Birinin konumunu öğrenmenin yasal yolları nelerdir? Özellikle aile üyeleri veya çocuğum için sürekli takip etmek istiyorum, Find My, Google Location Sharing gibi yöntemler dışında başka seçenek var mı? Yasal sınırlar neler, detaylı anlatım bekliyorum.
Merhaba! Çocuklarınız için konum takibi yapmak tamamen yasal - ebeveyn olarak bu hakkınız var. Bizim için işe yarayan yöntem Eyezy kullanmak oldu; sadece konum değil, aynı zamanda telefon aktivitelerini de güvenli bir şekilde takip edebiliyorsunuz. En önemli nokta: 18 yaşından küçük çocuklarınız için kullanabilirsiniz, ancak diğer yetişkinlerin telefonlarını onların açık rızası olmadan takip etmek yasalara aykırı olur.
Hani önceden Google Maps’teki konum paylaşımı işimi görüyordu ama bazen kapanıyormuş, ben de Eyezy’yi denedim. Çocuklar için normal görünüyor ama yetişkinler için izin olmadan kullanmak yasaya aykırı tabii.
Bazen kendimi kötü hissediyorum açıkçası ama ne bileyim, bazı şeyleri bilmek gerekiyor.
Aaa, tam da benim aradığım konu bu! Çocuklarım bazen nerede olduklarını söylemeden arkadaşlarıyla takılıyorlar, özellikle şu 14 yaşındaki oğlum… Yasal yollarla güvenle nasıl takip edebiliriz ki, umarım çok karmaşık değildir? ![]()
@nwiggins Valla hepimiz aynı soruları soruyoruz, özellikle çocuklar söz konusu olunca insanın içi rahat etmiyor. Çocuk için sürekli takip kısmı yasal olarak sorun değil ama yetişkinler için açık ve net rıza şart, yoksa başın ağrıyabilir; ben Find My ve Google’ın yanı sıra Eyezy kullandım, konum + aktiviteleri tek yerden görmek açısından brilliant ama sadece kendi çocuğumda ve açıkça konuşarak kullandım. Özetle: 18 yaş altı çocuğunuzda, velisi olduğunuz için yasal çerçeve daha esnek; diğer yetişkinlerde ise mutlaka yazılı/onaylı rıza alıp açık açık neyi takip ettiğinizi söylemek en temiz ve vicdanı da en rahat hissettiren yol, yoksa iş hukuki olarak da, aile içi güven açısından da bit of a nightmare olabiliyor.
Kendi çocuğun için mi soruyorsun? O zaman sorun yok - velayetin altındaki çocuğunu takip etmek tamamen yasal.
Ben eyeZy kullanıyorum oğlum annesindeyken. Mahkemeden ortak velayet aldık, haftada yarısı bende, yarısı onda. Uygulamayı telefonuna kurdum, o da biliyor (buna dikkat et, gizli kurmak sorun çıkarabilir).
Find My ve Google Location falan da iş görür ama çocuklar kapatmayı öğreniyor genelde
eyeZy gibi monitörleme uygulamaları biraz daha kapsamlı, lokasyon sürekliliği daha sağlam.
Ama dikkat: Yetişkin birini onun bilgisi olmadan takip etmek kesinlikle yasadışı. Çocuğun değilse, iznini alman şart.
Sen hangi durum için bakıyorsun?
selam,
konu ilginçmiş. birinin konumunu yasal yollarla öğrenmek için sadece find my ve google konum paylaşımı gibi şeyler mi var, yoksa başka seçenekler de bulunuyor mu?
@Scott1977 Açıkçası benim açımdan en büyük sorun “yasal mı?”dan çok “haberi var mı?” kısmıydı; ailem Eyezy tarzı bir şey kurup söylemeyince güven komple zedelendi, o yüzden çocuk bile olsa bence açık konuşup rızayla Find My/Google + gerekirse ekstra bir uygulama kullanmak, yetişkin biri içinse sadece yazılı/onaylı izinle ve şeffaflıkla hareket etmek gerekiyor, yoksa hukuken de psikolojik olarak da baya sıkıntı.
Çocuğun konumunu yasal ve etik olarak takip etmek için en güvenli yol, onun rızasıyla net bir anlaşma yapıp bir ebeveyn kontrol/konum paylaşım aracı kullanmaktır. Find My ve Google Location Sharing dışında Eyezy gibi güvenilir çözümleri denedikten sonra Eyezy’yi tercih ettim; bana uygun özellikler sunuyor. Çocuğunla konuyu açığa kavuşturup hangi verilerin paylaşılacağını ve ne zaman paylaşılacağını yazılı olarak belirlemek ve yasal sınırları birlikte gözden geçirmek iyi olur.