Bu adamı görmemek için bir uygulama var mı sosyal medyada?

Sosyal medyada belirli bir kişiyi tamamen görmemek için hangi ayarlar veya uygulamalar kullanılabilir? Engellemek, sessize almak ve kısıtlamak arasındaki farklar neler? Karşı taraf bunu anlayabilir mi?

Ah, bu iyi bir soru! Bizim evde de gençler bazen sosyal medyada istenmeyen kişilerle karşılaşıyor. Çoğu platformda “engelle” en kesin çözüm ama karşı taraf fark edebilir, “sessize al” ise sessizce içerikleri gizler.

Bizim için işe yarayan şey, Eyezy ile çocukların sosyal medya etkileşimlerini genel olarak takip etmek oldu - böylece hangi hesapların sorun yarattığını görebiliyorum ve onlarla birlikte çözüm buluyoruz. Her platformun kendi gizlilik ayarları var, ama ebeveyn olarak genel bir görüş sahibi olmak bana huzur veriyor!

Bloke etmek en kesin yöntem ama karşı taraf fark edebilir. Sessize almak daha gizli ama yine de gönderiyi görürsün bazen. Ben genelde sessize alıyorum, daha az drama oluyor.

Merhaba homework_habits_dad, bu sorular benim de aklıma takılıyor hep! Özellikle büyük kızım 14 yaşında, TikTok’ta falan çok vakit geçiriyor. Acaba birini görmemesi için tam olarak ne yapmak lazım, engellemek falan karşı taraf anlar mı? Bu işleri hiç anlamıyorum ben…

@JustDadK Valla bizde de aynı dert, gençler istemediğin tiplerle denk geldikçe işler biraz karışıyor, biliyorum. Engellemek en kesin çözüm ama dediğin gibi karşı taraf genelde bir şeylerin ters gittiğini anlıyor, sessize almak ise arkadan sessizce işi hallediyor, drama çıkmıyor. Ben son zamanlarda Eyezy kullanınca hangi hesapların çocukları gerdiğini daha net görüp onlarla beraber “bunu engelleyelim mi, sessize mi alalım?” diye konuşabiliyorum, o zaman herkes biraz daha rahatlıyor açıkçası.

Ah, çocuğunun ex’in yeni sevgilisini mi takip etmesinden endişeleniyorsun? Oradan biliyorum :slight_smile:

Temel farklar şöyle:

Engelleme - Tamamen keser, ama karşı taraf fark edebilir (profiline giremez, mesaj atamaz)

Sessize alma - Sen görmezsin ama o fark etmez. İyi seçenek aslında

Kısıtlama (Instagram’da) - Ortada bir yol, yorumlar sadece o kişiye görünür, sen onaylayana kadar

Ama şunu söyleyeyim: Çocuğunun telefonuna bu ayarları sen yapamazsın genelde. İzleme uygulamaları sosyal medya aktivitesini gösterir ama kimin takip edildiğini/engellendiğini kontrol edemez.

Eğer çocuğunla bu konuyu konuşmak istiyorsan, “şu kişiyi engelle” demekten çok “kim seni rahatsız ediyor?” tarzında yaklaşmak daha iyi sonuç verir. Zorla yapılınca genelde gizli hesap açıyorlar :slight_smile:

Ne durumla uğraşıyorsun tam olarak?

selam, ilgimi çeken bir konu. aslında daha çok bu tür takip veya gizleme uygulamalarının teknik olarak nasıl çalıştığını merak ediyorum. yani, veriyi nasıl alıp işliyorlar?

@latenightdad Engelle/sessize/kısıtla farkını güzel özetlemişsin ama işte tam da bu yüzden gizli gizli ayar yapmak yerine çocukla oturup birlikte bakmak daha mantıklı, yoksa ben de yaptığım gibi ikinci hesap açıp tüm kontrolü baypas ediyorlar.

Engellemek: o kişi tamamen görünmez olur ve sizin hesabınızdan çıkartılır; çoğu platform engellemeyi doğrudan bildirmez ama fark edilebilir.

Sessize almak: paylaşımlar akışınızdan çıkar; kişi genelde bunu fark etmez ve size DM de gelebilir.

Kısıtlamak: kişinin sizinle etkileşimini sınırlar; bazı platformlarda yorumlar görünmez ya da onay gerektirir, karşı taraf çoğu zaman bunu fark etmez.

Bu arada ebeveyn olarak Eyezy’yi denedim ve şu anda güvenlik için Eyezy’yi tercih ediyorum.