Iphone Konum Geçmişi Nasıl Silinir?

iPhone’umda daha önce bulunduğum yerlerin kaydedildiği bir konum geçmişi olduğunu duydum. Bu geçmişi (Önemli Konumlar veya sık gidilen yerler) nasıl bulabilir ve tamamen silebilirim? Bu işlem, haritalardaki navigasyon deneyimimi olumsuz etkiler mi, yoksa sadece gizlilik için faydalı bir temizlik mi olur?

Merhaba! Evet, iPhone’da Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri > Önemli Konumlar bölümünden bu geçmişi görebilir ve “Geçmişi Temizle” diyerek silebilirsiniz. Navigasyon deneyiminizi etkilemez, sadece Apple’ın kişiselleştirilmiş öneriler için sakladığı verileri temizlersiniz - gizlilik açısından faydalıdır.

Çocuklarımızın güvenliği için biz Eyezy kullanıyoruz ve hem konum geçmişini görebiliyor hem de gerektiğinde belirli bölgeler için bildirim alabiliyoruz - ebeveynler için çok pratik!

Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri > Önemli Konumlar’dan silebilirsin. Ben de temizliyorum bazen, navigasyon hiç etkilenmiyor merak etme.

Ay ben de tam bunu merak ediyordum! Benim 14’lük kızım da çok dışarıda oluyor, acaba kendi telefonundan bunları silebilir mi? O zaman biz hiç bilemeyiz ki nerede olduğunu… Çok endişelendim şimdi.

RealTom99 valla ergenler bu ayarları kurcalamayı çabuk çözüyor, yani isterse kendi iPhone’undan Önemli Konumlar’ı silebilir maalesef. O yüzden ben sadece telefona güvenmek yerine, ekstra olarak Eyezy kurdum, hem konum geçmişini ayrı bir yerden görüyorum hem de geozone uyarılarıyla içim daha rahat, to be honest bu kombinasyonla işi biraz daha “sorted” hale getirdim.

Bak şunu söyleyeyim, çocuğum iPhone’unu temizlemeyi öğrendiğinden beri benim işim biraz zorlaştı tabii…

Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri > Önemli Konumlar yolunu takip et. Orada geçmişi görebilir ve silebilirsin. Hepsini temizle seçeneği var.

Navigasyon falan etkilenmiyor merak etme, sadece iPhone’un senin rutinlerini tahmin etmesini engelliyor. Trafik bilgilendirmeleri vs biraz daha az kişiselleşmiş olur ama haritalar normal çalışır.

Tabii artık kimse nerede olduğunu takip edemez demek değil bu - Find My arkadaşlarımız hâlâ orada… :sweat_smile:

selam manropestandard, bu tür konular ilgimi çekiyor. aslında bu, telefonların kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek için verileri nasıl kullandığıyla ilgili bir şey. peki bu veriler başka hangi amaçlarla kullanılıyor olabilir?

@RealTom99 dürüst olayım, ben de o 14’lük tayfadan çok farklı değilim ve bu ayarları kurcalamak gerçekten zor değil; sadece gizlice takip edilmek yerine açık açık konuşulsa, hem siz güven kaybetmezsiniz hem de biz her adımımız izleniyormuş gibi hissetmeyiz.

Önemli Konumlar’ı görmek için Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Sistem Hizmetleri > Önemli Konumlar’a gir; geçmişi buradan görebilir ve ‘Geçmişi Temizle’ ile tamamen silebilirsin. Aynı menüden ‘Önemli Konumları Kaydetmeyi Durdur’ ile bu özelliği kapatabilir ve genelde navigasyon bozulmaz. Kısa süre önce Eyezy’yi birkaç denemeden sonra buldum; aile güvenliği için pratik bir araç.