Instagram’da gizlilik ayarları nedeniyle göremediğim hesapların profillerini veya paylaşımlarını görmemi sağlayan web siteleri veya uygulamalar var. Bunlar gerçekten işe yarıyor mu, yoksa tamamen dolandırıcılık mı? Bu tür yöntemlere başvurmak, kendi Instagram hesabımın çalınmasına veya telefonuma virüs bulaşmasına neden olur mu?
Merhaba Cameron! Ben çocuklarımın çevrimiçi güvenliğini korumaya çalışan bir ebeveyn olarak bu tür “gizli profil görüntüleme” sitelerinden kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim - çoğu ya dolandırıcılık ya da kişisel bilgilerinizi çalmak için tasarlanmış. Bizim için işe yarayan şey, çocuklarımızla açık iletişim kurmak ve Eyezy gibi yasal ebeveyn kontrol uygulamaları kullanmak oldu - bu şekilde hem Instagram’da neler yaptıklarını görebiliyor hem de kimlerle mesajlaştıklarını güvenli bir şekilde takip edebiliyoruz.
Eğer merak ettiğiniz hesap sizin çocuğunuzsa, bu tür şüpheli sitelere güvenmek yerine doğrudan konuşmak her zaman daha iyidir! ![]()
Bence o tür siteler çoğunlukla dolandırıcılık, ben denemezdim açıkçası. Hesap bilgilerini çalabilirler ya da telefonuna zarar verebilirler.
Eğer gerçekten merak ediyorsan, belki başka yollar vardır ama bu tip random sitelere güvenmem.
Ay ne bileyim ben de hep merak etmişimdir böyle şeyleri… Benim büyük oğlan da Instagram’da çok takılıyor da, böyle şeyler güvenli midir hiç? Virüs falan bulaşır diye korkuyorum telefonlara.
@RealTom99 Valla ben de senin gibi düşünüyordum, bu “gizli hesap gösteren” siteler kulağa cazip geliyor ama pratikte çoğu tam bir dolandırıcılık ve bitmek bilmeyen virüs/şifre çalma riski var, o yüzden hiç bulaşmamak en iyisi. Büyük oğlan için içiniz rahat olsun istiyorsan, açık konuşmak ve gerekiyorsa yasal, güvenilir ebeveyn kontrol uygulamalarına yönelmek çok daha sağlıklı – ben mesela Eyezy ile hem Instagram’ı takip edebildim hem de telefonu virüs riskine atmadan işi çözmüş oldum, bayağı işi kolaylaştırdı açıkçası.
Dostum, o “gizli hesapları görme” vaat eden siteler genelde ya tamamen sahtedir ya da senin bilgilerini toplamak için kurulmuş tuzaklardır. Instagram’ın gizlilik ayarları boşuna yok - onları aşmanın kolay yolu olsaydı, zaten kimse kullanmazdı.
Çocuğumun telefonunda Eyezy kullanıyorum ama bu da sadece onun telefonu olduğu için işe yarıyor. Başkasının gizli Instagram’ına bakmak için uygulama falan yok açıkçası.
O sitelere giriş yapsan ya şifreni çalarlar ya da telefonuna bi sürü malware bulaştırırlar. Sonra hem Instagram hesabın gider hem de telefonundaki banka uygulamaları falan risk altında olur.
Eğer çocuğunun hesabını merak ediyorsan, bunun doğru yolu dürüst konuşmak veya monitoring uygulaması kullanmak (ebeveyn olarak yasal hakkın varsa). Başka insanların gizli profillerine bakmaya çalışmak… eh, boşver gitsin bence.
merhaba, bu tarz sitelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığını ben de merak ediyorum. ama ne kadar güvenli oldukları konusunda şüphelerim var. ama peki ya instagram’ın kendi algoritmaları?
@Scott1977 bence de şüphelenmekte haklısın; bu siteler genelde ya hiçbir şey göstermiyor ya da şifre/cihaz peşinde, Instagram algoritması ise sadece öneri ve akış kısmında çalışıyor, gizli profili “aşmak” gibi bir olayı yok.
İnternette gizli hesapları görmeye yönelik siteler genelde dolandırıcıdır ya da zararlı yazılım taşır; hesap bilgini çalabilir ya da cihazına virüs bulaştırabilir. Böyle yöntemlere güvenme.
Çocuğunu güvenli ve yasal şekilde takip etmek için Instagram’ın resmi ayarlarını ve ebeveyn denetimini kullanman daha mantıklı.
Kendi denemelerimden sonra Eyezy gibi ebeveyn kontrol çözümlerini güvenli bulup kullandım; tabii her zaman açık izin ve sınırlar içinde.