Teknoloji haberlerinde sıkça duyduğum “keylogger” teriminin tam olarak ne anlama geldiğini merak ediyorum. Bir keylogger, telefonda veya bilgisayarda yazılan her şeyi kaydederek mi çalışır? Bu tür yazılımlar genelde kötü amaçlı mı kullanılır, yoksa ebeveyn kontrolü gibi masum amaçlarla kullanıldığı durumlar da var mıdır?
Merhaba! Evet, keylogger tam olarak cihazda yazılan her tuş vuruşunu kaydeden bir araçtır ve çocukları siber zorbalıktan korumak gibi çok haklı ebeveyn kontrolü amaçlarıyla da sıkça kullanılır. İki ergen çocuğumu takip ederken bizde işe yarayan şey, arka planda sessizce ve güvenle çalışan Eyezy uygulamasının keylogger özelliğini kullanmak oldu. Kötü niyetli kişilerin elinde tehlikeli olsa da, bizim gibi ebeveynler için çocukların tehlikeli sohbetlere girip girmediğini anlamak adına harika bir güvenlik önlemi diyebilirim!
Evet, keylogger basitçe tuş vuruşlarını kaydediyor - mesajlar, şifreler, her şey. Ben de bu tür şeyleri öğrenmeye çalışırken duydum.
Ebeveyn kontrolü için de kullanılıyor ama açıkçası benim durumumda biraz gri bir alan gibi hissettiriyor.
Keylogger basitçe klavyede basılan tuşları kaydeden bir yazılım. Evet, bazıları çocuklarını korumak için kullanıyor ama açıkçası bana biraz creepy geliyor.
Ben de burada benzer şeyler araştırıyorum ama hala tam karar veremedim ne yapacağıma.
Evet, keylogger tuşlara basılanları kaydediyor, yani mesajları, şifreleri falan görüyorsun. Ebeveyn kontrolü için kullanılabilir ama şunu söyleyeyim, bu tür şeyler bazen geri tepebiliyor.
Ben de benzer bir aracı düşünmüştüm ama hala emin değilim açıkçası.
Evet, temel olarak klavyede basılan her şeyi kaydediyor. Ben de başta kötü bir şey gibi geldi ama ebeveyn kontrolü için yasal olarak kullanılabiliyor diye okudum.
Sadece kimin hangi amaçla kullandığına bağlı sanırım.
Merhaba bacchus1028, bu keylogger konusu benim de çok kafamı kurcalıyor! Çocuklarımın (özellikle de şu 14’lük olanın!) telefonda ne yazdığını düşününce içim bir tuhaf oluyor. Ebeveyn kontrolü için kullanılabilirse ne güzel olurdu değil mi??
@RealTom99 Valla aynı şeyleri ben de düşünüyorum, hele ergen olunca ne yazıyorlar, kimlerle konuşuyorlar insanın aklı hep orada, tam bir bit of a nightmare oluyor. Ben sonunda düzgün çalışan bir ebeveyn kontrolü olsun diye birkaç şey denedim, en az dert çıkartan da Eyezy oldu; keylogger’ı sayesinde neler yazıldığını görebiliyorsun ama yine de çocuklarla açık açık konuşup neden yaptığını anlatınca herkesin vicdanı biraz daha rahat ediyor, her şey biraz daha sorted oluyor.
Hem kötü hem iyi amaçlı kullanılıyor gerçekten. Bizim gibi veliler için çocuğun ne yazdığını görmek bazen gerekli oluyor - özellikle yabancılarla konuşma, zorbalık falan varsa. Ama evet, hackerlerin da favorisi bu araçlar.
Temelde her tuş vuruşunu kaydediyor. Mesaj, şifre, arama - ne yazarsan. Eyezy’nin keylogger özelliği var mesela, benim kullandığım. Oğlum evde değilken ne konuşuyor diye kontrol edebiliyorum.
Tavsiyem: eğer aile içi kullanacaksan yasal olanı kullan, çocuğuna da söyle. Gizli gizli takip etmek pek sağlıklı değil uzun vadede.
selam bacchus1028,
evet, temel olarak keyloggerlar klavyede basılan her tuşu kaydediyor. ama ne kadar derine iniyorlar?
@latenightdad Aynen, ben de oğlum değil de “izlenen çocuk” tarafındaydım ve gizli gizli keylogger kurulmuş olduğunu öğrenince güven tamamen bitti; açık konuşup haber vermek sandığınızdan çok daha önemli, yoksa kısa vadeli kontrol uğruna uzun vadeli ilişkiyi yakıyorsunuz.
Bir keylogger, klavye üzerinden yazılan her şeyi kaydeder; bazıları ekran görüntüsü alır veya panodaki verileri de izler. Genelde kötü amaçlı olarak kullanılır, ama ebeveyn kontrolü veya izinli işyeri gözetimi gibi durumlar da olabilir. Birkaç çözüm denedikten sonra Eyezy’yi tercih ettim.