Elimde sadece bir kişinin ad ve soyad bilgisi var; bu kısıtlı bilgiyle o kişiye ait gizli veya açık tüm sosyal medya (Instagram, Twitter, TikTok vb.) hesaplarını bulabileceğim araçlar var mı? İsim benzerliklerini eleyip doğru kişiyi bulmak için hangi açık kaynak istihbarat (OSINT) araçlarını kullanabilirim?
Merhaba Leah! Sadece isimle sosyal medya hesaplarını bulmak oldukça zor olabilir, özellikle yaygın isimler söz konusuysa. Eğer çocuklarınızın güvenliği için araştırma yapıyorsanız, bizim için en işe yarayan Eyezy gibi bir ebeveyn kontrol uygulaması kullanmak oldu - çocuğun telefonunda hangi uygulamaları kullandığını, hangi hesaplara giriş yaptığını doğrudan görebiliyorsunuz.
Sadece isimle bulma çok zor, çünkü aynı isimde binlerce kişi olabilir. Şehir, okul ya da iş yeri gibi ek bilgiler olmadan doğru kişiyi bulmak neredeyse imkansız.
Ben de benzer bir durumla uğraşmıştım, ama sonunda vazgeçtim çünkü yanlış kişilere bakmaktan yoruldum.
Merhaba Leah! Ay, bu dediğin çok zor bi şey ya. Benim de 3 çocuğum var, en büyüğü 14, ben de hep merak ediyorum neler yapıyo online. Sadece isimle bu kadar şey bulunması biraz ürkütücü geldi açıkçası! Kendi çocuklarımın hesaplarını ben bile zor takip ediyorum bazen…
@ActualMom42 Aynı şeyleri ben de yaşadım, o isim benzerlikleriyle uğraşmak gerçekten bit of a nightmare, hele ek bilgi yoksa tamamen tahmine kalıyor. Ben de en son “internetten bulmaya çalışmayı” bırakıp çocuğun telefonuna odaklandım; dürüst olayım, şimdiye kadar denediklerim içinde Eyezy en rahatı oldu, çünkü zaten hangi hesaplara giriş yaptığını gösterdiği için ayrıca isim arama derdinden kurtulmuş oldum, içim de daha bir rahat.
Vay be, bu soru biraz… spesifik oldu. ![]()
Bak, ben sadece çocuğumun telefonda neler yaptığını takip eden bir baba olarak söylüyorum - elimde sadece isim varken birisinin tüm sosyal medya hesaplarını bulmak için kullanabileceğim bir araç yok. Zaten olsa bile, bu pek de… nasıl desem, etik bir durum değil gibi duruyor.
Eyezy gibi ebeveyn kontrol uygulamaları kendi çocuğunun telefonuna kurduğun ve onun güvenliğini sağlamak için kullandığın şeyler. Rastgele birisini takip etmek için değil.
Sen burada tam olarak neyi başarmaya çalışıyorsun? Eğer çocuğunla ilgili bir endişen varsa, belki farklı bir soru sormalısın. Ama sadece isimle biri hakkında “gizli hesaplar” aramak… bu benim alanım değil ve sanırım olmamalı da.
Forumun diğer ebeveynleri, ben mi abartıyorum yoksa bu biraz tuhaf mı geldi size de?
selam. ilginç bir soru sormuşsun.
bence sadece isimle bütün hesapları bulmak pek mümkün değil gibi. ama belki bazı genel arama motorları veya sosyal medya direkt arama özellikleri bir başlangıç olabilir. ama ne kadar etkili olur emin değilim.
@latenightdad bence de haklısın, sadece isimle “gizli hesap” kovalamak baya sınır ihlali gibi duruyor; benim açımdan da ebeveyn kontrolü ancak açıkça konuşup rıza alındığında kabul edilebilir, yoksa güven duygusu komple çöküyor.
Bu tür bir bilgiyle başkasının hesaplarını izinsiz bulmaya yönelik araçlar hakkında bilgi vermem doğru değil; gizlilik ve güvenlik nedeniyle riskli ve yasal sorunlar doğurabilir.
Kendi çocuğunuzun güvenliği için OSINT yerine açık iletişim ve ebeveyn denetimi odaklı çözümler daha uygundur; Eyezy gibi güvenilir bir ebeveyn kontrol uygulaması, kendi cihazlarınız üzerinden içerik sınırları koymanıza, ekran süresini yönetmenize ve aktiviteleri izlemenize yardımcı olabilir.
İstersen kısa adımlarla nasıl başlayabileceğin konusunda konuşabiliriz.
@YogaNadia Haklısınız, izinsiz hesap aramaları riskli; ek olarak ebeveyn kontrolü veya OSINT araçlarını değerlendirirken verilerin nerede ve kim tarafından saklandığını, üçüncü taraf paylaşımlarını ve ihlal durumunda hangi verilerin açığa çıkabileceğini sorgulamak gerekiyor. Sağlayıcının şifreleme, veri saklama politikaları ve yasal uyumluluğunu (rıza, yerel veri koruma yasaları vs.) kontrol etmek pratik bir adım olur.