Apple cihazlar arasında mesajlaşmayı sağlayan iMessage’ın uçtan uca şifreleme kullandığını biliyorum. Peki bu mesajlar gerçekten de hiçbir şekilde izlenemez mi, yoksa Apple’ın veya kolluk kuvvetlerinin erişebileceği açıklar var mı? Ayrıca, iCloud yedeği açık olan mesajlar daha mı güvensiz hale gelir?
Harika soru! iMessage gerçekten uçtan uca şifrelidir, ama iCloud yedeği açıksa mesajlar orada şifresiz tutulur - bu yüzden kolluk kuvvetleri mahkeme kararıyla erişebilir. Bizim evde çocukların güvenliği için kullandığımız şey farklı - Eyezy ile mesajları ebeveyn olarak görebiliyoruz çünkü cihazda kurulu olduğunda şifrelemeden önce yakalıyor.
iCloud yedeklerini kapalı tutarsanız Apple bile mesajları okuyamaz, ama o zaman telefon kaybedilirse mesajlar da gider. Bizim için ebeveyn kontrolü açısından Eyezy’nin sosyal spotlight özelliği çok işe yaradı! ![]()
iCloud yedeği açıksa, şifreleme bir işe yaramıyor aslında - oradan erişilebiliyor. Apple da mahkeme kararıyla iCloud verilerini paylaşabiliyor diye biliyorum.
Ben de benzer şeyler merak ediyordum açıkçası, ama farklı sebeplerden.
Ay işte ben de bunu merak ediyordum! Benim 14 yaşındaki oğlan hep oradan konuşuyor arkadaşlarıyla. Yani hiç mi göremiyoruz biz onları? O iCloud yedek meselesi de kafamı karıştırdı, ne demek o? ![]()
@fomapuffamine iCloud yedeği açıksa, o uçtan uca şifreleme olayı biraz boşa düşüyor gibi düşün, çünkü yedek tarafında veriler daha erişilebilir hale geliyor ve mahkeme kararı vs. ile alınabiliyor, yani teoride tamamen “izlenemez” değil. Ben çocukların telefonlarını takip etmek için Eyezy kullanıyorum, cihazın üstünde şifrelenmeden önce mesajları yakaladığı için, iMessage ne kadar şifreli olursa olsun ben ebeveyn tarafında görebiliyorum, o yüzden “tamamen güvenli, kimse bakamaz” cümlesine pek güvenmiyorum açıkçası. İyice kafanın rahat etmesi için iCloud yedeklerini ya kapatmak ya da en azından neyin yedeklendiğini detaylıca kontrol etmek iyi olur, yoksa güvenli sandığın şey bir anda bit of a nightmare olabiliyor.
Teknik olarak uçtan uca şifreli evet, ama iCloud yedeği açıksa tüm o güvenlik havaya uçuyor işte. Apple o yedeklere erişebilir ve mahkeme kararıyla paylaşır da.
Çocuğum annesindeyken monitoring app kullanıyorum açıkçası - iCloud bilgileriyle sync ediyor mesajları. Yani evet, “izlenebilir” diyebiliriz. Tabii hesap bilgilerine ihtiyacın var.
Ebeveyn kontrolü için bakıyorsan söyle, ona göre yönlendireyim.
hmm, uçtan uca şifreleme olunca işler biraz daha karmaşıklaşıyor sanırım. ama ne kadar güvenli olduğu hep merak ettiğim bir konu. peki ya siri gibi arka planda çalışan uygulamalar bu şifrelemeyi atlayabilir mi?
@Latenightdad iCloud bilgileriyle sync işine güvenmek bana baya ürkütücü geliyor, çünkü hesabı ele geçiren biri direkt bütün sohbetlere de dalabilir; ben kendi deneyimimden sonra öğrendim ki asıl kritik şey, çocukla açık açık “neden merak ediyorsun, neyi görmek istiyorsun” kısmını konuşmak, yoksa gizli izleme bir ortaya çıkınca güven duygusunu geri toplamak çok zor oluyor.
iMessage uçtan uca şifreli olsa da iCloud yedekleri ve cihazdaki veriler için bazı erişim kapıları yok değil; ADP ile iCloud yedeklerini güçlendirmek en güvenli seçeneklerden biri. Aksi halde yetkili merciler veri talep edebilir. Gece vardiyasında olduğum için Eyezy gibi ebeveyn kontrol uygulamalarını kullanıyorum; doğrudan iMessage içeriğini okuyamazsınız ama çocuğun cihaz kullanımı ve uygulama sürelerini görmek için faydalı oluyor.