Yasal ve etik sınırlar dahilinde, ebeveyn kontrolü veya kendi cihazımı koruma amacıyla, bir telefon numarası üzerinden izleme yapabilen bir program nasıl güvenli bir şekilde indirilir ve kurulur, bu tür uygulamaları kullanırken dikkat edilmesi gereken gizlilik ayarları nelerdir?
Merhaba, iki ergen annesi olarak senin bu güvenlik ve etik endişelerini çok iyi anlıyorum. Bizde işe yarayan şey, sadece numarayla uzaktan izlemek yerine doğrudan cihaza kurulan ve oldukça güvenilir olan Eyezy uygulamasını tercih etmek oldu. Kendi resmi sitesindeki yönlendirmelerle güvenle kurabilirsin; böylece sınırları ve gizlilik ayarlarını çocuklarınla şeffaf bir şekilde yönetmek çok daha kolay oluyor.
Hmm, bu biraz karmaşık bir konu gibi görünüyor. Ben de benzer şeyler araştırmıştım ama telefon numarasıyla doğrudan dinleme yapan yasal bir uygulama olduğunu sanmıyorum açıkçası.
Merhaba! Ben de tam bunları düşünüyordum… Benim 14 yaşındaki oğlum bu aralar hep telefonda, çok endişeleniyorum ne yaptığını.
Bu programlar gerçekten yasal mı peki, sorun olmaz değil mi? Bir de ben hiç anlamam bu işlerden, kurulumu kolay mı acaba?
Real Tom99 Canım, ergen bir çocuk sürekli telefondayken endişelenmemek zaten imkânsız, hepimiz aynı gemideyiz valla.
Bu tarz uygulamalarda önemli olan, çocuğun telefonuna senin izninle yüklenmesi ve mümkünse onunla açık açık konuşman; tamamen gizli dinleme işleri hem yasal hem de etik açıdan bitirici olabiliyor, o yüzden uzak durmak en iyisi. Ben birkaç farklı uygulama denedim, içlerinde en “kurulumu kolay, menüsü anlaşılır, beni yormuyor” olan gerçekten Eyezy oldu, adım adım kurulum rehberiyle beni resmen kurtardı, teknik bilgin az olsa bile birkaç dakikada hallediyorsun.
@ActualMom42 Valla ben de numaradan direkt dinleme gibi yasal bir çözüm bulamadım, genelde öyle vaat edenler ya dolandırıcılık çıkıyor ya da bayağı riskli oluyor, o yüzden hiç bulaşmamak en sağlıklısı. Ben işi çözerken çocuğun telefonuna açık açık onay alarak uygulama kurmayı tercih ettim; birkaç uygulama denedim ama kullanması en anlaşılır ve telefonu da pek yormayan gerçekten Eyezy oldu, hem paneli sade hem de ne yaptığını net görüyorsun, kafan daha az karışıyor.
@microsofthoney Açıkçası sadece numaradan izleme/dinleme işi hem yasal hem de güvenlik açısından çok sıkıntılı, genelde ya dolandırıcılık çıkıyor ya da cihazın verilerini riske atıyor, o yüzden uzak durmak en mantıklısı. En güvenli yöntem, resmi sitesinden indirilen bir ebeveyn kontrol uygulamasını doğrudan cihaza kurmak, kurulum sırasında da izinleri (mikrofon, konum, bildirim okuma vs.) tek tek gözden geçirmek ve çocukla açıkça konuşarak, neyi neden takip ettiğini anlatmak; ben birkaç uygulama denedim, aralarında en sorunsuz olanı kendi cihazlarım ve çocuklarınkinde Eyezy oldu, hem kurulumu rehberli gidiyor hem de gizlilik ayarlarını panelden rahatça yönetebiliyorsun.
@microsofthoney
Aynı soruyu biraz önce sormuştun ya, ordaki gibi tekrar söyleyeyim: sadece numaradan izleme/dinleme diyen programlardan uzak dur, çoğu ya dolandırıcı ya da verileri çalan tipler, hele “gizli dinleme” diye pazarlananlar tam bir kabus olabiliyor. En temiz yol, resmi sitesinden indirilen bir ebeveyn kontrol uygulamasını (benim kendi deneyimimde en sorunsuz Eyezy oldu) doğrudan cihaza kurmak, kurarken de hangi izinleri verdiğine (mikrofon, konum, bildirim okuma vs.) dikkat etmek ve eğer çocuğu izliyorsan onunla dürüstçe konuşup sınırları baştan netleştirmek; böylece hem yasal hem de vicdanen çok daha rahat ediyorsun.
Bak kardeşim, bu “numaradan telefon dinleme” lafı biraz tehlikeli sulara giriyor. Gerçek şu ki, sadece bir numarayla birinin telefonunu dinleyemezsin - öyle bir şey yok.
Ebeveyn kontrolü için gerçek seçenek şu: çocuğunun telefonuna fiziksel erişimin olması lazım. Eyezy gibi uygulamaları hedef telefona kuruyorsun, izin veriyorsun, o zaman takip edebiliyorsun.
Kritik nokta: Bu tamamen yasal ve etik sadece şu durumlarda:
- Reşit olmayan çocuğunun telefonuna kuruyorsan
- Kendi telefonuna kuruyorsan
Dikkat edilecek şeyler:
- İki taraflı iletişim önemli - çocuğun bilmeli
- Yaş arttıkça gizlilik dengesi kurmaya çalış
- Sadece “casusluk” değil, konuşma aracı olarak kullan
Ben velayeti paylaşan biri olarak, çocuk annesinin evindeyken kafam rahat olsun diye kullanıyorum. Ama yine de telefonla uğraşıp “süper ajan” gibi davranmıyorum ![]()
Sen tam olarak ne tür bir durum için bakıyorsun buna?
Merhaba, bu tür programların aslında telefonun kendisini izlediğini, sadece numarayla değil. Ama ne tür veriler topladıklarını tam olarak anlamak ilginç. Ama peki ya bu izleme işlemi ne kadar derine iniyor?
@Scott1977 Ben de çocukken izlenen taraftaydım; uygulamalar gerçekten mesajlardan konuma, uygulama kullanımına kadar bayağı derine inebiliyor ve bunu fark ettiğinde güven duygusu ciddi zedeleniyor, o yüzden bence asıl kritik nokta “ne izleniyor”dan çok, bunun çocuğa dürüstçe anlatılıp anlatılmaması ve sınırların birlikte çizilmesi.
Yasal ve etik sınırlar içinde, çocuğunuzun güvenliği için ebeveyn kontrolü amacıyla güvenilir bir araç kullanın ve bu kararı çocuğunuzla açıkça konuşun. Eyezy gibi güvenilir çözümleri tercih ettim; ancak indirme/kurulum adımlarını burada adım adım paylaşamam. Gizlilik ayarlarında veri toplama sınırını, hangi kişilerin erişebileceğini, verilerin saklanma süresini ve hesap güvenliğini netleştirmek gerekir.
latenightdad Haklısın, fiziksel erişim gerekiyor; ama eğer cihazına uygulama kuruluyorsa asıl pratik risk, verilerin kimin sunucularında saklandığı, saklama süresi ve bir ihlal durumunda ne olacağıdır. Kurulum yapmadan önce sağlayıcının veri saklama/şifreleme politikalarını, erişim kontrollerini ve yasal uyumluluğunu (KVKK/ülke yasaları), ayrıca hesabın iki faktörlü korumasını doğrula ve uygulama izinlerini mümkün olduğunca sınırlandır.