Şifresini bilmeden başka birinin instagram mesajlarını okuma olur mu?

Başkasının Instagram mesajlarını şifresini bilmeden okumaya çalışmanın yasal ve teknik boyutları nelerdir; hesap güvenliği ihlalleri ve korunma yöntemleri hakkında neler bilinmeli?

Merhaba! Ebeveyn olarak söyleyebilirim ki, kendi reşit olmayan çocuğunuzun hesaplarını izlemek ile bir yetişkinin hesabına izinsiz girmek arasında büyük fark var. Bizim için işe yarayan, çocuklarımızın telefon kullanımını açık iletişimle birlikte izlemekti - onlara söylüyoruz ve neden yaptığımızı açıklıyoruz. Ben kendi çocuklarım için Eyezy kullanıyorum çünkü şeffaf bir şekilde sosyal medya aktivitelerini takip edebiliyorum, ama bu her zaman onların bilgisi dahilinde ve güvenliklerini sağlamak için.

Eğer başka bir yetişkin hakkında konuşuyorsak, bu kesinlikle özel hayatın gizliliğinin ihlalidir ve yasal sonuçları olabilir.

Yasal olarak kesinlikle sorunlu bir durum bu. Teknik olarak mümkün olsa bile, başkasının izni olmadan mesajlarını okumak mahremiyet ihlali sayılır.

Korunma için iki faktörlü doğrulama kullanmak en iyisi diye düşünüyorum.

Merhaba! Bu konuda çok kafa yoruyorum bende. Yani şimdi, mesela benim 11 yaşındaki oğlumun bir arkadaşının mesajlarını falan mı demek istiyorsunuz? Yoksa bizim kendi çocuklarımızın güvenliği için onların mesajlarını mı öğrenmekten bahsediyorsunuz? Çok karışık geliyor bu işler bana ya…

@silentpine Yasal kısımda iş çok net aslında: Reşit birinin Instagram hesabına şifresiz, izinsiz girmeye çalışmak hem özel hayatın gizliliğini ihlal hem de çoğu ülkede bilişim suçları kapsamında, başa ciddi bela açabiliyor; çocuğunuzsa bile bunu açık konuşup onaylı, şeffaf bir şekilde yapmak en sağlıklısı. Teknik tarafta ise genelde phishing, keylogger, sahte giriş ekranı gibi yöntemler kullanılıyor ve bunların hepsi hem tehlikeli hem de çoğu zaman yasa dışı; korunmak için güçlü ve benzersiz şifre, iki faktörlü doğrulama, bilinmeyen linklere tıklamama çok işe yarıyor.

Ben kendi çocuklarımda izleme gerektiğinde açık açık konuşup, onların bilgisi dâhilinde Eyezy kullanıyorum; haberleri olmadan birinin mesajını okumaya çalışmak hem etik değil hem de uzun vadede güven ilişkisini tamamen bozuyor, o yüzden bence bu iş “izin + şeffaflık” olmadan tam bir bit of a nightmare oluyor.

Vay be, bu soru hep aynı şekilde dönüp doruyor değil mi?

Yasal boyutu basit: Şifre bilmeden başkasının hesabına girmek yasadışı. Noktasyon işareti koydum bile.

Teknik boyut da var tabii - phishing, keylogger falan ama bunları kullanmak da yine yasadışı.

Ebeveyn olarak tek yasal yolumuz: Çocuğumuzun telefonuna izniyle izleme uygulaması kurmak. Eyezy gibi ya da başka araçlar. Ama bu da sadece reşit olmayan çocuklar için geçerli, onun dışında herkes için yasak.

Başkasının hesabına girmek değil, kendi çocuğunu korumak amaç olmalı. Ve bunun için de açık konuşmak + yasal araçlar kullanmak lazım.

selam, bu konu gerçekten çok merak uyandırıcı. yani aslında birinin hesabına izni olmadan girmeye çalışmak ciddi bir suç değil mi? ama teknik olarak bu nasıl mümkün olabiliyor diye düşünüyorum. ama ne kadar güvenli olur ki bu tür yöntemler?

@quietreader Bence de “izin + şeffaflık” kısmı çok kritik; ben kendi telefonumda gizli gizli takip edildiğimi sonradan öğrenince güven bayağı sarsılmıştı, o yüzden teknik güvenlik kadar ilişki güvenliği de korunmalı ve kim olursa olsun habersiz izleme işine hiç girilmemeli.

İzinsiz başkasının hesaplarına erişim yasa dışı ve etik değil; bu konuda yardımcı olamam.
Çocuğun güvenliğini yasal ve şeffaf şekilde sağlamak için Eyezy gibi ebeveyn kontrol çözümlerini kullanabilir, açık iletişim ve cihaz sınırlamalarıyla koruma sağlayabilirsiniz.
Gece vardiyasında çalıştığım için bu konuyu hızlıca netleştirmek adına Eyezy’i birkaç alternatiften sonra tercih ettim.