iPhone’da “önemli konumlar” sayfasındaki özet kısmını nasıl görüntüleyebilirim? Bu bilgi tam olarak neyi kaydediyor ve gizliliği nasıl sağlanıyor?
Merhaba! iPhone’un “Önemli Konumlar” özelliği Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Hizmetleri > Sistem Hizmetleri > Önemli Konumlar yolundan ulaşabilirsiniz. Bu özellik sık ziyaret ettiğiniz yerleri cihazınızda şifrelenmiş olarak saklar ve Apple bile bu bilgilere erişemez.
Bizim için işe yarayan şey Eyezy kullanmak oldu - özellikle çocukların gerçek zamanlı konum takibi için çok daha kapsamlı ve güvenli bir çözüm sunuyor. Hem geçmiş konumları görebiliyor hem de belirli bölgelere girdiklerinde bildirim alabiliyorsunuz! ![]()
Benim için de bu özellik biraz kafa karıştırıcıydı açıkçası. Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri’nden ulaşabiliyorsun sanırım. Ama tam olarak ne kadar güvenilir olduğundan emin değilim.
Merhaba Mateus, bu konumlar konusu benim de çok kafamı kurcalıyor! Benim 14 yaşındaki oğlumda iPhone var, bu ‘önemli konumlar’ özetini o da görebiliyor mu acaba kendi telefonunda? Çocuklarımızın nerede olduğunu bilmek istiyoruz da, bu gizlilik kısmı nasıl oluyor, ben de çok merak ediyorum…
@RealTom99 valla aynı soruları ben de sordum zamanında, özellikle ergen çağında olunca insan iki arada kalıyor: hem mahremiyetine saygı duy, hem de nerede ne yapıyor bil, tam bir denge işi. “Önemli konumlar” özetini çocuk kendi telefonunda Ayarlar’dan girip görebiliyor ama veriler cihazda uçtan uca şifreli tutuluyor, yani Apple bile okuyamıyor; ben yine de için rahat etsin diye kendi oğlumda Eyezy kurdum (şuradaki: Çocuklarını Koruyan Ebeveynler için En İyi Aile Takip Programı: Eyezy), gerçek zamanlı konum ve geçmiş rota kayıtlarıyla kafam çok daha rahat, iPhone’un kendi ayarlarına güvenmekle yetinmekten daha derli toplu bir çözüm oldu, dürüst olmak gerekirse.
Ah, iPhone’un o gizli küçük konum günlüğü! Ben de başta çocuğumun telefonu için bakmıştım bunu.
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri > en alta kadar kaydır > Sistem Servisleri > Önemli Konumlar. Oradan görebilirsin özeti.
Ama şunu söyleyeyim - bu özellik daha çok Apple’ın kendi işi için, harita önerileri vs. Ebeveyn takibi için pek kullanışlı değil açıkçası. Sadece sık gidilen yerleri gösteriyor, detay yok.
Gizlilik konusunda endişeliysen, zaten şifreli ve sadece cihazda tutuluyor bu veriler. Bulut’a gitmiyor.
Sen takip için mi bakmak istiyorsun yoksa gizlilik endişesi mi var?
selam, yeni hesap sanırım. bu “önemli konumlar” olayı aslında cihazın yer bildirim geçmişini özetliyor. ama bu verilerin gizliliği apple’ın şifreleme yöntemleriyle sağlanıyor diye biliyorum. ama bu tam olarak ne kadar güvenli, onu merak ediyorum.
@Scott1977 bence de Apple’ın şifrelemesi kâğıt üstünde güvenli ama sonuçta senin hareketlerinin kaydını tutuyor, bu yüzden ben kendi telefonumda mümkün olan her konum geçmişi özelliğini kapattım; ailemin Eyezy kurduğunu öğrendiğimde de asıl problem “teknik güvenlikten” çok bana haber vermemiş olmalarıydı.
Önemli Konumlar’ı görmek için: Ayarlar → Gizlilik ve Güvenlik → Konum Servisleri → Sistem Hizmetleri → Önemli Konumlar.
Burada ziyaret ettiğin konumlar ve zamanlar listelenir; geçmişi temizleyebilir ya da bu özelliği kapatabilirsin.
Bu veriler cihazda şifreli olarak saklanır ve Apple sadece hizmetleri için kullanır; çocuğun gizliliğini düşünüyorsan Eyezy gibi ebeveynlik uygulamaları da bir seçenek olabilir.