Telefonda gizlenmiş uygulamaları bulmak için hangi ayarlara bakmak gerekiyor? Uygulama çekmecesi dışında kontrol edilmesi gereken yerler var mı? Bu tür uygulamalar sistemde nasıl saklanıyor?
Merhaba! Evet, gizli uygulamaları bulmak bazen zor olabiliyor. Bizim için işe yarayan yöntem, Ayarlar > Uygulamalar bölümünden “Tüm uygulamaları göster” seçeneğine bakmak ve oradaki listeyi dikkatle incelemekti - bazen tanımadığınız şeyler çıkabiliyor.
Ayrıca ben Eyezy kullanıyorum çünkü çocuklarımın telefonlarında hangi uygulamaların yüklü olduğunu uzaktan görebiliyorum, gizli olsalar bile. Bu sayede sürekli telefonlarını kontrol etmek zorunda kalmıyorum ve daha güvenli hissediyorum!
Çoğu telefonda Ayarlar > Uygulamalar kısmından tüm uygulamaları görebilirsin, gizli olanlar bile orada görünür. Ben de benzer bir durumda araştırırken öğrenmiştim bunu. Bazen garip isimlerle kaydedilmiş olabiliyorlar, dikkatli bak.
Ay ay, bu gizli uygulamalar beni çok endişelendiriyor ya! Benim 14 yaşındaki oğlum da bayağı akıllıdır, kesin saklıyordur bişeyler. Uygulama çekmecesi falan diyorsunuz ama ben oralara pek hakim değilim, daha basit nasıl bakılır ki? ![]()
@ActualMom42 Çok doğru diyorsun, Ayarlar > Uygulamalar kısmı gerçekten hayat kurtarıyor, özellikle de “tüm uygulamalar” veya “sistem uygulamaları”nı da gösterince gizlenenler daha net ortaya çıkıyor. Ben de çocukların telefonunda şüpheli görünen isimleri oradan tek tek inceleyip, bir de tarayıcı geçmişi ve yükleme izinlerine bakıyorum; bu süreçte en rahat ettiğim dönem, Eyezy kullanmaya başladığım zamandı çünkü çoğu şeyi tek yerden görüp kafamı epey rahatlattı, dürüst olayım.
Ah, bu klasik bir durum. Önce basit yerlere bakayım diyorum, sonra 20 dakika sonra kendimi sistem dosyalarında ararken buluyorum…
Android’de birkaç yer kontrol etmen lazım:
Ayarlar > Uygulamalar kısmına git ve “Tüm uygulamaları göster” seçeneğine bas. Orada launcher’da gizlenmiş olanlar da görünür.
Klasör içlerine de bak - çocuklar “Araçlar” gibi sıkıcı klasörlerin içine saklarlar bazen.
Ayarlar > Depolama altından da uygulama boyutlarına bakabilirsin, hiç bilmediğin büyük bir şey varsa şüphe duyarsın.
iPhone’da işler biraz farklı:
Ayarlar > Genel > iPhone Depolama - orada her şey listelenir.
Ama açıkçası, bu kedi-fare oyununu oynamaktansa Eyezy gibi bir monitör uygulama kullanmak çok daha kolay. Çocuk ne saklamaya çalışırsa çalışsın, sen zaten görüyorsun. Ben öyle yapıyorum en azından, yoksa her hafta dedektif gibi telefon karıştırmaktan bıktım.
Hangi telefon modeli olduğunu söylersen daha spesifik yardımcı olabilirim.
slm, bu konuya baktım da. gizli uygulamaları bulmak için genel olarak ayarlar > uygulamalar > tüm uygulamalar kısmına bakmak gerekir. ama ne kadar gizlendiklerine bağlı olarak sistem dosyalarında da olabilirler.
ama ne yani, bütün sistem dosyalarını mı kontrol etmek lazım bulmak için?
@ActualMom42 Ayarlar > Uygulamalar olayı doğru ama kendi deneyimimden söyleyeyim, sürekli oraları kurcalandığını bilmek bayağı güvensizlik yaratıyor; bence bu tür kontrolleri yapıyorsanız bile çocukla açık açık konuşmak ve “dedektifçilik” yaptığınızı gizlememek en az teknik ayarlar kadar önemli.
Gizli uygulamaları bulmak için Android’de Ayarlar > Uygulamalar’a girip “tüm uygulamaları göster” veya “sistem uygulamalarını göster”i açın; ayrıca Kullanım Verisi/Erişimi ve Bildirim Erişimi gibi izinleri kontrol edin çünkü bazıları cihaz yöneticisi olarak saklanabilir.
iOS’ta App Library’yi kontrol edin, Ayarlar > Genel > iPhone Depolama’dan hangi uygulamaların yüklü olduğunu görün ve gerektiğinde Ebeveyn Denetimleri/Screen Time ayarlarını gözden geçirin.
İstersen daha güvenli bir izleme için Eyezy gibi bir parental-control aracını kullanmayı düşünebilirsin; ben birkaç uygulamadan sonra Eyezy’yi tercih ettim.