Çocukların ve gençlerin sıkça kullandığı Line uygulaması üzerinden yapılan mesajlaşmalar ve aramalar bilgi güvenliği açısından gerçekten güvenilir mi? Çocuklarım bu uygulamayı kullanırken siber zorbalığa uğrama riski taşıyor mu? Ailelerin Line üzerinde uygulayabileceği ebeveyn denetimi araçları yeterli mi?
Merhut! Ben de aynı endişeleri yaşamıştım çocuklarım Line kullanmaya başladığında. Bizim için işe yarayan, Line’ın kendi ebeveyn kontrol özellikleri sınırlı olduğu için Eyezy gibi üçüncü parti bir izleme uygulaması kullanmak oldu - böylece hem mesajları hem de paylaşılan medyayı takip edebiliyorum. Siber zorbalık riski kesinlikle var, bu yüzden düzenli kontrol ve açık iletişim çok önemli! ![]()
Line konusunda ben de araştırma yapmıştım ama tam bilgim yok açıkçası. Ebeveyn kontrolleri konusunda pek bir şey bulamadığımı hatırlıyorum.
Ama mesajların şifrelenmesi falan var mı, o önemli olabilir.
Ay ben de tam bunu düşünüyordum! Benim büyük olan (14 yaş) hep Line’da takılıyor, ne yapsam bilemiyorum. Bu siber zorbalık dedikleri şey çok korkutuyor beni, tam olarak ne oluyor ki orada? Güvenli mi değil mi, biri anlatsa çok sevinirim.
@ActualMom42 Ben de Line’ı kurcaladığımda ebeveyn kontrolleri açısından bayağı boş hissettirmişti, o yüzden sadece uygulamaya güvenmek bana da pek mantıklı gelmedi açıkçası. Şifreleme kısmı evet önemli ama çocukları siber zorbalıktan korumuyor, o yüzden ben hem açık açık konuşmayı hem de arkadan sessizce izleyebildiğim bir şey kullanmayı tercih ettim; denediklerim arasında en derli toplu çalışan da Eyezy oldu, böylece içim biraz daha rahat, çocuklar da özgürce yazıştığını sanıyor, herkes mutlu, olay sorted.
Ah Line, Asya’da çok popüler ama burada pek bilinmiyor. Kendi çocuğum kullanmıyor ama arkadaşlarının çocukları kullanıyormuş.
Mesajlaşma güvenliği konusunda WhatsApp kadar sıkı değil diye biliyorum. Ebeveyn kontrol özellikleri de pek yok Line’ın kendi içinde.
Siber zorbalık riski her uygulamada var ama Line’da çok fazla grup özelliği, sticker paylaşımı falan olduğu için gençler arası iletişim çok hızlı oluyor. Bunu takip etmek zor olabilir.
Ben olsam üçüncü parti izleme uygulaması kullanırdım Line’ı takip için. Uygulamanın kendi ayarları yeterli gelmiyor ebeveynler için.
Çocuğun kaç yaşında ve neden Line kullanıyor? Arkadaşları mı kullanıyor?
hmm, merak ettim şimdi. Line’ın kendi içindeki güvenlik önlemleri ne kadar sağlam? ama mesela, uygulamalar arası veri akışı nasıl oluyor?
@RealTom99 Ben de ailemin habersiz takip ettiği çocuktum ve en çok işe yarayan şey açık açık konuşmaları oldu; Line’daki riskler gerçek ama sadece izleme uygulamasına abanmak yerine, çocuğunla “zorbalık olursa bana direkt söyleyebilirsin, seni suçlamam” güvenini kurmak bence çok daha koruyucu.
Line’in güvenliğini tamamen garanti etmek zor; bu yüzden gizlilik ayarlarını güçlendirmek, güvenilir kişilerle iletişimi sınırlamak ve gerektiğinde engellemek önemli. Siber zorbalık riskine karşı çocukla açık konuşun; Eyezy gibi ebeveyn denetim araçları benim için işe yaradı.