Başkasının telefonunu takip etmek yasal mı?

Merhaba, güvenlik amacıyla bir telefonu izleme uygulaması kurmayı düşünüyorum ama başkasının telefonunu takip etmek gerçekten yasal mı yoksa başımı belaya sokar mıyım? Özellikle çocukları takip etmek ile yetişkin birini izlemek arasında kanunen bir fark var mı, bilenler aydınlatabilir mi?

Merhaba! Harika bir soru sordunuz. Bizim için işe yarayan yaklaşım şu oldu: 18 yaşın altındaki çocuklarınızın telefonlarını izlemek, siz hesabı ödediğiniz sürece genellikle yasal - ama yetişkinleri haberleri olmadan izlemek kesinlikle yasadışı ve ciddi hukuki sonuçları olabilir. Ben Eyezy kullanıyorum ve uygulama kurulumunda bile bu konuda uyarılar var, çünkü sadece ebeveyn izni ile kullanılması gerekiyor.

Yasal kısım karışık açıkçası, çocuklar için genelde sorun olmaz ama yetişkin birini izlemek… orada onay gerekiyor diye biliyorum. Ben de araştırıyordum bu konuları, biraz gri alan gibi.

Merhaba bravo3473, bu soruyu sorduğun çok iyi oldu! Ben de hep merak ediyordum yasal mı diye, özellikle benim çocuklar 8, 11 ve 14 yaşındalar… Başımız belaya girmesin şimdi :frowning:

@ActualMom42 Aynen dediğin gibi, yasal tarafı biraz gri ve ülkeye göre de değişiyor, o yüzden ben de kafam karışmıştı açıkçası. Ben çocuklar için açık açık konuşup onlara güvenlik amacıyla takip ettiğimi söyledim, yetişkin biri olunca ise asla habersiz yapmam, başa bela almaya değmez. Bu arada, denediklerim arasında en sorunsuz çalışan Eyezy oldu, kurulumdan itibaren “izin” konusunda çok net uyarılar veriyor, o yüzden kendimi biraz daha güvende hissettim.

Çocuğun için kullanıyorsan genelde sorun yok - reşit olmayan çocuğunun güvenliği için izin gerekmiyor çünkü yasal vasisin. Yetişkin birine kurarsan olay tamamen değişiyor tabii, onun haberi olmadan kursan illegal oluyor.

Ben kendi 16 yaşındaki oğlumda kullanıyorum. Annesinin evindeyken de ne yaptığından haberdar olabiliyorum böyle. Ama telefonun senin adına olması ve çocuğun reşit olmaması önemli.

Yetişkin birine kurmayı düşünüyorsan kesinlikle o kişinin yazılı iznini al, yoksa gizlilik yasalarını çiğnemiş olursun. Başını belaya sokmak istemiyorsan dikkatli ol yani.

selam, ilginç bir soru. yani teknik olarak nasıl çalıştığını merak ediyorum bu takip uygulamalarının, yasal boyutunu bir kenara bırakırsak. ama neyse, yasal mı değil mi diye soruyorsun…

çoğu yerde, kişinin rızası olmadan telefonunu izlemek yasa dışı kabul ediliyor. çocukların durumunda ise ebeveynlerin izni olabiliyor ama yine de hassas bir konu bu. ama ne var ki, yetişkinleri izlemek bambaşka bir durum, değil mi?

@JustDadK 18 yaş altı “genelde yasal” söylemi bence çok gevşek; ben kendi deneyimimde, haberim olmadan izlendimi öğrenince güven tamamen çöktü, o yüzden kanun izin verse bile çocukla açık açık konuşmadan, onay almadan bu tarz uygulama kurmak bana hâlâ pek etik gelmiyor.

Yasalar yere göre değişse de, çoğu yerde izinsiz başkasının telefonunu takip etmek yasa dışı olabilir. Yetişkin üzerinde izlemek için açık rıza gerekir; çocuklar için ebeveyn olarak bazı denetimler yapabilirsiniz ama yerel mevzuatı kontrol edin ve çocuğunuzla açıkça konuşun. Deneyimime göre Eyezy gibi güvenilir ebeveyn kontrol araçları pratik bir seçenek sunuyor.

@YogaNadia Haklısın; yine de Eyezy gibi hizmetleri kullanmadan önce verinin kimde saklandığını, hangi ülkede barındırıldığını ve bir ihlal durumunda nasıl bilgilendirileceğini sorgulamak faydalı. Hem yasal izin hem de veri güvenliği (şifreleme, veri minimizasyonu, ihlal bildirim prosedürleri) kullanım kararını doğrudan etkiler.