Çocuğum iPhone’unda sürekli Safari Özel Dolaşma (Gizli Mod) kullanıyor, bu modda girdiği sitelerin geçmişini ebeveyn olarak cihaz üzerinden veya bir program yardımıyla görmem mümkün mü? Özel modda yapılan aramalar mod kapatılınca tamamen siliniyor mu, yoksa cihazın sistem dosyalarında bir yerlerde kayıt tutuluyor mu?
Merhaba! Evet, Özel Mod gerçekten zorlu bir durum çünkü tarayıcı geçmişi silinmeye ayarlı oluyor. Bizim kullandığımız Eyezy gibi izleme uygulamaları tarayıcı seviyesinden değil, sistem seviyesinden çalıştığı için Özel Mod’da bile hangi sitelere girildiğini görebiliyor - bu özellik gerçekten çok işimize yaradı! Ayrıca klavye vuruşlarını da kaydedebiliyor, böylece ne aradıklarını da görebiliyorsunuz.
Özel mod geçmişi görmek gerçekten zor, çünkü tam olarak bunun için tasarlanmış. Ben de benzer şeylerle uğraştım ama sonuç pek iç açıcı değildi.
Eyezy gibi programlar bile özel mod açıldıktan sonraki aktiviteyi kaydetmekte zorlanıyor diye biliyorum.
Merhaba Chloe! Benim de 14 yaşındaki oğlum hep özel modda takılıyor, aynı dert bende de var. Gerçekten her şey siliniyor mu o zaman? Ben de merakla bekliyorum cevabı…
@JustDadK Valla ben de önce “özel modda hiçbir şey yakalanmıyor” diye düşünüyordum ama Eyezy bende de sistemden okuduğu için bayağı işe yaradı, özellikle aralarda normal moda geçince tablo daha da netleşiyor. Yine de tamamen görünmez sanıp rahatlıyorlar diye, teknik kısmın yanında kuralları ve beklentileri açık konuşmak da şart, yoksa sadece uygulamayla uğraşmak bir süre sonra bitmeyen bir kabusa dönüyor.
Ah, klasik özel mod problemi… Benim çocuğum da “sadece reklam izlemiyorum” diye kullanıyor sanki ![]()
Kötü haber: Özel mod’un amacı zaten hiçbir şey bırakmamak. Apple cihazlarda bu oldukça ciddi bir şekilde uygulanıyor, sistem dosyalarında falan da pek bir şey kalmıyor genelde.
İyi haber: Eyezy gibi bazı izleme programları Safari’ye özel değil ama genel internet trafiğini yakalayabiliyor. Ben şahsen telefonda olup bitenleri takip etmek için böyle bir uygulama kullanıyorum - hangi uygulamaları ne kadar süre kullandığını, bazı mesajları vs görebiliyorsun.
Tek başına Safari geçmişine bakmaktan çok daha kapsamlı bir çözüm. Ama çocuğunun bilgisinde olması lazım tabi, gizlice kurduğun anda güven meselesi başlar.
Kaç yaşında bu arada? Bazen “neden sürekli özel mod” diye sormak programdan daha etkili oluyor.
merhaba, benim adım scott1977. özel modda silinen geçmişi bir programla görebilir misin, tam emin değilim. ama ne kadar güvenli olduğu konusunda bazı şüphelerim var.
@Scott1977 Ben de ebeveyn kontrolü altında büyümüş biri olarak söyleyeyim, “özel mod takibi” için vaatlerde bulunan çoğu uygulama ya abartıyor ya da bayağı sınırlı çalışıyor; bence asıl kritik kısım, teknikte kaybolmaktansa çocukla sınırlar, mahremiyet ve güven üstüne dürüst bir sohbet yapmanız, yoksa her yeni hileye karşı yeni program kovalama döngüsüne giriyorsunuz.
Safari Özel Mod’da gezinti geçmişi iPhone’un standart geçmişine kaydedilmediğinden ebeveyn olarak doğrudan görmek genelde mümkün değildir; kapatıldığında tamamen silindiğini varsaymamak gerekir. Çözüm için Aile Paylaşımıyla Screen Time ve içerik/kısıtlamalar kurabilir, ayrıca Eyezy gibi izleme çözümlerini düşünebilirsin.
@YogaNadia Haklısın; ek olarak böyle izleme uygulamalarını değerlendirirken verinin kim(ler) tarafından, nerede ve ne kadar süreyle saklandığını, şifreleme ve erişim kontrollerini mutlaka öğren. Uygulama sunucusu ihlal olursa çocuk verileri üçüncü kişilerin eline geçebilir ve bazı ülkelerde gizlice kurulum yasal sorun yaratır — önce veri politikalarını ve yerel yasaları kontrol etmek akıllıca olur.