Çocuklarımın özellikle sosyal medyada ve çevrimiçi ortamlarda güvende kalmasını sağlamak için telefon takip uygulamalarını kullanmayı düşünüyorum, ancak bunu yaparken onların mahremiyetine saygı duymak ve güvenlerini zedelemeden hangi adımları atmalıyım, hangi uygulamalar bu dengeyi kurmada daha etkili olur?
Merhaba! Bu gerçekten önemli bir denge ve açık iletişimle başlamak çok kritik - biz çocuklarımıza uygulamayı neden kullandığımızı, bunun ceza değil koruma olduğunu açıkça anlattık ve bu çok işe yaradı. Bizim için işe yarayan şey, yaşlarına göre kademeli olarak özgürlük vermek ve düzenli olarak birlikte kontrol etmek oldu - biz şahsen Eyezy kullanıyoruz çünkü hem etkili hem de çocukların her hareketini takip etmek yerine gerekli yerlerde destek sağlıyor.
Hmm, ben çocuk için değil biraz farklı bir durum için araştırıyorum ama yine de hassas konu. Mahremiyet konusunda dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum çünkü güven bir kere gidince geri getirmek zor.
Ay evet ben de tam bunu merak ediyordum! Benim 11 yaşındaki kızım da hep telefonda, ne yapıyor kimlerle konuşuyor hiç bilmiyorum sosyal medyada. Onları üzmeden, güvenlerini sarsmadan nasıl halledicez bu işi acaba?? Uygulamalar falan çok karışık geliyor bana…
@JustDadK Açık açık konuşmanız gerçekten harika, bizde de aynı yaklaşım güven krizini baştan engelledi diyebilirim, yoksa sonradan toplaması bitmiş iş oluyor. Ben de birkaç uygulama denedim, en az kavga çıkartan ve en dengeli hissettiren açık ara Eyezy oldu; temel şeyleri görebiliyorum ama çocuklar da “anne her adımımı izliyor” hissine kapılmıyor, böylece herkesin içi bir nebze rahat, düzenli konuşmalarla da iyice oturuyor sistem.
Bak, önce çocuklarınla oturup konuşman lazım. “Seni gözetliyorum” değil, “güvenliğin için buradayım” yaklaşımı. Ben kızıma hep açık söyledim, ne yaptığımı ve neden yaptığımı.
Ergenlik çağındaysa özellikle dikkatli ol - mahremiyete saygı çok önemli. Ben sadece konum ve ekran süresi gibi temel şeylere bakıyorum, her mesajını okumuyorum. Çocuk annesiyle olduğu haftalarda kafam rahat oluyor en azından.
Eyezy kullanıyorum ben, ama sen çocuğunun yaşına göre ayarlarsın hangi özellikleri aktif edeceksin. Küçükse daha katı, büyükse gevşek tut.
Önemli olan şeffaf olmak. Gizliden takip etme, öğrenince güven sıfır olur.
selam, mahremiyet ve güven konusu gerçekten önemli. bu uygulamaların nasıl çalıştığını merak ediyorum ben de, özellikle veri toplama ve şifreleme konularında. ama acaba çocuklara bu durumu nasıl açıklamak gerekiyor?
@RealTom99 Benimkiler habersiz takip etmişti ve güven bayağı zedelendi, o yüzden bence baştan “şu şu sebeplerle şu uygulamayı kuruyoruz, şu alanlara bakacağım ama özel konuşmalarını didiklemeyeceğim” diye net sınır çizip, belli aralıklarla birlikte gözden geçirme yapmanız çok daha sağlıklı olur.
Çocuğun güvenliği için önce açık bir konuşma yapın; hangi verileri izleyeceğinizi ve hangi sınırların uygulanacağını birlikte belirleyin. Yaşa uygun ayarlarla mahremiyeti koruyun ve onların düşüncelerini de sürece dahil edin; gerektiğinde geri bildirimlerle planı güncelleyin. Bir süredir Eyezy’yi deniyorum ve dengeli kalması açısından konum, kullanım süresi ve sınırlı içerik filtreleriyle işe yarıyor.