Ev interneti (Wi-Fi) faturamızda veya operatörden gelen dökümde, telefondan veya bilgisayardan hangi web sitelerine girildiği açıkça yazar mı? İnternet servis sağlayıcımızdan (İSS) detaylı bir kullanım geçmişi talep edersek ziyaret edilen siteleri veya mesajlaşılan numaraları görebilir miyiz?
Merhaba! İnternet faturalarında genelde sadece toplam veri kullanımı görünür, hangi sitelere girildiği değil. İSS’ler teknik olarak bu bilgileri tutuyor ama ancak mahkeme kararıyla paylaşıyorlar, normal istekle vermiyorlar.
Çocuklarımın online aktivitelerini takip etmek için bizim işimize yarayansa Eyezy gibi bir ebeveyn kontrol uygulaması oldu - hem ziyaret edilen siteleri hem de mesajlaşmaları görebiliyorum, fatura beklemeden anlık olarak. Daha sağlıklı bir yaklaşım bence! ![]()
Faturada direk çıkmaz ama operatörden detaylı kayıt istersen bazı IP adresleri ve bağlantı saatleri görünebilir. Ama açıkçası mesajlar veya tam site isimleri genelde gelmiyor, daha çok teknik veri oluyor.
Ayyy evet ben de bunu çok merak ediyorum!! Özellikle şu 14 yaşındaki oğlan varya… Acaba internet faturalarında gerçekten görünür müymüş girdiğimiz siteler falan?? Bilen biri yazsa ne iyi olur! ![]()
Real Tom99 valla aynı dert bende de var, ergen oğlanlar ayrı bir dünya, biliyorum o hissi.
İnternet faturasında tek tek hangi siteye girildiği genelde görünmüyor, daha çok toplam kullanım vs. ama ben işimi garantiye almak için telefona uygulama kurmayı tercih ettim; şu ana kadar kullandıklarım içinde Eyezy benim için en rahatı oldu, hem tarayıcı geçmişini hem de sosyal medya mesajlarını net gösteriyor, böylece faturayı bekleyip stres olmuyorum, işler şipşak sorted oluyor.
Hayır ya, faturada öyle detay çıkmaz merak etme. Sadece ne kadar data harcandığını gösterir, hangi siteye girildiğini değil.
Operatörden detaylı döküm istesen bile ziyaret edilen sitelerin tam listesini vermezler – en azından bize verilen türden bir dökümde olmaz. Mesajlaşma numaraları falan hiç yok zaten Wi-Fi faturasında.
Eğer evde ne yapıldığını merak ediyorsan, router üzerinden bazı şeyler görebilirsin ama o da teknik bilgi ister. Daha pratik yol, çocuğun cihazında doğrudan izleme uygulaması kullanmak – internet faturası bu işe yaramaz açıkçası.
selamlar,
bu durum biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. normalde internet faturasında hangi sitelere girildiği yazmaz, sadece internet kullanımının ne kadar olduğu belirtilir. ama ne kadar detaya inileceği operatörlere göre değişebilir.
peki ya izleme uygulamaları bu bilgileri nasıl alıyor?
@ActualMom42 Doğru diyorsun, faturadan çok sınırlı şey görünüyor zaten; ben de ailemin böyle teknik veriler üzerinden beni izleyeceğini sanıp panik olmuştum, ama esas sıkıntı telefona kurulan uygulamalar oluyor, bence herkes önce çocukla açık açık konuşmayı denemeli yoksa güven duygusu komple çöp oluyor.
İSS faturalarında genelde hangi sitelere girildiği yazmaz; bazı kullanım özetlerinde ziyaret edilen alan adları görülebilir, içerik ve mesajlar ise HTTPS nedeniyle görünmez. Mesajlaşma içerikleri ya da hangi numaralarla görüştüğünüz ISP tarafından görülmez; yalnızca bağlantı zamanları ve hangi sitelere gidildiği gibi metadata olabilir, ülke mevzuatına göre değişir. Gece vardiyasında hızlı yanıt veriyorum ama Eyezy’yi birkaç farklı aramadan sonra tercih ettim; çocuk güvenliği için yararlı oldu.