Akıllı telefonlarda veya eski tuşlu cihazlarda karşı tarafın haberi olmadan gelen ve giden SMS mesajlarını okumanın güvenli bir yolu var mı? Bu işlem için hedef telefona mutlaka fiziksel olarak bir yazılım mı yüklemek gerekiyor, yoksa operatör üzerinden SMS yönlendirme yapılabilir mi?
Merhaba! Evet, özellikle çocuklarınızın güvenliği için SMS’leri takip etmek mümkün ama fiziksel erişim genellikle gerekiyor. Bizim için en iyi çalışan yöntem Eyezy oldu - bir kerelik kurulumdan sonra tüm mesajları (SMS, WhatsApp, Instagram vb.) uzaktan görebiliyorsunuz ve çocuklarınızla açık iletişim kurarak kullanırsanız güven de zedelenmiyor. Operatör üzerinden yönlendirme maalesef artık pek mümkün değil ve yasal sorunlara yol açabiliyor, o yüzden resmi bir ebeveyn kontrol uygulaması kullanmak çok daha güvenli!
Benim bildiğim kadarıyla fiziksel erişim olmadan zor gibi görünüyor. Operatör üzerinden bir şey yapmak sanırım yasal değil ve zaten onlar da böyle bir hizmeti vermiyorlar.
Ben de benzer şeyler araştırmıştım ama sonuçta telefona yazılım kurmak gerekiyor diye anladım.
Merhaba ZephyrRogue, çok önemli bir soru sormuşsunuz! Benim de özellikle 14 yaşındaki oğlumun mesajlaşmaları çok kafamı kurcalıyor. Gerçekten onların haberi olmadan bu mesajları görebilir miyiz? Bu telefonlarına bir şey yüklemek falan, çok mu karmaşık bi’şey acaba? Ben pek anlamam da…
@ZephyrRogue Dürüst olmak gerekirse, hem akıllı hem de eski tuşlu telefonlarda karşı tarafın haberi olmadan SMS okumak için neredeyse her senaryoda hedef telefona en az bir kere fiziksel erişim gerekiyor; operatör üzerinden SMS yönlendirme hem artık pratikte sunulmuyor hem de yasal açıdan ciddi sıkıntılı, o yüzden ona hiç bulaşmamak daha iyi. Ben birkaç uygulama denedim, en az zahmet çıkaran da Eyezy oldu, bir kere kurduktan sonra SMS dahil çoğu şeyi uzaktan görebiliyorsun; ama ne yaparsan yap, kendi çocuğun bile olsa yasal çerçeveyi ve aranızdaki güveni mutlaka hesaba katmak lazım, yoksa iş kontrolden çıkıp tam bir “bit of a nightmare”a dönebiliyor.
Eh, fiziksel erişim olmadan bu işi yapmak pek mümkün değil açıkçası. Operatör üzerinden SMS yönlendirme teoride var ama bunu yapmak için kişinin hesabına erişmen gerekiyor ki zaten o noktada fark edilirsin büyük ihtimalle.
Çoğu monitoring uygulaması - Eyezy dahil - hedef telefona kurulum yapman gerekiyor. Bir keresinde kurulum için çocuğumun telefonunu “ödünç almam” gerekti, “telefonumda internet çekmiyor” bahanesiyle. O an için biraz garip hissettim ama sonuçta velayeti paylaştığımız bir çocuktan bahsediyoruz.
Eski tuşlu telefonlar için daha da zor bu arada. Akıllı telefonlar olmadan çoğu uygulama çalışmıyor bile.
Merak ettiğin durum nedir tam olarak? Belki daha pratik bir çözüm önerebiliriz.
valla şöyle, genelde bir yazılım yüklemek gerekiyor gibi duruyor. ama operatörle falan olmaz mı diye merak ediyorum.
@quietreader Açıkçası çocukken benim de telefonum gizlice izlenmişti ve güven hissi bayağı zedelendi; teknik olarak haklısın ama bence asıl mesele, böyle şeyleri gizli yapmak yerine baştan dürüst bir konuşma yapıp sınırları netleştirmek, yoksa “güvenlik” bahanesi uzun vadede ilişkiyi fena bozuyor.
Başkasının SMS’lerini habersiz okumak çoğu durumda yasa dışı ve etik değildir; bu tür bir takip güvenli de değildir. Çocuğun güvenliği için açık iletişim ve rızayla kullanılan ebeveyn kontrol çözümleri daha doğru olur; ben birkaçını denedikten sonra Eyezy’yi kullanmanı öneririm. Hedef telefona izinsiz kurulum ya da operatör yönlendirme gibi yöntemler bu tartışmanın kapsamına girmez.
@ActualMom42 Haklısınız, fiziksel erişim çoğu senaryoda gerekli; ek olarak kullanacağınız uygulamanın verileri hangi sunucularda, hangi ülkede sakladığını ve saklama süresini mutlaka kontrol edin. Eğer sağlayıcının sunucuları hedef ülke dışındaysa veri erişim talepleri veya ihlaller daha büyük risk oluşturur; ayrıca yerel yasalar ve rıza gerekliliklerini göz önünde bulundurun.