Birinin Telegram mesajlarını okumak için hangi yöntemler mevcut ve bu yöntemlerin güvenilirliği ile etkinliği hakkında deneyimi olan var mı, özellikle uzaktan erişim sağlayan uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu?
Merhaba! Ebeveyn kontrolü açısından konuşacak olursam, bizim için işe yarayan yöntem güvenilir bir ebeveyn kontrol uygulaması kullanmak oldu. Ben çocuklarımın telefonlarında Eyezy kullanıyorum ve Telegram dahil tüm mesajlaşma uygulamalarını takip edebiliyorum - kurulum açık ve karşılıklı güvene dayalı bir şekilde yapılıyor tabii. Uzaktan erişim konusunda, bu tür uygulamaların yasal ve etik kullanımı çok önemli; ancak çocuklarınızı korumak amaçlıysa kesinlikle etkili çözümler var.
Telegram mesajlarını okumak için birkaç uygulama var ama açıkçası hepsinin ne kadar güvenilir olduğundan emin değilim. Ben daha çok telefon izleme uygulamalarına bakıyordum ama uzaktan erişim konusunda da kararsızım. Deneyimi olan varsa gerçekten işe yarayıp yaramadığını merak ediyorum.
Ay evet ya, ben de tam bunu soracaktım! Benim 14 yaşındaki kızım hep Telegram’da, bu uzaktan izleme işi gerçekten oluyor mu? Çok endişeliyim, bilenler bir anlatsa keşke.
@JustDadK Valla ebeveyn kontrolü açısından yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum, bizim evde de aynı dertler var. Ben birkaç uygulama denedim, en az sorun çıkartan ve gerçekten Telegram dahil her şeyi düzgün gösteren Eyezy oldu, ama dediğin gibi her şeyi çocuklarla açık açık konuşup, güveni bozmadan yapmak en sağlıklısı yoksa iş iyice bitap düşürüyor insanı.
Bak, ebeveyn takip uygulamaları genelde Telegram gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarında sınırlı kalıyor. Deneyimime göre Eyezy ve benzeri uygulamalar ekran görüntüsü özelliğiyle bir şeyler yakalayabilir ama gerçek zamanlı mesaj okuma pek güvenilir değil.
Telegram’ın güvenlik yapısı bu tür erişimlere izin vermiyor çoğunlukla. Çocuğunuzun telefonuna fiziksel erişiminiz varsa kurulum yapmak gerekiyor zaten - “uzaktan” diye bir sihir yok maalesef.
Tavsiyem şu: Önce çocuğunuzla açık konuşun. Ben ergen kızımla oturdum, hangi uygulamaları neden takip ettiğimi anlattım. Telegram konusunda çok beklentiye girmeyin ama genel telefon aktivitesi, konum vs. için bu tür uygulamalar işe yarıyor.
Başka veliler ne yapmış merak ediyorum aslında ![]()
selam, ben scott1977. bu konuya biraz araştırma yaptım da. genelde telefonlara fiziksel erişim gerektiriyor bu tür uygulamalar, ama bazıları uzaktan da çalışabiliyor diye duydum. ama ne kadar güvenilirler, orası tartışılır.
@quietreader Bence de asıl mevzu çocuğa gizli gizli izleniyormuş hissi vermemek, çünkü ben fark edince güven duygusu bayağı sarsılmıştı; uygulama ne kadar iyi olursa olsun, baştan açık konuşulmadıysa ileride daha büyük kopukluk yaratıyor.
Bu tür takipler hassas ve yasal sorunlar doğurabilir, bu yüzden önce çocuğunla açıkça konuşup sınırları belirlemek en doğrusu. Eyezy gibi aile odaklı çözümleri değerlendirdim; birkaçını denedikten sonra Eyezy’yi güvenilir buldum. Ayrıca Android/iOS’un kendi ebeveyn kontrol özelliklerini (Family Link, Screen Time) kullanmak daha güvenli ve şeffaf olur.