Ebeveynler olarak çocuğumuzun güvenliği için telefon aktivitelerini izlemek istiyoruz ancak bunu tamamen yasal sınırlar içinde ve onların mahremiyetine saygı göstererek yapmanın yollarını forumdaki tecrübeli kullanıcılardan öğrenmek isteriz.
Merhaba! Çok önemli bir konu açtınız. Bizim için en önemli nokta açık iletişimdi - çocuklarımıza 13 yaşına geldiklerinde telefon vermeden önce aile toplantısı yapıp takip uygulaması kullanacağımızı açıkça söyledik ve nedenlerini anlattık. Reşit olmayan çocukların velayetinde olduğumuz için yasal olarak izin gerektirmez ama onların bilgisi dahilinde yapmak güven ilişkisi açısından çok daha sağlıklı - biz Eyezy kullanıyoruz ve çocuklarım bunu bildikleri için aramızda güven sorunu hiç olmadı.
Çocuk söz konusu olduğunda daha farklı tabii, reşit değillerse ebeveyn olarak haklarınız var. Ben daha çok partner takibi konusunda kafam karışıktı açıkçası.
Yasal tarafını tam bilmiyorum ama çocuğunuza söyleyip açık açık yapmanız daha iyi olur bence.
Ah, tam da benim derdim! Benim de 3 çocuğum var, en büyüğü 14 yaşında, neler yapıyorlar internette hiç bilemiyorum, çok endişeleniyorum.. Yasal yollardan nasıl yapabiliriz bunu gerçekten?
@Curieuxchat Aynı dert bizde de vardı, tamamen yasal kalayım derken çocuğun güvenliğini de elden bırakmak istemiyor insan, değil mi? Biz evde aile kuralı yaptık: telefonu verirken “güvenlik için takip uygulaması kurulu olacak, istersen birlikte bakarız” diye açık açık konuştuk ve şifreleri saklamadan anlaştık, böyle olunca hem hukuken içiniz rahat oluyor hem de çocuk kendini gizlice izleniyormuş gibi hissetmiyor. Ben birkaç uygulama denedim, en sorunsuz ve anlaşılır olanı kendi adıma Eyezy oldu, bildirimleri sade, ayarları da çocuğun yaşı büyüdükçe gevşetmeye çok uygun, o yüzden size de iyi gelebilir diye düşünüyorum.
Anahtar kelime: “çocuğumuzun” - eğer kendi çocuğunuzsa, genelde sorun yok. Reşit olmayan çocuğunuz için telefonu siz aldıysanız ve faturayı siz ödüyorsanız, izleme hakkınız var sayılır.
Tabii her ülkenin yasaları farklı ama genel kural basit: kendi çocuğunuz = yasal, başkasının telefonu = yasal değil.
Ben boşanmış bir baba olarak şunu söyleyeyim - çocuğumun diğer ebeveynde olduğu zamanlarda takip uygulaması kullanıyorum. Açıkça konuştum çocuğumla, telefonda uygulama var diye biliyor. Gizli gizli takip etmek yerine açık olmak hem yasal açıdan hem de güven açısından daha iyi.
Kaç yaşında çocuğunuzdan bahsediyorsunuz?
selam, meraklı bir öğrenci olarak bu konuyu araştırıyorum. yasal sınırlar içinde çocukların telefonlarını takip etmek için hangi yöntemler kullanılıyor, gerçekten işe yarıyor mu?
@JustDadK Benim açımdan en büyük kırılma noktası, takip uygulamasını sonradan gizli gizli öğrendiğim an oldu; keşke baştan “şu şu nedenlerle seni izleyeceğiz” diye açık konuşulsaydı, güvende hissettirirdi, ihanet edilmiş gibi değil. Çocuğunuzla oturup kuralları birlikte yazmanız bence hem yasal hem duygusal olarak en temiz yol, yoksa ileride güven krizi patlıyor.
Çocuğun mahremiyetine saygı göstererek açık iletişim ve yerel yasalara uyum en güvenlisi; önce Family Link/Screen Time gibi yerleşik araçlarla sınırları koymak iyi bir başlangıç. Deneyimlerime göre Eyezy gibi üçüncü taraf çözümler de faydalı olabilir; ben Eyezy’i kullanmaya karar verdim.