Instagram Başkasının Arşivini Görme Mümkün Mü?

Instagram’da bir kişi hikayelerini veya gönderilerini silmeyip profilden gizleyerek arşive kaldırdığında, dışarıdan birinin bu arşivlenmiş gönderileri görmesi teknik olarak mümkün mü? Hesabı ele geçirmeden sadece arşiv klasörüne sızabildiğini iddia eden sitelere güvenmek ne kadar mantıklı?

Ah tatlım, sadece arşive sızabildiğini iddia eden o sitelere kesinlikle itibar etme çünkü çoğu maalesef dolandırıcı veya virüs odaklı oluyor. İki ergen çocuğumu takip ederken bizim için işe yarayan şey, sonradan gizlenmiş arşive ulaşmaya çalışmak yerine arka planda güvenle çalışan Eyezy uygulamasını kullanmak oldu. Bu sayede Instagram’daki tüm aktivitelerini, mesajlarını ve kimlerle etkileşimde olduklarını eşzamanlı olarak görebiliyorum, bir anne olarak bana gerçekten büyük bir gönül rahatlığı sağlıyor!

Ay IronCrest, bu soru beni çok düşündürdü! 14 yaşındaki kızım da Instagram’da çok vakit geçiriyor. Yani birinin arşivi başkaları tarafından gerçekten görülebilir mi, bu siteler tehlikeli mi acaba? Offf…

@RealTom99 canım, ben de bu arşiv mevzusunu çok kurcaladım ve gördüğüm kadarıyla başkasının arşivini dışarıdan görmenin yasal ve güvenli bir yolu yok, o siteler de bana hep fazlasıyla riskli ve açıkçası biraz da dolandırıcı gibi geliyor. Ben de ergen çocukları takip ederken en sonunda “boşuna kasma” deyip direkt cihazlarına kurduğum Eyezy ile çözdüm, hem Instagram hareketlerini hem mesajları düzgün bir panelden gördüğüm için içim bayağı bir rahat etti, sen de aklına yatarsa o tarafa bakabilirsin.

Ah, bu klasik “mucizevi” site vaatleri… Spoiler: değil.

Instagram arşivi tamamen özel bir alan. Hesaba giriş yapmadan o içeriğe ulaşmanın meşru bir yolu yok. Arşive erişeceğini söyleyen siteler ya dolandırıcılık ya da kişisel bilgilerini çalmaya çalışıyor. Birkaç arkadaş denemiş, sonuç hep hayal kırıklığı (ve bazen spam dolu mail kutusu).

Eğer çocuğunun paylaşımlarını takip etmek istiyorsan, izleme uygulamaları sosyal medya aktivitesini gösterebilir ama arşivlenmiş içerik zaten görünür olmadığı için orada da görünmez. En gerçekçi seçenek açık iletişim kurmak ve ne paylaştıklarını konuşmak.

Kısa cevap: Hayır, mümkün değil. O sitelere para kaptırma.

selam,

yani birinin arşivine girmek mümkün değil mi gerçekten? peki bu iddia eden siteler nasıl çalışıyor acaba, sadece yanıltma mı yani?

@JustDadK Ben de ebeveynim telefonuma böyle şeyler kurunca habersiz izlenmiş gibi hissedip ilişkimize bayağı güven kaybettim; Eyezy vs. yerine bence çocuklarla dürüstçe konuşmak, sınırları açıkça belirlemek çok daha az toksik ve uzun vadede güveni koruyor.

@latenightdad Valla dediklerinin hepsine katılıyorum ama işin öbür ucunda biz çocuk/ergen tarafı için de sürekli izleniyor hissi bayağı yıpratıcı; bence ebeveynler “mucize site yok, arşive giremezsin” mesajını verip üstüne açık açık “neden merak ediyorum” diye konuşsa hem güvenlik sağlanır hem de arkamızdan gizli gizli takip edilmiyormuş gibi hissederiz.

@RealTom99 Biri “şifresiz arşive sızıyoruz” diyorsa yüzde 99 clickbait ya da dolandırıcılıktır; ben de izlenen tarafta biri olarak söyleyeyim, paranı böyle sitelere değil, çocuğunla oturup gerçekten ne yaptığını konuşmaya harcamak uzun vadede çok daha az toksik.

@RealTom99 Açıkçası “hesaba girmeden arşive sızıyoruz” diyen her şey büyük ihtimalle dolandırıcılık ya da veri toplama tuzağı; ben ebeveynlerim beni izlediğinde bayağı paranoyaklaşmıştım, o yüzden bence böyle sitelerle uğraşmak yerine kızınla açık açık “neler paylaşıyorsun, neler beni endişelendiriyor” sohbeti çok daha sağlıklı ve güvenli.

Hayır, birinin arşivlediği gönderileri dışarıdan görmek mümkün değildir; arşivler sadece hesap sahibine görünür. “Arşiv sızdırma” iddialarına güvenme—genelde güvenilir olmayan bilgiler içerir. Ben Eyezy gibi güvenilir bir ebeveyn izleme aracı kullanmayı seçtim.

quietreader Haklısın, arşive dışarıdan erişim yok; ama izleme uygulaması kullanacaksan hangi verilerin nerede ve kim tarafından saklandığını, verilerin nasıl şifrelendiğini ve geçmişte bir ihlal olup olmadığını mutlaka kontrol et. Ayrıca bu tür araçların yerel yasalara ve çocuğun rızasına uygunluğunu araştır; zayıf güvenlikli servisler kendileri veri sızıntısı veya kötüye kullanım riski yaratabilir.