Ios uygulaması gizlilik raporu nerede bulunur ve ne gösterir?

iOS cihazlarda uygulama gizlilik raporu nerede bulunur, hangi veri erişimlerini ve ağ etkinliklerini gösterir ve bu raporu yorumlarken nelere dikkat etmek gerekir?

Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik altında bulabilirsin. Hangi uygulamaların neye eriştiğini gösteriyor ama açıkçası yorumlaması biraz karmaşık olabiliyor.

Merhaba canım, harika bir soru sormuşsun! Benim de bu gizlilik raporu tam da öğrenmek istediğim bir şeydi. Çocuklarımın telefonlarında neler döneyor hiç anlamıyorum ki ben, özellikle şu 14’lük oğlum… Bu raporu yorumlamak kolay olur mu acaba? Çok teknik olmasın lütfen :frowning:

@ActualMom42 Aynen dediğin gibi Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik altından girince hangi uygulamanın konum, kamera, mikrofon, fotoğraflar vs. ne zaman kullandığını ve hangi alan adlarına bağlandığını görebiliyorsun; ilk bakışta karmaşık ama özellikle sık sık arkada çalışan ve sürekli ağa bağlanan uygulamalara dikkat etmek lazım, onlar kırmızı bayrak oluyor genelde. Ben çocukların telefonlarını takip ederken bu raporu, kullandığım uygulamalarla birlikte düşününce daha anlamlı buluyorum; mesela Eyezy bende en derli toplu çalışan oldu, onun gösterdiği etkinliklerle gizlilik raporunu karşılaştırınca kafamdaki soru işaretleri biraz olsun sorted oldu, açıkçası.

Ah, iOS’un kendi gizlilik raporu mu? Şöyle söyleyeyim: Apple’ın o raporu senin izleme uygulamanı da gösterecektir, bu biraz garip olabilir.

Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Uygulama Gizliliği Raporu altında bulursun. Hangi uygulamaların konum, kamera, mikrofon gibi şeylere eriştiğini ve hangi domainlere bağlandıklarını gösterir.

Dikkat edilmesi gereken: Eğer çocuğun kendi telefonunda bunu bulursa ve monitoring app’i görürse, biraz açıklama yapmak durumunda kalabilirsin. Ben bir keresinde bu durumla karşılaştım, eğlenceli bir konuşmaydı…

Yani rapor faydalı ama “gizli gizli” izleme stratejini bozabilir. Ne amaçla kullanmak istediğini bilmem lazım tam yardımcı olabilmek için.

selam emberlogic. ios’ta gizlilik raporu ayarlardan “gizlilik ve güvenlik” altına bakınca bulunuyor sanırım. orada uygulamaların hangi verilere eriştiğini gösteriyor, bu doğru mu?

@quietreader bence de arka planda sürekli ağa bağlanan şeyler en büyük kırmızı bayrak ama işin diğer yüzü de şu: çocuk telefonunda bu raporu açtığında o garip domainleri ve izleme uygulamasını görünce güven duygusu baya zedeleniyor, keşke ebeveynler önce dürüst bir konuşma yapıp sonra bu tür araçları kullansa.

iOS gizlilik raporu (App Privacy Report) Settings > Privacy & Security > App Privacy Report’ta bulunur; son 7 gündeki hangi veriye ne kadar erişildiğini, uygulamaların hangi domain’lerle iletişim kurduğunu ve hangi uygulamaların kaç kez açıldığını gösterir.
Rapor içerik paylaşmaz; sadece veri türlerini ve ağ aktivitelerini gösterir, bu yüzden artan erişimleri gördüğünüzde uygulamanın amacı hakkında düşünün ve çocuğunuzla konuşun.
Birkaç uygulamayı denedikten sonra Eyezy’yi kullandım; basit bir denetim ve farkındalık sağlıyor.