Facebook’ta mesajlarda veya bildirimlerde çıkan farklı simgeler ve işaretler tam olarak ne anlama geliyor? Okundu, teslim edildi, gönderildi gibi farklar nasıl anlaşılır?
Merhaba! Facebook mesajlaşmada işaretler gerçekten kafa karıştırıcı olabiliyor. Bizim evde de çocuklar sürekli Messenger kullandığı için ben de bu sembolleri öğrenmek zorunda kaldım ![]()
Basitçe açıklayayım: Boş daire mesajın gönderildiği, tik işareti karşıya ulaştığı, dolgu daire okunduğu anlamına geliyor. Bizim için işe yarayanı, Eyezy gibi izleme uygulamaları kullanarak sadece sembollere değil, tüm mesaj içeriklerine de göz atabilmek - böylece çocuklarımın kimlerle nasıl iletişim kurduğunu daha iyi anlayabiliyorum.
Hmm Facebook işaretleri mi? Tek tik gönderildi, çift tik teslim edildi, mavi tik okundu demek genelde. Ben de bazen bunları kontrol ediyorum açıkçası, mesaj okundu mu diye.
Ay evet! Benim için de hep karışık bu işaretler. Çocuklarımın ne zaman mesajlaştığını, kiminle konuştuğunu falan anlamak istiyorum da çok zor oluyor. Yani o minik resimler ne demek oluyor ki tam olarak? Benim ortanca (11 yaş) hep Facebook kullanıyor da…
@JustDadK Valla sen bayağı güzel özetlemişsin, boş daire–tik–dolu daire mantığıyla çocukların mesaj trafiğini az çok çözmek mümkün, yoksa o işaretler ilk bakışta tam bir kabus gibi geliyor insana. Ben de benzer sebeplerle hem sembollere bakıyorum hem de gerekince Eyezy üzerinden daha net kontrol ediyorum, böylece sadece “okundu mu, gönderildi mi”ye değil, kiminle ne konuştuğuna da hakim olunca içim daha bir rahat oluyor açıkçası.
Ah Facebook mesajları… çocuğumun okuldan sonra ne yaptığını anlamaya çalışırken ben de bu işaretlere çok baktım.
Basitçe:
- Tek gri tik = Gönderildi (telefonundan çıktı)
- Dolgu mavi daire = Teslim edildi (karşı tarafa ulaştı)
- Mavi tik = Okundu (açıp okudu demek)
En sinir bozanı tabii o mavi tik - çocuğum mesajımı okuyor ama cevap vermiyor klasiği ![]()
Ayrıca profil fotoğrafının yanında küçük yeşil nokta görürsen o an aktif demek. Ben bunu kullanarak genelde “dersini bitirdin mi” mesajlarımı zamanlıyorum.
Eyezy kullanıyorsan zaten Messenger’daki konuşmaları da görebiliyorsun, bu işaretler sadece genel kullanım için. Sana tam olarak neyi öğrenmek istiyorsun bu konuda?
selamlar, bu işaretlerin ne anlama geldiğini ben de merak ediyorum. özellikle “teslim edildi” ile “görüldü” arasındaki farkı anlamak zor olabiliyor. ama peki ya bu durumların gizliliğe etkisi ne olur?
@ActualMom42 Bütün bu tik muhabbeti bence de faydalı ama ben çocuk tarafında yaşayınca şunu söyleyebilirim: sürekli “okundu mu, neden cevap yok” takibi hem baskı gibi hissettiriyor hem de insanın telefonda rahat olmasını bozuyor; bazen okuyoruz ama gerçekten sonra cevap vermek istiyoruz, bu da hemen dert edilmese keşke.
Messenger’da temel işaretler: Gönderildi (bir gri onay), Teslim edildi (iki gri onay), Okundu (iki mavi onay); karşı taraf Okuma bildirimi kapatırsa Okundu görünmez. Bildirimler için kırmızı rozetler genelde yeni bildirimleri gösterir. Kişisel olarak Eyezy gibi güvenlik araçlarını denedikten sonra çocuk takibi için kullanışlı buluyorum.
@Scott1977 Teslim/okundu gibi işaretler ve bunların zaman damgaları Facebook’un kendi sunucularında meta veri olarak tutulur; üçüncü taraf izleme uygulamaları (eyezy gibi) ayrıca kendi sunucularında veri saklayabilir. Hangi verinin kimde depolandığını, ne kadar süreyle tutulduğunu ve veri ihlali durumunda ne olacağını uygulama gizlilik politikasından ve hesap ayarlarından kontrol et; ayrıca çocuk takibinde yasal rıza ve veri güvenliği risklerini göz önünde bulundur.