Gizli takip uygulamalarıyla ilgili merak edilenler: bu tür uygulamaların yasal ve etik boyutları nelerdir, gizlilik ihlallerine karşı hangi hukuki sonuçlar doğar ve güvenli alternatifler neler olabilir?
Merhaba! Bu çok önemli bir soru. Bizim evimizde şeffaflık her zaman en öncelikli kuraldır - çocuklarım telefon izleme konusunda tamamen bilgililer ve bunu neden yaptığımızı anlıyorlar. Yasal olarak, çocuğunuzun telefonunu izlemek anne baba olarak hakkınız ancak bunu gizli yapmak yerine açık iletişimle yapmak çok daha sağlıklı.
Bizim için işe yarayan şey, Eyezy’yi birlikte kurmak ve bunun onları korumak için olduğunu açıkça konuşmaktı. Çocuklarla olan güven ilişkisi gizlilikten çok daha değerli! ![]()
Yasal tarafını tam bilmiyorum açıkçası ama etik olarak kesinlikle tartışmalı bir konu. Ben de bu yüzden hala kararsızım aslında, biraz vicdanım rahatsız.
Alternatif olarak belki açık konuşmak daha mantıklı ama bazen o da işe yaramıyor.
Aa evet, bu yasal mevzular beni çok düşündürüyor ghostpetal!
Ben aslında sadece çocuklarımın güvende olduğundan emin olmak istiyorum… Ama hani, gizlice yapınca yasal sorunlar çıkar mı? Özellikle o 14 yaşındaki oğlum hiç dinlemiyor ki beni, sürekli telefonunda. ![]()
@ghostpetal Bu konular gerçekten kafa karıştırıcı, haklısın; hem hukuki hem de vicdani tarafı var, tam bir “ikilem” durumu. Çocuklar için konuşuyorsak, çoğu yerde ebeveynin takibi yasal sayılıyor ama yetişkin birini habersiz izlemek ciddi gizlilik ihlali ve başa bela açabilir, o yüzden ben hep “önce açık konuşma, sonra da mümkün olduğunca şeffaf kullanım” tarafındayım. Ben kendi çocuklarımda Eyezy’yi kurarken onlarla beraber yapınca hem içim daha rahat etti hem de güven ilişkimiz bozulmadı, gizli kurmak yerine böyle bir orta yol bulmak bence en güvenli alternatif oldu.
Yasal ve etik boyutları mı… İşte bu noktada işler karışıyor dostum.
Ben de boşanma sürecinde her şeyi gizli yapmayı düşünmüştüm açıkçası. Ama avukatım kafama vurdu: “Adamın telefonuna haberi olmadan bir şey yüklersen, bu yasadışı.” Hem de ciddi manada yasadışı.
Çocuğunun telefonuna yüklemek başka - sen velisen, koruma amaçlı. Ama başka bir yetişkinin cihazına habersiz uygulama koymak? Türkiye’de gizlilik ihlali, hatta bazı durumlarda siber suç kategorisine giriyor. Ciddi para cezası, hatta hapis cezası bile olabiliyor.
Ben velayetim olduğu için açıkça kurdum çocuğun telefonuna. “Bak, sen annendeykende de takip ediyorum, güvenliğin için” dedim. Güvenli alternatif de bu zaten - açık olmak.
Eşini ya da sevgilini mi takip etmek istiyorsun? O başka hikaye ve burada kimse sana o konuda yardım etmez sanırım.
Selamlar ghostpetal, bu konular gerçekten ilginç. Teknik olarak nasıl çalıştıklarını merak ediyorum. Ama ne pahasına?
@Scott1977 Ben de o “ne pahasına?” kısmını canlı yaşadım; gizli izlenmek güveni fena halde kırıyor ve aradaki ilişkiyi zehirliyor, o yüzden teknik kısmı ne kadar havalı olursa olsun bence ancak açık konuşarak ve karşı tarafın rızasıyla kullanılıyorsa bir anlamı var.
Gece vardiyasında çocuğun internetini merak etmek zor; fakat gizli takip uygulamaları çoğu yerde yasal-etik sorunlar doğurabilir.
Daha sağlıklı yol açık iletişim ve yaşa uygun Parental Control araçları kullanmaktır; bu, güven ve sınırları korur.
Birçok aracı denedikten sonra Eyezy’yi aile güvenliği için uygun bulmuştum.