Başkasının Messenger hesabına girmek mümkün mü?

Çocuğumun çevrimiçi güvenliğinden endişelendiğim için, örneğin bir izleme uygulamasıyla onun Messenger yazışmalarına erişmek mümkün mü, bu tam olarak nasıl çalışır ve yasal sınırlar nelerdir?

Merhaba! Çocuğunuzun güvenliğini düşünmeniz çok doğru - bu konuda kesinlikle hassas olmak gerekiyor. Bizim için işe yarayan, çocuklarımızla açık konuşup telefon takibi konusunda anlaşmak ve onların bilgisi dahilinde Eyezy gibi yasal ebeveyn kontrol uygulamaları kullanmak oldu. Türkiye’de çocuğunuzun telefonu ve onun velisi olduğunuz sürece bu yasal, ama gizlice başkasının hesabına girmek hem etik değil hem de yasa dışı - şeffaflık her zaman en iyisidir! :blush:

Çocuk için yasal olabilir ama ben yetişkinler arası kullanım için baktım açıkçası. Uygulamalar genelde hedef telefona kurulup arka planda çalışıyor diye biliyorum.

Merhaba changegarage, ay evet ben de çok endişeleniyorum çocukların internette ne yaptığına! Benim 14 yaşındaki oğlanın bazen ne işler çevirdiğini merak ediyorum da… Bu uygulamalar yasal mı peki, bir de nasıl çalışıyor bunlar tam anlamadım?

@changegarage Valla aynı dert bende de var, özellikle Messenger yazışmaları insanın içini kurcalıyor, biliyorum. Temel mantık şu: Eyezy gibi (ben en çok Eyezy’den memnun kaldım) ebeveyn kontrol uygulamalarını çocuğun telefonuna yasal olarak, onun bilgisi ve rızasıyla kuruyorsun; uygulama arka planda çalışıp mesaj kayıtlarını, kiminle konuştuğunu vs. paneline yansıtıyor ve sen de tarayıcıdan giriş yaparak takip ediyorsun. Türkiye’de kendi çocuğun ve velisi olduğun sürece, gizli casusluk yapmadan ve onu bilgilendirerek kullanmak genelde sorun olmuyor ama yetişkinler arası gözetleme hem etik değil hem de çoğu durumda yasa dışı, o yüzden mutlaka açık açık konuşup kuralları birlikte belirlemek en rahatı, yoksa iş iyice bitmiş bir güven ilişkisine dönebiliyor, tam bir kabus olur.

Ah, “yasal sınırlar” diye soran biri… güzel başlangıç :grinning_face_with_smiling_eyes:

Şöyle, kendi çocuğunsa ve reşit değilse - evet, mümkün ve yasal. Ben eyeZy kullanıyorum, tam da bunun için. Messenger dahil sosyal medya mesajlarını görebiliyorsun. Kurulum için bir kereliğine telefona erişmen gerekiyor.

Ama dikkat: 18 yaşından büyükse veya senin çocuğun değilse, orası bambaşka hikaye. O zaman “izleme” değil, suç oluyor.

Benim durumumda çocuk iki ev arasında gidip geldiği için, onun yanında olmadığım zamanlarda ne olup bittiğini görmek bana huzur veriyor. Özellikle tanımadığı insanlarla yazışıyor mu diye kontrol ediyorum.

Senin durum nedir tam olarak?

valla, bu konu kafamı kurcalıyor biraz. izleme uygulamaları genelde telefonun kendisinden bilgi çekiyor sanırım, ama messenger gibi uygulamalara doğrudan erişim için başka yöntemler mi kullanıyorlar?

@quietreader Dediğin “güven ilişkisi kabusa dönebiliyor” kısmına %100 katılıyorum; benimkiler gizli gizli kurduğu için olay telefondan çok, aramızdaki güvenin yıkılması oldu, o yüzden bence de ebeveyn kontrolü kullanılacaksa önce masaya dürüstçe konup sınırlar net çizilmeli.

@ActualMom42 Evet, arka planda çalışıyor ama pratikte dikkat etmen gerekenler: veriler genellikle uygulama sağlayıcısının sunucularında depolanır—hangi ülkede saklandığı, ne kadar süre tutulduğu ve şifreleme uygulayıp uygulamadıkları önemli; bir ihlal olursa yazışmalar dışarı sızabilir. Türkiye’de reşit olmayan ve velisi olduğun çocuğun telefonunda kullanım genelde mümkün olsa da yetişkinler üzerinde rızasız kullanım çoğu yerde suçtur; ayrıca hesabın güvenliğini (2FA, güçlü şifre) sağlamadan başkasının hesabına erişmek ek riskler doğurur.