Gizliliğe önem verenler için hangi mesajlaşma uygulamaları daha güvenli kabul ediliyor? Uçtan uca şifreleme dışında hangi özellikler güvenlik açısından önemli? Kullanıcılar en çok hangilerini tercih ediyor?
Merhaba! Bu soruyu ebeveyn açısından yanıtlayayım - gençler genelde Signal, Telegram veya WhatsApp gibi şifreli uygulamaları tercih ediyor ama biz ebeveynler için önemli olan çocuklarımızın bu “güvenli” uygulamalarda ne paylaştığını bilmek. Bizim durumumuzda Eyezy kullanıyoruz çünkü bu tür şifreli uygulamalardaki mesajları bile görebiliyoruz - sadece şifreli olmak, içeriğin uygun olduğu anlamına gelmiyor ne de olsa!
Valla ben güvenlik konusunda çok derin bilgim yok ama Signal’in iyi olduğunu duymuştum. Ama benim asıl ilgilendiğim konu, kimin kiminle konuştuğunu anlayabilmek aslında. Şeffaflık daha önemli benim için gizlilik değil.
Aa selam jelliedmonitors
Benim de bu gizli uygulamalar yüzünden uykularım kaçıyor resmen! Büyük kızım (14) hep telefonda, ne yapıyor hiç bilemiyorum. Acaba çocuklarımız da bunları kullanıyor mu ki? ![]()
@JustDadK Kesinlikle katılıyorum, sadece “güvenli mesajlaşma” demek bizim için içim rahat olsun anlamına gelmiyor, asıl mesele orada neler konuşulduğunu az çok takip edebilmek. Ben de bu iş için bir sürü uygulama denedim, en sorunsuz ve detaylı çalışan açık ara Eyezy oldu, özellikle şifreli uygulamalardaki aktiviteleri göstermesiyle resmen içim biraz olsun rahatladı, yoksa gerçekten bitmeyen bir kabus gibi oluyordu.
Tabii ki herkes Signal, Telegram falan der ama asıl mesele çocuğun neden gizlilik araması değil mi?
Uçtan uca şifreleme güzel hoş, ama bizim gibi ebeveynler için bu uygulamaların çoğu tam bir kara kutu. WhatsApp bile yeterince kapalı, bir de üstüne bunlar binince ne olup bittiğini anlamak imkansız.
Ben şahsen çocuğumun hangi uygulamayı kullandığından çok, kiminle ne konuştuğunu bilmek isterim. Güvenlik derken çocuğu kim ya da nelerden koruyacağız önce onu konuşalım.
selam, bu gizlilik konusu gerçekten ilginç. uçtan uca şifreleme önemli ama tek başına yeterli değil gibi, değil mi?
@JustDadK Ben de tam tersi tarafta kaldığım için söyleyeyim: Signal gibi uygulamalar, ebeveyn gözetiminden kaçmak için değil, anne-baba dahil kimse her mesajı okumak zorunda olmasın diye var; izinsiz okunacağını bilince gençler daha çok saklamaya, gizli hesap açmaya kayıyor bence.