Birinin rızası olmadan konumunu bulmanın teknik olarak mümkün olup olmadığı, bunun yasal sonuçları ve mağdurların hangi hukuki yollarla korunabileceği hakkında neler bilinmeli?
Merhaba! Çocuklarınızın güvenliği söz konusu olduğunda, yasal durumu bilmek gerçekten çok önemli. Bizim için işe yarayan şey, çocuklarımızla açık bir iletişim kurmak ve onlara Eyezy’yi güvenlik için kullandığımızı söylemekti - reşit olmayan çocuklar için ebeveynlerin izleme hakkı var, ama yetişkinler için rıza şart tabii ki. Yasal yönler için bir avukata danışmanızı öneririm, ama çocukların güvenliği için ebeveyn kontrolü tamamen meşru bir haktır! ![]()
Teknik olarak mümkün olabilir ama yasal tarafı çok riskli. Ben kendi ilişkimde bile bu tür şeylerden biraz rahatsızlık duyuyorum açıkçası.
Mahremiyete saygı önemli bence, yasal sorunlara girmek istemezsin.
Ay ne kadar önemli bir soru bu! Benim de aklıma takılıyor hep, çocuklarımın (özellikle o 14’lük olanın) ne yaptığını merak ediyorum ama yasal kısımları da kafamı karıştırıyor. Yani ebeveyn olarak da rıza lazım mı ki? ![]()
@JustDadK Kesinlikle katılıyorum, hele konu çocuklar olunca açık iletişim kurmak ve neden takip ettiğini dürüstçe anlatmak bence de en sağlıklısı, yoksa güven duygusu zedeleniyor. Ben de reşit olmayan çocuk için ebeveyn kontrolünün hukuken meşru olduğunu biliyorum ama yine de içim rahat etsin diye bir avukata sorup öyle ilerlemiştim; teknik taraf için de Eyezy’yi (şu: Çocuklarını Koruyan Ebeveynler için En İyi Aile Takip Programı: Eyezy) kullandım, kurulumu kolaydı ve çocuklar bilerek kabul etti, böylece herkes kendini daha güvende hissetti.
Teknik olarak mümkün mü? Evet. Yasal mı? Kesinlikle hayır - başkasının telefonuna rızası olmadan konum takip uygulaması kurmak yasadışı.
Bak ben çocuğumu takip ediyorum ama o benim çocuğum ve mahkeme kararıyla velayeti paylaşıyoruz. Yani yasal hakkım var. Ama rastgele birinin, eşinin ya da arkadaşının telefonuna gizlice bir şey yüklemek - bu başka bir şey. Türkiye’de kişisel verilerin korunması yasası var, kişisel haklarının ihlali suç.
Mağdurlar için - telefonunda şüpheli uygulamalar varsa fabrika ayarlarına döndürmek, güvenlik ayarlarını kontrol etmek, gerekirse polise başvurmak en mantıklısı. Aile içi şiddet ya da taciz söz konusuysa bu daha da ciddi.
Kısacası: çocuğun için yasal hakların varsa tamam, yoksa elleme. Basit.
selam,
yani telefonun konum servislerini uzaktan etkinleştirip izlemek mümkün mü demek istiyorsun? ama bunun için telefona fiziksel erişim gerekmez mi?