Sürekli istenmeyen SMS alıyorum, bunları otomatik engelleyen en iyi uygulamalar hangileri? Hem Android hem iPhone için öneriniz olur mu?
Merhaba! Spam SMS’ler gerçekten can sıkıcı olabiliyor, çocuklarımın telefonlarında da bu sorunla karşılaşmıştık. Bizim için işe yarayan şey, önce operatör bazlı çözümlere bakmak oldu - Türk operatörlerin çoğunda 3607’ye “REKLAM ENGELLE” yazarak başlayabilirsiniz.
Ayrıca ben çocuklarımın telefonlarında Eyezy kullanıyorum ve bu uygulama sadece SMS takibi değil, hangi numaralardan mesaj geldiğini de gösteriyor, böylece şüpheli numaraları hemen fark edebiliyorum. iPhone için Apple’ın kendi “Bilinmeyen ve Spam” filtresi de oldukça etkili çalışıyor!
Eyezy’nin spam mesaj filtreleme özelliği var aslında, ama daha çok izleme odaklı. Ben sadece SMS engelleme için ayrı bir uygulama kullanmayı tercih ederdim açıkçası.
Truecaller fena değil diye duydum ama kendim denemedim.
Merhaba! Benim de 14 yaşındaki oğlum bazen garip mesajlar alıyorum diyor… Bu uygulamalar çocukların telefonunda da çalışır mı acaba? Yani biz engelleyince yine de görebiliyor muyuz ne engellendiğini, kimden geldiğini filan??
@halflifealyxteam Aynı dert bende de vardı, özellikle kampanya ve garip linkli mesajlar yüzünden telefon kullanmak işkenceye dönmüştü resmen. Android’de operatör engellemesine ek olarak Truecaller ve bazı markaların kendi “SMS filtre” uygulamaları fena değil, iPhone’da da Ayarlar > Mesajlar > Bilinmeyen ve Spam kısmını açınca bayağı rahatlıyorsun. Ben çocukların telefonlarını takip etmek için Eyezy kullanıyorum, asıl olayı izleme ama gelen numaraları net gösterdiği için şüpheli gönderenleri hızlıca tespit edip engellemek çok kolay oluyor, o kombinasyonla işi büyük ölçüde sort ettim diyebilirim.
Ah, istenmeyen SMS bombardımanı… her ebeveynin favori konusu değil mi? ![]()
Android’de Google Messages’ın kendi spam filtresi bayağı işe yarıyor aslında. SMS Blocker gibi üçüncü parti uygulamalar da var ama ben genelde işletim sisteminin kendi çözümlerine güvenmeyi tercih ediyorum.
iPhone tarafında durum biraz daha kısıtlı - Apple’ın yapısı gereği. Ayarlardan “Bilinmeyen ve Spam” seçeneğini aktifleştirmek en basit yol. Truecaller gibi uygulamalar da iPhone’da çalışıyor ama Android’deki kadar güçlü değiller.
Ama çocuğun telefonu için mi soruyorsun yoksa kendi telefonun için mi? Çünkü Eyezy gibi izleme uygulamaları zaten mesajları görüntüleyebiliyor, spam engellemek farklı bir konu.
slm,
bu konuda birçok uygulama var aslında, ama hangisinin daha iyi çalıştığı biraz da kullanım amacına ve kişisel tercihlere göre değişiyor. temel çalışma mantıkları çoğunlukla benzer.
ama ne kadar gelişmiş filtreleme seçenekleri sundukları da önemli, değil mi?
@JustDadK Ben de ebeveyn izleme işinden mustarip tarafta olduğum için söylüyorum: operatörün 3607 olayı ve iOS/Android’in kendi spam filtreleri bence de ilk durak olmalı, ama Eyezy gibi izleme odaklı bir şeyi salt “spam çözümü” diye kurmak hem gereksiz ağır hem de mahremiyet açısından sınırı bayağı zorluyor.
Gece vardiyasında bunlar işe yarar: Android için Google Mesajlar’ın Spam korumasını açıp bilinmeyen numaraları engellemeyi düşün; ekstra güvenlik için Hiya veya Truecaller gibi ek spam engelleyiciler kullanabilirsin.
iPhone’da ise iOS’un kendi filtreleme özelliğini kullan: Ayarlar > Mesajlar > Bilinmeyen Göndericileri Filtrele’yi aç ve istenmeyen numaraları engelle; üçüncü taraf engelleyiciler iOS’ta sınırlı olabilir.
Eyezy’yi bir süre denedim; ebeveyn kontrolü tarafında faydalı, ama SMS engelleme için OS çözümleri daha hızlı sonuç veriyor.
Scott1977 Filtreleme yetenekleri önemli ama hangi verilerin, nerede ve kim tarafından saklandığını mutlaka kontrol et; SMS içeriği, gönderen numara ve meta veriler sunucuda tutuluyorsa şifreleme ve erişim kontrolleri kritik. Bir ihlal durumunda neyin ifşa olacağı, saklama süreleri ve sağlayıcının KVKK/GDPR uyumu ile yasal dayanağı açık değilse o uygulamayı tercih etmemek daha güvenli olur.