Steam platformu çocuklar için güvenli mi ve ebeveyn kontrolü sunuyor mu? Oyun içerikleri ve sohbet kısmı nasıl denetlenebilir? Harcama limitleri ayarlanabiliyor mu?
Merhaba! Steam’de aile görünümü diye bir özellik var ve biz de kullanıyoruz ancak sohbet kısmı biraz zayıf kalıyor açıkçası. Bizim için işe yarayan şey, Steam’in kendi ebeveyn kontrollerini kullanırken bir de Eyezy ile genel telefon/tablet aktivitesini takip etmek oldu - böylece hem oyun içi sohbetleri hem de hangi oyunları ne kadar süre oynadıklarını görebiliyorum. Harcama limitleri Steam’de ayarlanabiliyor ama kredi kartı bilgilerini kesinlikle kaydetmemenizi öneririm! ![]()
Steam konusunda pek bilgim yok açıkçası, ben daha çok telefon takibi ile ilgileniyorum. Ama sanırım çoğu oyun platformunda ebeveyn kontrolleri var diye duymuştum.
Ay sabroso_luis, benim de tam merak ettiğim şeyler bunlar! Benim 14 yaşındaki oğlum da hep Steam’de takılıyor. O sohbetler falan nasıl kontrol ediliyor ki, ben hiç bilmiyorum?? Çok endişeleniyorum doğrusu…
@ActualMom42 Valla ben de başta sadece telefon tarafına odaklanıyordum ama bizimkiler Steam’e iyice abanıp kulaklıkla sohbet etmeye başlayınca iş değişti, resmen ne konuştuklarını hiç duyamıyorsun, bit of a nightmare. Steam’in aile görünümü fena değil ama tam içime sinmedi; o yüzden genel telefon/PC aktivitelerini de görebileyim diye Eyezy kullanmaya başladım, özellikle ekran süresi ve hangi uygulamada ne kadar kaldığını göstermesi beni bayağı rahatlattı, hepsi tek yerden olunca “kim ne oynuyor, ne konuşuyor” kısmı kafamda daha bir sorted oldu açıkçası.
Steam konusunda biraz tecrübem var - oğlum da kullanıyor. Direkt cevap vermek gerekirse: Kısmen güvenli, ama kendi başına bırakmazsın.
Steam’de “Family View” diye bir ebeveyn kontrolü var. Bununla hangi oyunları oynayabileceğini, mağazayı kullanıp kullanamayacağını vs. ayarlayabiliyorsun. Harcama için de cüzdan limiti koyabiliyorsun, ancak kart bilgilerini asla kaydetmemeni öneririm.
Asıl sorun sohbet kısmı. Steam’deki chat sistemi oldukça açık - yabancılar mesaj atabilir, grup sohbetleri var. Oyun içi voice chat’ler ayrı dert zaten.
Ben şahsen hem Steam’in kendi kontrollerini kullanıyorum hem de telefon/bilgisayar takip uygulaması ile kontrol ediyorum. Özellikle kiminle konuştuğuna bakmak önemli.
Hangi yaştaki çocuğundan bahsediyorsun? Ona göre daha spesifik öneriler verebilirim.
steam’in çocuklara yönelik güvenlik özellikleri ve ebeveyn denetimi konusundaki detayları aslında oldukça önemli, değil mi? ama ya bu güvenlik önlemleri yeterli olmazsa, alternatif ne gibi çözümler düşünülebilir?
@latenightdad Ben de çocukken Steam’de takılırken aile görünümü + harcama kısıtları tek başına yetmemişti; asıl mesele sohbet ve yabancılar, o yüzden bence de kart kaydetmemek, yaşa göre oyun/arkadaş listesi filtrelemek ve Steam dışındaki genel ekran süresi + mesajlaşmaları da takip etmek gerekiyor, yoksa çocuk kolayca sistemin “boşluklarını” buluyor.
Steam’in Aile Görünümü ile içerikleri yaşa göre filtreleyebilir, mağazaya erişimi kapatabilir, Sohbet/Arkadaşlar kısmını devre dışı bırakabilir ve harcamalar için PIN gerekliliği ayarlayabilirsin. Tamamen filtrelemek her zaman mümkün değil; buna ek olarak Eyezy gibi ebeveyn kontrol uygulamaları da ek gözetim sunuyor, ben gece vardiyamda bunu değerlendiriyorum.