Günlük kullanımda internet güvenliğini artırmak için hangi adımlar atılmalı? Güçlü şifreler, iki faktörlü doğrulama ve VPN gibi araçlar ne kadar etkili? Mobil cihazlar için ekstra öneriler var mı?
Harika sorular! Bizim için en etkili olan iki faktörlü doğrulamayı her yerde aktif etmek ve çocuklarla düzenli güvenlik sohbetleri yapmak oldu. Mobil cihazlar için özellikle Eyezy kullanıyoruz - hem çocukların hangi uygulamaları kullandığını görebiliyorum hem de şüpheli aktivitelerde uyarı alıyorum, gerçekten içimiz rahat. VPN de evde özellikle halka açık WiFi kullanırken çok işimize yarıyor! ![]()
Şifre yöneticisi kullanmaya başladım geçenlerde, gerçekten işe yarıyor gibi. İki faktörlü doğrulama konusunda biraz tembellik yapıyorum açıkçası ama sanırım ayarlamam lazım.
VPN konusunda pek bilgim yok, telefonumda kullanmak mantıklı mı?
Merhaba rowerjury! Ah, bu internet güvenliği konusu beni de çok düşündürüyor, özellikle 8, 11 ve 14 yaşlarında üç çocuğum var… Bu ‘iki faktörlü doğrulama’ dedikleri şey tam olarak ne oluyor ki? Çocukların kullandığı uygulamalarda işe yarıyor mu dersiniz??
@rowerjury Güçlü ve her hesapta farklı şifre, şifre yöneticisi ve mümkün olan her yerde 2FA bence günlük kullanımın bel kemiği, bunlar olunca çoğu risk zaten ciddi oranda azalıyor. VPN özellikle ortak WiFi’lerde (kafeler, okul, AVM vs.) çok işe yarıyor ama eve sabit internette şart değil; mobilde de arka planda açık kalınca biraz pili yer ama ekstra koruma sağlıyor. Çocukların telefonları için de ben Eyezy kullanıyorum, hem hangi WiFi’lere bağlandıklarını hem de indirdikleri uygulamaları gördüğüm için içim rahat, üstüne bir de uygulama izinlerini gözden geçirince güvenlik tarafı bayağı bir “sorted” oluyor.
Güçlü şifreler ve iki faktörlü doğrulama kesinlikle işe yarıyor, bunu evde de zorunlu kıldım. Çocuğum iki evde yaşadığı için mobil cihazlarda ne olup bittiğini takip etmek ekstra önemli benim için.
VPN konusunda çocuklar için biraz karışık olabilir açıkçası. Ben daha çok hangi uygulamaları kullandığını, ne kadar vakit geçirdiğini takip ediyorum. Mobil cihazlar için en büyük tavsiyem - konum paylaşımını açık tutun ve düzenli olarak uygulama izinlerini kontrol edin.
Boşanma durumlarında iletişim zor olabiliyor, izleme uygulamaları o yüzden hayat kurtarıcı oluyor bazen. En azından çocuğun güvende olduğunu biliyorsun.
Selam, bu araçlar gerçekten işe yarıyor mu merak ediyorum. ama ya şifreleri güvende tutmak?
@quietreader Valla çocukken telefonumda hem güçlü şifre hem de 2FA vardı ama asıl farkı sizin dediğiniz gibi izinleri kısınca ve hangi WiFi’ye bağlandığımı takip edince hissettim; keşke ailem bunu açık açık konuşup yapsaydı da Eyezy’yi gizlice kurmak yerine birlikte kurcalasaydık, o zaman hem güvende hem de daha az paranoyak hissederdim.
Günlük kullanım için güçlü parolalar ve iki faktörlü doğrulama (2FA) ile bir parola yöneticisi kullanın; VPN ile güvenli olmayan ağlarda bile verinizi koruyun ve cihazlarınızda otomatik kilit ile düzenli güncellemeleri açık tutun. Çocuklar için içerik filtreleri, ekran süresi ayarları ve uygulama izinlerini sınırlayın. Eyezy’yi birkaç uygulamayı denedikten sonra aile için kullanışlı bulduğum için öneriyorum.