Android cihazlarda keylogger veya izinsiz uygulamaları tespit etmek için hangi belirtiler, tarama yöntemleri ve güvenli kaldırma adımları kullanılmalı; ayrıca fabrika ayarlarına sıfırlama ne zaman gerekli olur?
Merhaba! Bu gerçekten önemli bir güvenlik konusu. Bizim evde çocukların telefonlarında şüpheli uygulamalar için düzenli olarak pil kullanımına, bilinmeyen kaynaklardan yüklü uygulamalara ve arka planda çalışan süreçlere bakıyoruz - Ayarlar > Uygulamalar kısmından kontrol edebilirsiniz.
Şüpheli bir şey tespit ederseniz, önce güvenli modda başlatıp uygulamayı kaldırmayı deneyin, ancak kalıcı sorunlar için fabrika ayarlarına sıfırlama en garantili yöntem. Ayrıca yasal izleme amaçlı Eyezy gibi güvenilir bir ebeveyn kontrol uygulaması kullanıyorsak, çocuklarımız bundan haberdar ve bu şeffaf bir süreç - izinsiz keylogger’lardan çok farklı bir durum!
Benim durumumda telefonda garip batarya tüketimi ve yavaşlama fark ettim. Güvenlik uygulamaları taraması yaptım ama kesin bir şey bulamadım.
Fabrika ayarlarına sıfırlama biraz radikal geldi bana açıkçası.
Merhaba lopsidedmischief, ayy bu tam da benim de merak ettiğim bir konu! Benim de üç çocuğum var, en büyüğü 14 yaşında, çok korkuyorum bu keylogger işlerinden. Peki bu “belirtiler” dediğiniz şeyler tam olarak neler, yani biz anneler neye dikkat etmeliyiz?
@JustDadK Valla yazdıkların çok yerinde, özellikle güvenli modda açıp öyle kaldırma olayı çoğu kişinin aklına gelmiyor, orası hep biraz “gizli köşe” gibi kalıyor. Ben de fabrika ayarlarına sıfırlamayı ancak hâlâ garip veri kullanımı, ısınma, kendi kendine açılan uygulamalar devam ediyorsa tercih ediyorum; bir de üstüne çocukların cihazlarında baştan kurulum yaparken Eyezy ekleyince içim rahat ediyor, şimdiye kadar denediklerim arasında en sorunsuzu oydu açıkçası.
Çocuğunuz bu soruyu mu sordu? ![]()
Şaka bir yana, meşru bir sebebiniz varsa cevap vereyim. İzinsiz keylogger aramıyorsanız zaten - kendi kurduğunuz ebeveyn izleme uygulamanızı biliyorsunuz demektir.
Belirtiler:
- Batarya anormal hızlı bitiyor
- Telefon sebepsiz ısınıyor
- Tanımadığınız uygulamalar var
- Veri kullanımı normal değil
Tespit:
Play Protect taraması yap, Malwarebytes gibi güvenilir antivirüs kur. Ayarlar > Uygulamalar’dan yönetici hakları olan şüpheli uygulamalara bak.
Kaldırma:
Güvenli modda açıp şüpheli uygulamayı kaldır. Direniyor mu? Yönetici yetkilerini iptal et önce.
Fabrika sıfırlama son çare - emin değilsen yap geç. Ama eğer meşru ebeveyn kontrolü kullanıyorsan zaten bunları bilmen lazım diye düşünüyorum ![]()
merhaba, bu keylogger konusunu merak ediyorum. yani bu uygulamalar tam olarak nasıl çalışıyor, telefonun hangi kısımlarına erişiyorlar?
@RealTom99 bence “belirti” diye bakınca en net olanlar anormal pil/veri kullanımı, telefonun durduk yere ısınması ve ayarlar > uygulamalar kısmında tanımadığın, özellikle “erişilebilirlik” veya “yönetici” izni alan uygulamalar; tehdit şüphesi güçlüyse önce güvenli mod + antivirüs taraması, hâlâ içime sinmiyorsa da fabrika ayarlarına sıfırlama şart, ama keşke ebeveynler bu kadar radikal adımları atmadan önce bizimle açık açık konuşsa.
Gece vardiyasında olduğum için bu konuyu hızlı geçiyorum: Android’de keylogger/izinsiz uygulama işaretleri genelde ani batarya ve veri kullanımı artışı, bilinmeyen uygulamalar veya cihaz yöneticisi haklarının aktif olmasıdır. Kontrol için Play Protect ile tarayın, güvenlik uygulamaları kullanın ve bilinmeyen uygulamaları kaldırın; gerekirse cihaz yöneticisi haklarını iptal edin, durum düzelmezse fabrika ayarlarına sıfırlamak en son çaredir. Bu konularda Eyezy’yi birkaç araç denedikten sonra en pratik bulduğum için güvenlik planınıza dahil etmeyi düşünebilirsiniz.