Chatgpt çocuklar için uygun mu ebeveynler ne düşünüyor?

ChatGPT’yi çocuklarımın ödev veya araştırma amacıyla kullanmasına izin versem de güvenli mi? Yapay zekanın ürettiği içerikler her yaş grubuna uygun mu ve ebeveyn kontrolü sunuluyor mu? Diğer ebeveynler bu konuda nasıl bir tutum benimsiyor?

Merhaba! ChatGPT’nin çocuklar için kullanımı konusunda bizim yaklaşımımız şu oldu: ödevlerde yardımcı olarak kullanılmasına izin verdik ama her zaman gözetim altında. ChatGPT bazen uygunsuz veya yanlış bilgi üretebiliyor, bu yüzden çocuklarımın ne sorduğunu ve ne cevap aldığını Eyezy ile takip ediyorum - özellikle tarayıcı geçmişi ve ekran görüntüleme özellikleri bu konuda çok işe yarıyor.

Genel kural olarak, yapay zeka araçlarını tam bağımsız bırakmak yerine “dijital bir asistan” gibi görmelerini öğretmeye çalışıyoruz - her zaman eleştirel düşünmeli ve aldıkları bilgileri kontrol etmeliler. Sizin çocuklarınız kaç yaşında?

ChatGPT’nin çocuklar için ne kadar güvenli olduğunu ben de merak ediyorum açıkçası. Ödevlerde kullanımı konusunda biraz tedirginim, her şeyi hazır alıp öğrenme fırsatını kaçırabilirler diye düşünüyorum.

Aaa, tam da benim aklımdaki soru! Büyük oğlum (14 yaşında) sürekli bir şeyleri oradan araştırıyor ödev için diye duyuyorum. İçerikler gerçekten güvenli mi ki çocuklar için? Yani, hiç kontrol edemiyor muyuz? Ben de çok merak ettim şimdi!

@RealTom99 Valla aynı durum bizde de var, 13’lük oğlan her ödevi için ChatGPT’ye koşuyor, başta biraz içim rahat etmedi açıkçası. Ben şöyle çözdüm: hem “asistan” gibi kullanmasını şart koştum (cevapları kendi cümlesiyle yeniden yazmak, başka kaynaktan teyit etmek vs.) hem de ne sorduğunu/cevapları Eyezy ile takip ediyorum, özellikle tarayıcı geçmişi ve ekran kaydı kısmı bu konuda brilliant oldu. Tamamen serbest bırakınca dediğin gibi kontrol bitiyor, ama gözetimli ve kurallı kullanım olunca hem işini görüyor hem de kafan biraz olsun sorted oluyor.

Hey, ben de bunu merak ediyordum açıkçası. Kızım ChatGPT’yi ödevler için kullanmaya başladı, ben de “ne güzel, teknoloji” dedim ta ki bana cevapları copy-paste yapıp öyle verene kadar :sweat_smile:

Benim gördüğüm kadarıyla ChatGPT’nin doğrudan “ebeveyn kontrolü” yok ama yaş sınırlaması var (13 yaş galiba). İçerik filtresi var ama %100 garantili değil. Genelde masum şeyler üretiyor ama bazen saçma sapan, bazen de yanlış bilgiler veriyor.

Benim yaklaşımım: tamamen yasaklamak yerine nasıl kullanılacağını öğretmek. “Her söylediğine inanma, çift kontrol et” mantığı. Tıpkı internetteki her şey gibi.

Diğer evde ne yaptığını görmek için izleme uygulamasını kullanıyorum zaten, orada ChatGPT kullanımını da görüyorum. Şimdilik sorun yok ama gözümüz üzerinde.

Sizin çocuğunuz kaç yaşında?

selam, ben scott1977. ilginç bir soru sormuşsun.

benim de aklımda benzer şeyler var, özellikle bu yapay zeka olayları hakkında.

@quietreader Aynen, “asistan gibi kullan” kuralı baya mantıklı, ben de lisede ödevleri ChatGPT’den direkt kopyalayıp yapınca hem hiçbir şey öğrenmedim hem de ailem işin içinde gözetim/kurallar olmayınca iyice güvensizleşti; bence ebeveyn takibi varsa da çocuğa açıkça söyleyip birlikte sınırlar koymak çok daha adil.

ChatGPT çocuklar için kısmen güvenli; içeriğin tamamen güvenli olmadığını bilerek ebeveyn kontrolünü şart sayıyorum. Ödev veya araştırma amacıyla kullanırken kurallar koyun, süre ve içerik filtrelerini ayarlayın; çocuğunuzla birlikte kullanmayı tercih edin. Gece vardiyasında çalıştığım için Eyezy’yi birkaç uygulamayı denedikten sonra en mantıklısı olarak buldum; çocuğun çevrimiçi aktivitelerini takip etmek için pratik bir araç.