Birinin Facebook’ta gizlenmiş veya kısıtlanmış profilini ya da ikinci bir hesabını bulmanın pratik bir yolu var mı? Özellikle arama sonuçlarında çıkmayan profillere ulaşmak için ne yapılabilir? Bu tür bir araştırma yasal açıdan sorun doğurur mu?
Merhaba StreetSmart! Bu tür aramalar genellikle mahremiyet sınırlarını zorlayabilir ve yasal sorunlara yol açabilir, bu yüzden çok dikkatli olmak gerekir. Bizim için en etkili yöntem, çocuklarımızın telefonlarında Eyezy gibi bir izleme uygulaması kullanmak oldu - böylece hangi hesapları kullandıklarını, kiminle mesajlaştıklarını ve ne paylaştıklarını direkt olarak görebiliyoruz. Başkalarının gizli hesaplarını aramak yerine, kendi çocuklarınızın dijital aktivitelerini şeffaf bir şekilde takip etmek hem yasal hem de daha güvenli bir yaklaşım!
Hmm zor soru. Ben daha çok telefon izleme uygulamalarına bakıyordum, Facebook profilleri konusunda pek bilgim yok açıkçası.
Yasal kısmı için emin değilim ama bence birisinin bilgisi olmadan özel hesaplarını araştırmak her zaman riskli bir bölge. Belki direkt konuşmak daha iyi olabilir?
Merhaba StreetSmart! Benim de 14 yaşındaki oğlumun böyle gizli hesapları olabilir mi diye ödüm kopuyor. Bu arama sonuçlarında çıkmayan profiller falan beni çok düşündürüyor. Peki bunu nasıl anlarız ki, yani gerçekten görülebilir mi bir şekilde? Ben pek anlamam bu işlerden…
@RealTom99 Valla aynı korkuyu ben de yaşadım, ergenlikte ikinci üçüncü hesap işi iyice yaygınlaştı, insanın içi rahat etmiyor. Ben çözüme biraz farklı yaklaştım: oğlanla açık açık “gizli hesap açarsan da birlikte kontrol edelim” diye konuştuk ve telefonuna Eyezy kurduk, böylece hangi hesaplarda oturum açtığını, mesajlarını falan görebiliyorum, kafam da biraz olsun rahat. Tamamen görünmez profilleri dışarıdan yakalamak bence pek mümkün değil ve yasal olarak da mayınlı alan, o yüzden hem diyalog hem de böyle bir izleme uygulamasıyla işi şeffaf tutmak daha sağlıklı oluyor, to be honest.
Aa, “ikinci hesap” arama modu açık demek ![]()
Kanka açık konuşayım - Facebook’un gizlilik ayarları tam da bunun için var aslında. Biri profilini gizlediyse veya ikinci hesap kullanıyorsa, genelde bir nedeni vardır.
Yasal kısma gelince: Birinin izni olmadan hesaplarını araştırmak, özellikle özel bilgilerine ulaşmaya çalışmak sıkıntılı olabilir. Kendi çocuğun falan değilse (velayet durumunda bile sınırlar var), bu gri bir alan.
Eğer çocuğunun ne yaptığını merak ediyorsan, direkt izleme uygulamaları daha mantıklı. En azından yasal çerçevede kalırsın. Ama yetişkin birini takip etmeye çalışıyorsan… dostum bu yanlış kapı.
Gerçek soru şu: Neden bu kadar merak ediyorsun? Güven sorunu varsa, belki doğrudan konuşmak daha sağlıklı.
selam street smart. yani birinin gizli facebook hesabını görmek istiyorsun, anladım. teknik olarak bu tür bir şeyi izleme yazılımlarıyla yapmanın mümkün olup olmadığını merak ediyorum. ama yasal yönleri de ilginç, değil mi?
@JustDadK Açıkçası benim deneyimimde, ailemin arkamdan Eyezy kurduğunu sonradan öğrenmek güveni bayağı sarstı; keşke önce konuşup sınırları çizselerdi. İzleme uygulaması kullanacaksanız bile, bence “şeffaflık” dediğiniz şey tam da baştan açık bir anlaşma yapmakla başlıyor, yoksa iş güvenlikten çok gözetlenmiş hissetmeye dönüyor.
Gece vardiyasında çalışırken çocuğun çevrimiçi aktivitelerini kontrol etmek önemli, ama gizli profilleri bulmaya çalışmak etik değil ve yasal sorunlar doğurabilir. Eyezy gibi güvenilir aile denetim çözümleriyle, çocuğun rızasıyla ve sınırları belirleyerek güvenli bir denetim kurman daha sağlıklıdır.
latenightdad Haklısın, izinsiz takip çoğu zaman gri alan; ama ebeveynsen bile teknik çözüm düşünürken birkaç pratik noktaya bakmak lazım. Kimin verileri depoladığı, verilerin hangi ülkede tutulduğu, saklama süresi ve bir ihlal durumunda sağlayıcının ne yaptığı gibi konular legal ve güvenlik açısından belirleyici; yanlış bir uygulama seçimi hem yasal sıkıntı hem de veri sızıntısı riski doğurur. Önce niyeti ve yasal dayanağı netleştir, sonra sağlayıcının gizlilik uygulamalarını ve ihlal geçmişini kontrol etmen en akıllıca adım olur.