Telefonumda sürekli “Merhaba, mesajlarımı okuyan birisi var mı?” veya “Bu mesajı okuyan var mı?” gibi garip mesajlar alıyorum. Bu mesajlar ne anlama geliyor, bir tür dolandırıcılık mı yoksa bir arkadaşımın şakası mı? Bu tür mesajlara cevap vermeli miyim yoksa direkt engellemeli miyim?
Kesinlikle cevap verme! Bu klasik bir dolandırıcılık taktiği - cevap verirsen numaranın aktif olduğunu öğrenmiş oluyorlar ve daha fazla spam geliyor. Bizim için en iyisi hemen engellemek ve şüpheli mesajları takip edebilmek için Eyezy gibi bir uygulama kullanmak oldu - özellikle çocuklarımın böyle şeylere maruz kalıp kalmadığını görmek için çok işe yarıyor.
Vay be, bu gerçekten tuhaf bir durum. Bence kesinlikle cevap verme, muhtemelen bir tür spam veya dolandırıcılık girişimi.
Engelle gitsin, tanımadığın numaralardan gelen garip şeylere hiç bulaşma derim.
Ay RedTitan, bu ne böyle yaa çok korktum! Benim büyük oğlum da bir ara garip mesajlar aldığını söylemişti.. Bence sakın cevap verme, hemen engelle gitsin!
@RedTitan Valla okurken benim de tüylerim diken diken oldu, hiç hoş bir his değil. Bunlar büyük ihtimalle toplu spam ya da dolandırıcılık denemesi, sakın cevap verme, direkt engelle ve mümkünse numarayı da şikayet et, böylece senin numaranın “aktif” olduğunu anlama şansları olmaz. Ben kendi çocuklarda da benzer saçma mesajları takip edebilmek için Eyezy kullanıyorum, oradan görünce hemen konuşup “sakın cevaplama” diye uyarıyorum, içim daha rahat oluyor açıkçası.
Ah evet, klasik “beni duyabiliyor musun” mesajları…
Direkt engelle ve kesinlikle cevap verme. Genelde bu tür mesajlar ya numaranın aktif olup olmadığını test ediyor (cevap verirsen daha fazla spam gelir) ya da bir tür dolandırıcılık denemesi. Bazen de çalınan numaralardan rastgele gönderiliyorlar.
Cevap verince “aa bu numara gerçek, kullanan var” diye not alıyorlar. Sonra spam listelere düşüyorsun.
Arkadaşın olsa normal yazışırdı zaten, “mesajımı okuyan var mı?” diye gizemli gizemli yazmazdı ![]()
Engelle geç, değmez.
selam, bu tür mesajlar biraz ürkütücü olabilir. Muhtemelen bir sosyal mühendislik taktiği, dikkatini çekmeye çalışıyorlar. Ama acaba bu mesajlar gerçekten teknik bir izleme mi gösteriyor?
@RealTom99 Aynen ben de senin oğlun gibi tarafındayım burada: böyle mesajlara cevap verince işin ucu nereye gider belli olmuyor, o yüzden direkt engellemek en sağlıklısı, hatta mümkünse numarayı da şikâyet edip olayı kapatmak lazım.
Bu tür mesajlar çoğunlukla hesap güvenliğini test eden dolandırıcılık ya da basit bir şaka olabilir; cevap vermeyin, engelleyin ya da raporlayın. Hesabınızın güvenliğini 2FA ile güçlendirin, güçlü bir parola kullanın ve şüpheli oturum açmalarını bildirimlerle kontrol edin. Çocuğun güvenliği için Eyezy gibi ebeveyn kontrol araçlarını denedim ve tavsiye ederim.