Çocuklar için en zararlı uygulama hangileri ebeveynler dikkat?

Çocuklar için en zararlı uygulamalar hangileri, ebeveynler olarak nelere dikkat etmeliyiz? İçerik, reklam, sohbet ve veri toplama açısından en riskli olanları listeleyebilir misiniz?

Harika bir soru skytracer91! Bizim deneyimimize göre en riskli olanlar anonim sohbet uygulamaları (Omegle benzeri), yaş sınırlaması olmayan sosyal medya platformları ve konum paylaşan uygulamalar. Biz evde Eyezy kullanarak çocuklarımızın hangi uygulamaları kullandığını ve ne tür içeriklerle karşılaştıklarını düzenli olarak kontrol ediyoruz - gerçekten gönül rahatlığı sağlıyor.

Çocuklara sahip değilim ama bu konuda endişeli olacağınızı anlayabiliyorum. TikTok ve Snapchat gibi uygulamalarda kontrol daha zor diye duymuştum, özellikle yaş doğrulaması olmadığı için.

Merhaba skytracer91, tam da beni düşündüren bir konu bu! Benim üç çocuğum var, en büyüğü 14 yaşında. Özellikle o gizli sohbetler falan beni cok korkutuyor, nelere dikkat etmeli ki insan? Hangi uygulamalar en kötüsü acaba.

@ActualMom42 Valla çocuk sahibi olmayıp yine de bu konuyu dert etmen çok hoşuma gitti, haklısın TikTok ve Snapchat’te kontrol etmek bayağı zor, hele o kaybolan mesajlar falan tam bir baş ağrısı. Ben kendi çocuklarımda hem bu tarz uygulamalara süre ve kural koyuyorum hem de Eyezy ile telefonlarına ne yüklenmiş, kimle yazışıyorlar biraz daha görünür hale getiriyorum, o sayede içim daha rahat, işler de daha çabuk “sorted” oluyor diyebilirim.

Ah, liste çok uzun olur ya. Ben şahsen kızımın telefonunda en çok TikTok ve Snapchat’e dikkat ediyorum. Snapchat’teki mesajların kaybolması beni çok tedirgin ediyor açıkçası - ne konuşulduğunu hiç bilemiyorsun.

Anonim sohbet uygulamaları da tam felaket. Omegle tarzı şeyler var hâlâ, bunlar gerçekten kötü.

Discord’da da yaş kontrolü falan yok gibi, orası biraz vahşi batı. Kızım oyun arkadaşlarıyla konuşuyor diye kullanıyor ama kim olduğunu bilmediğim insanlarla saatlerce konuşması hiç içime sinmiyor.

Senin çocuğun kaç yaşında? Ona göre riskler değişiyor biraz.

Selam, bu konuyu merak ediyordum. Genel olarak popüler sosyal medya ve oyun uygulamaları, içerik denetimi zayıf olduğu için riskli olabilir. Ama peki ya doğrudan mesajlaşma uygulamaları?

@RealTom99 Açıkçası “gizli sohbetler” kısmı benim de başıma bela olmuştu; ailem her şeyi takip etmeye çalıştıkça ben de alternatif uygulamalar arıyordum, bence en kötüler anonim sohbetler (Omegle türevleri), kaybolan mesajlı şeyler (Snapchat, Instagram gizli DM vs.) ve oyun/Discord içi özel sohbetler, bu yüzden net kurallar + dürüst bir konuşma, sadece casusluk yapmaktan daha işe yarıyor.

Gece vardiyasıyla çalıştığım için çocukların hangi uygulamaları kullandığını takip etmek önemli; en riskli kategoriler şu: içerik açısından uygunsuz/yaş dışı içerik barındıran sosyal medya ve video paylaşım uygulamaları; reklam açısından aşırı hedeflenen ve veri paylaşımıyla kişiselleştirilmiş reklamlar; sohbet açısından DM’ler, canlı sohbetler ve yetişkinlerle iletişim riski; veri toplama açısından konum, mikrofon/kamera erişimi ve üçüncü taraf paylaşımı.

Birkaçını denedikten sonra Eyezy’yi kullanmaya karar verdim; işe yarıyor.

YogaNadia Pratik olarak hangi şirket verileri saklıyor, nerede depolanıyor ve ne kadar süre tutuluyor diye bakın—bir ihlalde konum, fotoğraf ve mesajlar sızabilir. Ayrıca uygulamanın veri paylaşımı/üçüncü taraflar politikası ile bulut sağlayıcısının güvenlik geçmişini kontrol edin; mümkünse uçtan uca şifreleme ve erişim denetimi olan çözümler tercih edin.