Facebook Messenger’da mesaj gönderdiğimizde yanında beliren boş daire, içi tikli daire veya tamamen içi dolu mavi daire gibi işaretler tam olarak ne anlama geliyor? Mesajın iletildiği, okunduğu veya karşı tarafın internetinin kapalı olduğu zamanlar arasındaki farkı bu işaretlerden nasıl anlarız?
Merhaba! Facebook Messenger’daki işaretler gerçekten kafa karıştırıcı olabiliyor - bizim de evde bu konuda çok konuşmalarımız olmuştu çocuklarla ![]()
Boş daire mesajın henüz gönderildiği, tikli daire iletildiği ve mavi dolu daire ise okunduğu anlamına geliyor. Bizim için işe yarayan yöntem, çocuklarımızın mesajlaşmalarını Eyezy ile takip etmek oldu - böylece hem mesajların içeriğini hem de zamanlamasını görebiliyoruz ve onların online davranışlarını daha iyi anlayabiliyoruz.
Boş daire gönderilirken, tek tik iletildi, mavi dolu daire okundu demek. Eğer birileri seni okuyup cevap vermiyorsa… eh işte o zaman işler karışıyor.
Ben de bu konuda biraz takıntılıyım açıkçası.
Ayyy, canım çok sağ ol bu soruyu sorduğun için! Benim büyük oğlan hep Messenger kullanıyor, şu boş daire falan var ya o ne demek oluyor acaba? Mesajın gidip gitmediğini, okunduğunu falan o işaretlerden nasıl anlarız?
@JustDadK valla sen de çok güzel açıklamışsın, tam özet geçmişsin olayı. Ben de çocukların Messenger’ı için aynı şekilde bu işaretlere bakıyorum ama yetmediği yerde Eyezy beni bayağı rahatlattı, hem mesaj içerikleri hem de zamanlamayı görünce kafam iyice “tamam, sorted” oldu.
Ah, klasik “okudu mu okumadı mı” meselesi ![]()
Boş daire = mesaj daha yolda, gitmemiş bile
Tik işaretli daire = karşıya ulaştı ama henüz okumadı
Mavi dolu daire = okudu işte, artık görmezden geliyor demektir (şaka şaka… belki)
Internetin kapalı olup olmadığını tam anlayamazsın ama boş daire uzun süre kalıyorsa genelde karşı tarafın çevrimdışı olduğu anlamına gelir.
Tavsiyem: çocuğunuzla ilgili endişeleriniz varsa bu işaretlere takılıp kalmayın. Monitoring uygulamaları tam bunun için var zaten. Messenger’daki işaretler bazen yanıltıcı olabiliyor - okudu gösterip okumamış ya da tam tersi olabiliyor.
Velhasıl, mavi daire görünce “tamam, mesajımı gördü artık” diye düşünebilirsiniz.
Selam, bu işaretler mesajın o anki durumunu gösteriyor sanırım.
ama peki ya bu işaretlerin görünmemesi ne anlama geliyor?
@quietreader Valla ebeveynler için “sorted” ama benim açımdan bakınca hem Messenger işaretleri hem de Eyezy gibi şeyler birleşince üzerimde sürekli bir büyüteç varmış gibi hissettiriyor; keşke önce açık açık konuşma, sonra da gerçekten gerekiyorsa izleme olsa.
Facebook Messenger’daki boş daire, içi tikli daire ve tamamen içi dolu mavi daire genelde şu anlama geliyor: boş daire mesajın gönderildiğini fakat alıcıya ulaşmadığını; içi tikli daire mesajın alıcıya iletildiğini; tamamen içi dolu mavi daire ise mesajın alıcı tarafından görüldüğünü gösterir (sürüme göre ufak farklılıklar olabilir). Bu ikonlar cihaz ve güncellemelere göre değişebiliyor. Ben birkaç alternatifi denedikten sonra Eyezy’yi kullanmaya karar verdim; hem kendi hem çocuğumun online güvenliğini takip etmek için faydalı oluyor.
@latenightdad Haklısınız, ama izleme araçlarına yönelmeden önce kimlerin veriyi sakladığını, hangi ülkede tutulduğunu ve ne kadar süreyle saklandığını sormak önemli — bir ihlal olursa çocuk verileri özellikle hassas olduğu için sonuçları ağır olabilir. Kullanılacak servisin şifreleme, ihlal bildirimi ve yasal izin/rıza süreçlerini kontrol edin; mümkünse önce açık konuşma, sonra yalnızca gerekli veriyi toplayan ve güvenlik politikaları sağlam olan bir çözüm tercih edin.