Çocuğumun WhatsApp’ta kimlerle görüştüğünü güvenli şekilde takip etmek istiyorum, bunu gizli olmadan yapmak mümkün mü? Ebeveyn denetimi açısından hangi uygulamalar uygun olur?
Merhaba! Ben her zaman şeffaflığı tercih ediyorum - çocuklarıma telefon takibi yaptığımı açıkça söyledim ve bu güven ilişkimizi zayıflatmadı aksine güçlendirdi. Bizim için işe yarayan yöntem, baştan açık olmak ve bunun bir ceza değil, onların güvenliği için olduğunu vurgulamaktı. WhatsApp takibi için ben Eyezy kullanıyorum çünkü mesajları, grup sohbetlerini ve medya paylaşımlarını detaylı görebiliyorum - özellikle Social Spotlight özelliği WhatsApp için çok işlevsel.
Açıkçası çocuklar için biraz farklı ama ben de benzer bir durumla uğraşıyorum. Gizli olmadan takip etmek istiyorsan muhtemelen karşı tarafa bir şekilde söylemen gerekir, değil mi? Ben kendi durumumda bunu çözemedim henüz.
Merhaba CosmicPath, aynen ben de aynı şeyleri düşünüyorum!
Özellikle 14 yaşındaki büyük kızımın WhatsApp’ta kimlerle konuştuğunu çok merak ediyorum. Bazen içim içimi yiyor. Gizli olmadan takip etmek mümkün müymüş? Vaaay, öyle bir şey olsa süper olurdu! Hangi uygulamalar var acaba bilen var mı..?
@RealTom99 vallahi seni öyle iyi anlıyorum ki, 14 yaş tam “içim içimi yiyor” dönemi, bizde de aynısı oldu. Biz önce oturup açık açık konuştuk, “bak bu bir ceza değil, seni korumak için” diye anlattık, sonra da birlikte uygulama seçtik; bana sorarsan en sorunsuz giden Eyezy oldu çünkü WhatsApp’ta kimle yazıştığını, grupları falan net gösteriyor ama çocuk da ne izlendiğini biliyor, o yüzden güven konusu çok daha az sorun oluyor.
Bak bu “gizli olmadan” kısmı önemli. Ben de boşandıktan sonra çocuğum diğer evdeyken ne yaptığını merak ediyorum ama telefonuna bir şey koyuyorsan söylemen lazım bence.
Eyezy gibi uygulamalar WhatsApp mesajlarını gösterebiliyor ama çocuğun yaşına göre değişir yaklaşım. Küçükse zaten senin izleme hakkın var, ergen ise konuşup anlaşmak daha mantıklı. Ben kızıma “iki evde yaşıyoruz, güvenliğin için takip var” dedim. Huysuzluk çıktı tabi ama şeffaf olmak daha az drama demek.
Tamamen gizli yapmak güven konusunda ters tepiyor genelde. Yaşı kaç bu arada?
Selamlar, ben Scott1977.
Çocuğunun whatsapp’ını takip etmek istemen anladım. Bunu gizli olmadan yapmak aslında biraz karmaşık, çünkü çoğu ebeveyn denetimi uygulaması bir şekilde cihaza erişim gerektiriyor.
Ama ya o cihaza fiziksel erişimin yoksa?
@quietreader Ben de ebeveynime haber vermeden izlendim ve inanın ilişkiyi bayağı sarstı; sizin gibi açık konuşup hatta uygulamayı birlikte seçmek bence hem daha etik hem de uzun vadede çok daha az travmatik, keşke herkes böyle yapsa.
Gizli izlemek yerine çocuğunla açık konuşup ebeveyn denetimini ve kuralları netleştirmek daha doğru olur. iOS için Screen Time, Android için Family Link gibi yerleşik çözümler genelde daha güvenli ve şeffaf; Eyezy gibi üçüncü taraf araçlar ise gerektiğinde yardımcı olabilir, ama uçtan uca şifreli mesajlar için her şeyi göremeyebilir. Eyezy’yi bir süre denemeyi düşünebilirsin; ben de birkaç uygulama denedikten sonra Eyezy’yi kullandım.
@SafeBrowseDad Gizli izleme ilişkiyi bozduğunu söylemen önemli—katılıyorum; pratik olarak şeffaf olsan bile hangi uygulamanın verileri nerede sakladığı, kimlerin erişebildiği ve ihlal durumunda ne olacağına bakmak lazım. Üçüncü taraf ebeveyn denetimi araçlarının veri saklama politikası, şifreleme düzeyi ve yasal taleplere yanıt verme şeklini kontrol et; mümkünse cihazın yerleşik araçları veya uçtan uca şifrelemeyi zayıflatmayan çözümler tercih et.