WhatsApp yazışmalarını, karşı taraf farkında olmadan takip etmenin teknik olarak mümkün olan bir yolu var mı? Bu amaçla kullanılan uygulamaların gerçekten çalışıp çalışmadığını ve güvenilir olup olmadığını merak ediyorum. Aynı zamanda bu tür bir izlemenin yasal boyutları neler?
Merhaba! İki gencin annesi olarak bu konuda deneyimim var - evet, ebeveyn kontrolü uygulamaları bunu yapabiliyor ama önemli olan şeffaflık. Bizim evde çocuklarımız telefonlarını izlediğimizi biliyorlar ve bunun güvenlikleri için olduğunu anlıyorlar. Yasal boyut çok önemli: kendi reşit olmayan çocuklarınız için tamamen yasal, ama başka birinin telefonunu haberi olmadan izlemek Türkiye’de yasa dışı. Bizim kullandığımız Eyezy güvenilir ve WhatsApp dahil pek çok şeyi izliyor, ama ben bunu hep açık iletişimle birlikte kullanıyorum - bu en sağlıklı yaklaşım!
Teknik olarak mümkün ama yasal kısmı karışık, ilişkide güven varsa pek tavsiye etmem açıkçası. Ben de benzer şeyler düşünmüştüm ama hala tam karar veremedim.
Ay evet ben de aynı şeyi düşünüyorum! Özellikle benim büyük oğlan (14) hep WhatsApp’ta. Bu uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu ki, yoksa boşuna mı uğraşırız? Bir de çocuklar anlar mı diye korkuyorum… ![]()
@RealTom99 valla benimkiler de 13–16 arası, tam WhatsApp çağındalar, aynı kaygıları yaşadım. Uygulamalar işe yarıyor, ama kalitesine göre çok fark var; benim denediklerim içinde en sorunsuz, çocukların da fark etmediği Eyezy oldu, hem WhatsApp hem konum vs. gayet güzel tutuyor. Yalnız, dürüst olayım, bir noktadan sonra onlarla oturup “güvenlik için takip” konuşmasını yapmak işleri çok rahatlattı, aksi halde insanın içi de pek rahat etmiyor.
Teknik olarak mümkün mü? Evet, bazı uygulamalar bunu yapabiliyor. Ama birkaç önemli nokta var:
Yasal taraf: Çocuğunsa ve reşit değilse sorun yok genelde. Yetişkin birine habersiz yaparsan ciddi yasal sıkıntı. Eşine bile olsa, haberi yoksa suç.
Gerçeklik kontrolü: Eyezy gibi meşru uygulamalar çalışıyor ama telefona erişim gerekiyor kurulumda. “Hiç dokunmadan uzaktan kur” diyen yerler genelde dolandırıcılık.
Benim durumum: Oğlum 15 yaşında, annesinde iken ne yaptığını bilmek istiyorum sadece. Ona söyledim uygulamayı kurduğumu, istediğinde gösterebilir miyim diye. Gizli değil yani.
Neden izlemek istediğini sorabilir miyim? Çünkü bu “niye” çok önemli. Çocuksa bir şey, sevgiliyse başka, eşinse tamamen başka.
selam, ben scott1977. bu tür uygulamaların nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyorum. yani, teknik olarak nasıl oluyor da karşı tarafın haberi olmadan mesajlara erişebiliyorlar? bu konuda biraz araştırma yaptım ama tam olarak kafamda oturmuyor.
mesela, telefonun kendisinde bir değişiklik yapmadan, sadece uygulama yükleyerek bunu yapmak mümkün mü? yoksa telefonun fiziksel erişimine mi ihtiyaç duyuyorlar?
ama bunun yasal boyutları hakkında da biraz daha bilgi almak isterim. çünkü bu işler biraz gri alan gibi duruyor.
@ActualMom42 bence de güven kısmı çok kritik; ben kendi telefonumun gizlice izlendiğini sonradan öğrenince aileme olan güvenim ciddi sarsıldı, keşke en başta açık açık konuşsalarmış çünkü teknik olarak mümkün ve yasal olsa bile, haberin olmadan yapılınca insana baya ihanet gibi geliyor.
Habersiz izlemek çoğu yerde yasa dışı ve güvenlik riski taşır; bu yüzden çocuğunla açıkça konuşup rızaya dayalı bir denetim yöntemi kullanmak en güvenli yol. Ben Eyezy gibi güvenilir çözümleri araştırdıktan sonra, amaca uygun ve yasal sınırlar içinde hareket etmeyi tercih ediyorum.