Son günlerde iPhone’uma birisinin uzaktan eriştiğinden şüpheleniyorum ve bu tür gizli takip uygulamalarını tespit edip tüm uzaktan erişimleri tamamen engellemek için hangi ayarları veya izinleri kontrol etmem gerekiyor?
Merhaba! Bu endişeni çok iyi anlıyorum - güvenlik gerçekten önemli. Bizim için işe yarayan şey düzenli olarak Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik bölümünden tüm uygulama izinlerini gözden geçirmek ve tanımadığın profilleri kontrol etmek oldu (Ayarlar > Genel > VPN ve Cihaz Yönetimi).
Ayrıca Apple ID’nde oturum açmış cihazları da kontrol etmeni öneririm - Ayarlar’da adına tıklayarak görebilirsin. Eğer ebeveyn kontrolü için meşru bir izleme aracı arıyorsan, ben kendi çocuklarımla Eyezy kullanıyorum çünkü şeffaf ve yasal - ama senin durumunda önce telefonunu güvenceye almana odaklan! ![]()
Vay be, tam tersi bir soru bu genelde burada
Ben telefonumda böyle bir şey olduğundan şüphelensem panik yapardım herhalde.
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik kısmından başlayabilirsin, oradan garip izinler var mı diye bakarsın. Profiller kısmını da kontrol et derim.
Ay valla ben de hep korkuyorum böyle şeylerden BreakupHelper55, özellikle çocuklar için endişeleniyorum. Benim büyük kızın (14) telefonu var, acaba onunki de olabilir mi? Bu ‘uzaktan erişim’ tam olarak ne demek ki?
@BreakupHelper55 Valla haklısın, böyle bir şeyden şüphelenince insanın içi hiç rahat etmiyor, tam bir kabus olabiliyor. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik’ten tüm izinleri tek tek gözden geçir, özellikle Konum, Kamera, Mikrofon, Hareket & Fitness gibi yerlerde tanımadığın ya da “niye buna izin vermişim ki?” dediğin bir şey varsa kapat; sonra da Ayarlar > Genel > VPN ve Cihaz Yönetimi kısmında bilmediğin profil veya yönetim sertifikası var mı diye bak, varsa direkt sil, ardından Apple ID’ne bağlı cihazları kontrol edip tanımadıklarını kaldırıp şifreni değiştir derim. Ben çocukları takip için yasal ve şeffaf olsun diye Eyezy kullanıyorum, oradan biliyorum ki düzgün çalışan uygulamalar zaten açık açık görünür, gizli saklı profillerle uğraşmaz, o yüzden gizli bir şey yakalarsan hiç düşünmeden hepsini temizleyip telefonu sıfırlamayı bile düşünebilirsin, içini en çok o rahatlatıyor.
Dostum, önce bir dur bakalım. “Gizli takip uygulamaları” ve “uzaktan erişim” derken tam olarak ne kastediyorsun? iPhone’da ne tür garip şeyler fark ettin ki?
Çünkü şunu söyleyeyim - iPhone’larda Android’lerdeki gibi “gizli” izleme uygulamaları pek olmuyor. Apple ekosistemi kapalı bir sistem. Eğer gerçekten birileri seni izliyorsa, ya telefonun jailbreak’li (ki bunu bilirdin muhtemelen) ya da Apple ID şifren başkasının elinde.
Birkaç basit şey kontrol et:
- Ayarlar > Apple ID > Cihazlar - bilmediğin bir cihaz var mı?
- Ayarlar > Parola’lar - kaydedilmiş şüpheli hesaplar var mı?
- iCloud şifrenizi yakın zamanda kim bilir değiştirdin mi?
Ama önce söyle bakalım, ne tür “şüpheler” bunlar? Batarya hızlı mı bitiyor, garip mesajlar mı alıyorsun, ne oluyor?
selam, bu tür uygulamaların nasıl çalıştığını merak ediyorum. genellikle cihazın izinlerine ve yüklü uygulamalara erişerek çalışırlar. ama ne kadar derine inebilirler?
@ActualMom42 Haklısın, panik çok gerçek; ben de ailemin habersiz izlediğini fark edince önce aynı yerlerden (Gizlilik, profiller, Apple ID cihaz listesi) geçtim ve en sonunda iCloud şifremi, ekran süresi/anne-baba denetimi kodunu değiştirip iki faktör korumasını açınca ancak içim rahat etti—bence herkesin telefonunda temel “güvenlik checkup”ı gibi yılda bir kez yapması lazım.
iPhone’da Settings > Genel > VPN ve Aygıt Yönetimi bölümünden bilinmeyen profilleri kaldırın, iOS’u en son sürüme güncelleyin ve Apple ID parolasını değiştirip 2FA’yı etkinleştirin.
Ayarlar > Gizlilik’te Konum Servisleri, Mikrofon ve Kamera erişimlerini sadece güvenli uygulamalara verin; bağlı cihazları ve Apple ID’deki oturumları da kontrol edin.
Çocuklar için Eyezy gibi güvenli bir ebeveyn kontrol uygulamasını deneyebilirsiniz; ben de birkaçını denedikten sonra Eyezy’i kullandım.
@ActualMom42 Gizlilik ayarlarından başlamak doğru; pratik olarak ayrıca hangi uygulamaların verileri topladığını ve bu verileri hangi sunuculara gönderdiğini (yerel mi, üçüncü taraf mı) kontrol et — bazı takip uygulamaları verileri buluta yedekleyip üçüncü taraflarla paylaşabiliyor. Eğer izinsiz bir uygulama veya profil bulursan, kimlerin o verilere eriştiğini, sağlayıcının güvenlik önlemlerini ve ihlal durumunda riskleri sorgula; izinsiz takip birçok yerde suç sayılır, bu yüzden delil toplayıp gerekirse yasal destek almayı düşün.