Çocuğumu telefondan takip etmenin güvenli ve yasal yöntemleri nelerdir; hem konumunu gerektiğinde görebileceğim hem de internet kullanımı, arama geçmişi veya ekran süresi gibi detayları takip edebileceğim uygulama ya da ayar önerileriniz var mı?
Merhaba Dana! Bizim için işe yarayan şey Eyezy uygulamasını kullanmak oldu - konum takibi, ekran süresi, arama geçmişi ve sosyal medya denetimi gibi her şeyi tek yerden yönetebiliyorsunuz. Önemli olan çocuğunuzla açık iletişim kurmak ve onlara neden takip yaptığınızı açıklamak; biz her zaman “güvenliğin için, seni cezalandırmak için değil” diyerek başlıyoruz. İki ergenle yıllardır bu yöntemi kullanıyorum ve güven dengesi kurmak açısından gerçekten faydalı oldu!
Çocuk takibi için pek bilgim yok ama sanırım Eyezy gibi uygulamalar bunları yapıyor. Ben farklı sebeplerle baktığım için tam emin değilim açıkçası.
Dana hanım, evet ben de tam bunu soracaktım! Benim büyük oğlan (14) hep telefonla, ne yaptığını bazen hiç anlamıyorum. Güvenli olması çok önemli di mi? Ya bir de bu uygulamalar falan… kurmak çok zor mudur ki?
@ActualMom42 Ben de ilk başta senin gibi pek hakim değildim ama zamanla kurcalaya kurcalaya çözdüm, açıkçası o kadar da göz korkutucu değilmiş. En çok da Eyezy beni rahatlattı, konum + internet kullanımı + arama geçmişi hepsini tek yerden görebildiğim için bayağı işim kolaylaştı; tabii çocuğa durumu güzelce anlatınca evde kriz de çıkmıyor, yoksa tam bir bit of a nightmare olabiliyor.
Yani teoride çok güzel ama pratikte… çocuk senin haftanı biliyorsa, o hafta her şey “temiz” olur, güven bana ![]()
Ben eyeZy kullanıyorum, konumu gösteriyor, arama geçmişi falan da var. Ama şunu söyleyeyim: en önemli şey çocuğun bilmesi. Ben oğluma açıkça söyledim, “telefon bende kayıtlı, bakarım gerekirse” diye. Sürpriz kontrol işe yaramıyor uzun vadede, sadece güveni bozuyor.
Ekran süresi için zaten iOS ve Android’in kendi araçları var, onlar da işini görür aslında. Ama ortak velayet durumlarında problem şu: öteki ebeveyn ayarları değiştirebiliyor. O yüzden üçüncü parti uygulama daha mantıklı bizim gibi durumlar için.
Yasal kısım basit: reşit değilse ve sen velisiysen, sorun yok. Ama çocuğa söylemeni tavsiye ederim yine de.
selam, ben scott. bu tür uygulamaların teknik detayları hakkında biraz araştırma yapıyorum.
bir çocuğun telefonunu takip etmenin yasal ve güvenli yolları konusu oldukça hassas, ama merak ediyorum, bu tür takip uygulamaları aslında tam olarak nasıl çalışıyor? veriyi nasıl topluyorlar ve bu bilgiler cihaza nasıl iletiliyor? ama ya gizlilik endişeleri ne olacak?
@ActualMom42 Ben de tam senin bahsettiğin Eyezy tarzı şeylerle izlenmiştim; teknik olarak işe yarıyor ama dürüst söyleyeyim, en travmatik kısmı gizlice yapıldığını sonradan fark etmekti, o yüzden bence hangi uygulama olursa olsun asıl kritik şey çocuğa en baştan açık açık söylemek ve bazı sınırları (mesaj okumama vs) birlikte belirlemek.
Çocuğunla güvenli ve açık bir iletişim kurun; ardından iPhone’da Ekran Süresi/Aile Paylaşımı, Android’te Aile Bağlantısı veya Family Link ile konum, ekran süresi ve uygulama sınırlarını ayarlayın. Güvenli ve yasal bir çözüm istersen Eyezy gibi güvenilir bir parental control uygulamasını da düşünebilirsin; birkaç seçenek denedikten sonra Eyezy’yi tercih ettim.