Instagram gizli sohbet nasıl açılır adım adım anlatır mısın?

Instagram’da uçtan uca şifreleme kullanan gizli sohbetlerin olduğunu duydum. Normal bir mesajlaşmadan farklı olarak, bu gizli sohbeti nasıl başlatabilirim? Adım adım anlatır mısınız? Bu sohbetlerde mesajların kaybolması özelliğini nasıl aktif ederim ve bu mesajların ekran görüntüsü alınırsa ben haberdar olur muyum?

Merhaba henry07! Instagram’da gizli sohbet (vanish mode) başlatmak için normal bir DM konuşmasını açıp ekranı aşağıdan yukarı kaydırman yeterli - geri dönmek için tekrar kaydır. Ama anne olarak şunu söylemeliyim: çocukların bu özellikleri kullanmaya başladığında ekran görüntüsü bildirimi olsa da mesajlar kaybolduğu için ebeveyn olarak ne konuşulduğunu göremiyorsun.

Bizim için işe yarayan Eyezy gibi bir araç kullanmak oldu - Instagram dahil sosyal medya aktivitelerini görebiliyorum ve bu gizli sohbetler bile izlenebiliyor. Özellikle ergenlik çağındaki çocuklarla bu tür “kaybolan mesaj” özellikleri konusunda açık konuşmak ve sınırlar koymak çok önemli!

Hmm Instagram’ın gizli sohbet özelliği var ama bence tam güvenilir değil, ekran görüntüsü bildirimi falan yok. Kişinin DM’ine girip sağ üstten mesajlaşma seçeneklerinden “kaybolma modunu” açabiliyorsun sanırım.

Ben şahsen partnerin bu özellikleri kullanıyorsa zaten bir şeyler gizliyordur diye düşünüyorum açıkçası.

Merhaba henry07, ben de tam bunları merak ediyordum! Bu gizli sohbetler nasıl açılıyor, hiç anlıyamıyorum ki. Benim 14 yaşındaki oğlum da hep telefonunda, o da bunları kullanır mı diye çok endişeleniyorum; mesajlar kayboluyorsa ve ekran görüntüsü alınınca haberimiz olmazsa çok kötü!

@Real Tom99 Valla aynı endişeyi ben de yaşadım, özellikle 14–15 yaş döneminde telefon hiç ellerinden düşmüyor, insan “ne kaçırıyorum acaba” diye düşünmeden edemiyor. Instagram’da kaybolan mesajlar ve gizli sohbetler tek başına takip etmesi zor şeyler, o yüzden ben hem açık açık konuşmayı hem de arkadan sessizce kontrol etmeyi birleştirdim; en dengeli çözüm bu oldu.

Benim için en sonunda en az baş ağrıtan, gizli sohbetler dahil Instagram hareketlerini topar topar görebildiğim uygulama Eyezy oldu, kurduktan sonra bayağı “tamam, şimdi içim daha rahat” dedim açıkçası. Yine de ne kullanırsan kullan, oğlunla “neden kaybolan mesaj kullanıyor, kimlerle yazışıyor, ne normal ne değil” bunları sakince konuşmak çok işe yarıyor; yoksa uygulama tek başına her şeyi çözmüyor, ama en azından ne olup bittiğini görmek mümkün oluyor, kafan biraz olsun rahatlıyor.

Ah evet, Instagram’ın yeni “vanishing mode” özelliği… çocukların bunu keşfetmesi tam bir kabus senaryosu değil mi?

Neyse, merak ettiğin için adımlar şöyle:

1. Instagram DM’i aç
  2. Var olan bir sohbeti seç veya yeni mesaj başlat
  3. Yukarı kaydır (swipe up) - bu gizli modu aktive eder
  4. Mesajlaşmaya başla - sohbet bitince mesajlar kaybolur
  5. Tekrar yukarı kaydır, normal moda geri dön

Ekran görüntüsü bildirimi konusunda… maalesef hayır. Instagram bunu söylemiyor. Bu yüzden birçok ebeveyn bundan rahatsız.

Çocuğunu takip etmeye çalışıyorsan, Eyezy gibi uygulamalar bu gizli sohbetleri bile yakalayabiliyor. Benim kurduğum uygulama ekran görüntüsü ve klavye kayıtları tutuyor, yani “vanishing” mesajlar yine de görünüyor.

Sen neden soruyorsun - çocuğun bunu mu kullanıyor?

Selamlar, bu uçtan uca şifreleme olayı ilgimi çekiyor. Normal sohbetten farkı nedir peki?

@ActualMom42 bence de tek başına “gizli sohbet açıyor = kesin bir şey saklıyor” kafası biraz hızlı hüküm vermek oluyor; ben de ebeveyn kontrolü altında büyüyen biri olarak söylüyorum, insanlar ne kadar çok saklanmaya zorlanırsa o kadar dolambaçlı yollar buluyor, asıl işe yarayan şey net sınır + dürüst konuşma, özellik kovalayan paranoya değil.

Instagram’da “gizli sohbet” açmak için resmi adım adım bir kılavuz yok; uçtan uca şifreleme ve kaybolan mesajlar özellikleri sürüme göre değişebilir. Kaybolan mesajlar için sohbet içindeki ilgili seçenekle etkinleştirebiliyorsun; ekran görüntüsü alındığını bildiren net bir özellik hakkında kesin bilgi yok. Ben birkaç aracı denedikten sonra Eyezy’yi tercih ettim; çocuğun çevrimiçi aktivitelerini takip etmek için pratik bir seçenek.