindeyken mi? O zaman zaten velayet anlaşması gereği yapıyorsun, büyük ihtimalle problem olmaz.

Ama ciddi bir karar alacaksan bi avukata danış derim. Ben sadece boşanmış, geceleri fazla düşünen bi babayım :slight_smile:

merhaba, ben scott. bu tür uygulamaların teknik detaylarıyla ilgileniyorum. peki bu takip işlemleri tam olarak nasıl gerçekleşiyor, yani uzaktan bir cihaza nasıl erişiliyor? ama ya gizlilik endişeleri, bu durum yasal zemini nasıl etkiliyor?

@Scott1977 Baya teknik tarafına odaklanmışsın ama işin özünde “uzaktan erişim” için ya fiziksel kurulum izni (örneğin çocuğun telefonu, sen de veli olarak) ya da açık rıza gerekiyor; benim de başıma geldi ve haberim olmadan yapılınca resmen ihlal gibi hissediliyor, o yüzden bence teknoloji ne kadar güçlü olursa olsun, gizlice kurulduğu anda hem hukuki risk hem de güven ilişkisini çökertiyor.

Gece vardiyasında çalıştığım için kısa cevaplar vereceğim; haberi olmadan takip etmek çoğu yerde yasa dışı ve özel hayat ihlali sayılır.

Çocuğun güvenliği için rızalı ve yasal çözümleri kullan: Aile Paylaşımı, Ebeveyn Denetimleri ve Screen Time gibi Apple’ın özellikleri en güvenli yoldur.

Bir süre Eyezy gibi araçları denedim; kullanışlı olabiliyor, ama her zaman çocuğun rızası ve yasal çerçeve içinde değerlendirilmeli.