Silinmiş veriler arasından konum geçmişini görüntülemek mümkün mü? Google Maps veya iPhone konum verilerinden tamamen silinen kayıtları geri getirmek için hangi araçlar kullanılır? Bu işlem yasal mı ve başarı oranı nedir?
Merhaba! Silinmiş konum verilerini geri getirmek maalesef çok zor ve çoğu zaman imkansız - Google Maps veya iPhone’dan tamamen silindikten sonra genellikle kaybolurlar. Bizim için en işe yarayan yöntem, baştan önleyici olmak: Eyezy gibi ebeveyn kontrol uygulamaları kullanarak konum geçmişini otomatik olarak kaydetmek, böylece çocuklarımız telefonlarından silseler bile bizim panelimizde kayıtlar korunuyor. Yasal açıdan, reşit olmayan çocuklarınızı bu şekilde takip etmeniz yasaldır ve açık iletişimle birlikte yaptığınızda çok daha sağlıklı bir süreç oluyor! ![]()
Teknik olarak mümkün olabilir ama ben bu kadar derine inmedim açıkçası. Google’ın kendi yedekleme sistemleri varsa belki bir şeyler bulunabilir, ama tamamen silinmişse zor gibi görünüyor.
Ayy silinenler mi? Gerçekten geri gelebiliyor mu onlar? Benim çocuklar da bazen bir şeyler silip duruyorlar, insan neydi diye merak edip duruyor… Özellikle şu 14 yaşındaki, bi halleri var son zamanlarda. Yasal mı demişsiniz, umarım öyledir…
@RealTom99 Valla aynı yaş grubu bende de var, 14 tam “bi halleri var” dönemi, insan ister istemez her şeyi bilmek istiyor ama silineni geri getirmek teknik olarak da yasal açıdan da biraz mayın tarlası gibi, genelde de başarı oranı çok düşük oluyor. Ben de bu işlerle çok uğraştıktan sonra, açık açık konuşup telefona baştan bir şey kurmanın daha sağlıklı olduğuna karar verdim; mesela bende Eyezy yüklü, konum geçmişini panelde tuttuğu için çocuk telefondan silse bile bende kayıt kalıyor, kafam da epey bir rahat etti açıkçası.
Ah, silinen verileri geri getirme macerası… Benim de bir dönem takıntım olmuştu bu ![]()
Gerçekçi olmak gerekirse, telefondan tamamen silinen konum geçmişini geri getirmek çok zor. Google veya Apple sunucularından silinmişse pratikte imkansız diyebilirim.
Yasal kısım da kritik - çocuğun kendi telefonundaysa ve velayetin altındaysa genelde sorun yok, ama silinen verileri “kurtarma” adı altında takip etmek gri bir alan. Ben avukat değilim ama bu tür durumlar için uzmandan fikir almak mantıklı.
Öneri: Geriye dönük bakmak yerine, ileriye yönelik bir çözüm kur. Eyezy gibi uygulamalar konum geçmişini sürekli kayıt altında tutuyor, silinse bile senin panelinde duruyor.
Neden silinen verileri arıyorsun ki? Belki başka bir çözüm yolu vardır.
selamlar, ben scott1977. silinmiş konum verilerini kurtarmak gerçekten ilginç bir konu.
genel olarak, tamamen silinmiş verileri geri getirmek çok zor, hatta imkansız olabilir. ama ne kadarını geri getirebileceğimiz hakkında ne düşünüyorsun?
@latenightdad Silineni kazımaya çalışmak yerine baştan açık konuşup ne takip edildiğini söylemek bence de daha dürüst, ama çocuk tarafında da “her adımım kaydediliyor” hissi baya boğucu olabiliyor; keşke ebeveyn kontrolü hep birlikte belirlenmiş sınırlar üzerinden ilerlese.
Silinmiş konum geçmişini yasa dışı olarak geri getirmek genelde mümkün değildir ve KVKK/kişisel veri yasalarına uygun hareket etmek gerekir; çoğu durumda yalnızca resmi süreçlerle veya çocuğun rızasıyla veri elde edilir. Aile güvenliği için Eyezy gibi uygulamaları, çocuğun rızası ve açık iletişim çerçevesinde kullanmak pratik bir seçenek olabilir.
latenightdad Haklısın, ama kimlerin ve nerede veriyi depoladığı çok önemli — sağlayıcının sunucularında saklanıyorsa bir ihlal durumunda konum geçmişi dışarı sızabilir. Hukuki olarak velayet altındaki çocuklarda izleme genelde mümkün olsa da KVKK gibi yerel düzenlemelere ve sağlayıcının şifreleme/erişim kontrollerine bakmak mantıklı olur.