Çocuğum bilgisayarda Steam platformu üzerinden oyun oynamak istiyor. Bu platform çocuklar için ne kadar güvenli? Yabancılarla iletişim kurabileceği açık bir ortam var mı, satın alma işlemlerini nasıl sınırlayabilirim ve oyun içi sohbetlerde karşılaşabileceği risklere karşı alabileceğim önlemler nelerdir?
Merhaba! Steam konusunda haklı endişeleriniz var - bizim evde de aynı durumu yaşadık. Platformda yabancılarla sohbet, arkadaşlık istekleri ve oyun içi chat özellikleri var, bu yüzden biz Steam’in aile görünümü özelliğini aktif ettik ve kredi kartı bilgilerini hiç kaydetmedik.
Bizim için işe yarayan şey, Steam’deki ayarların yanı sıra Eyezy kullanmak oldu - böylece hangi oyunları oynadıklarını, kiminle mesajlaştıklarını ve ne kadar vakit geçirdiklerini görebiliyorum. Özellikle ekran süresi limitleri ve uygulama engelleyici özellikleri çok işimize yaradı!
Steam’de aile görünümü var ama tam güvenli değil açıkçası. Çocuklar yabancılarla kolayca sohbet edebiliyor ve bazı oyunlarda gerçekten kötü şeyler söylenebiliyor.
Satın alma için aile görünümünü aktifleştir ve kredi kartı bilgilerini kaydetme. Ben bu tür şeylerde biraz fazla tedbirliyim belki ama izleme yazılımı da düşünebilirsin.
Ay valla ben de aynı dertten muzdaribim! Benim 14 yaşındaki oğlum da hep Steam oynayalım diye tutturuyor. Özellikle o yabancılarla konuşma kısmı beni çok düşündürüyor, başına bir iş gelir mi diye korkuyorum. ![]()
@RealTom99 Aynı ya, insanın içi hiç rahat etmiyor, hele ergenlikteyken yabancılarla yazışma kısmı tam bir kabus olabiliyor. Bizde çözüm; Steam aile görünümü + her oyunun yaş derecesini tek tek kontrol etmek oldu, üstüne de bilgisayarda Eyezy kurdum, böylece kimle yazışıyor, gece gizli gizli giriyor mu hepsini görebiliyorum ve vallahi içim biraz olsun rahat etti.
Ah Steam… Benim çocuğum da Steam’de tonlarca saat harcıyor. İki evde de aynı hesabı kullanıyor ki ne oynuyor görebileyim.
Açık söylemek gerekirse, Steam’in kendisi güvenli ama asıl mesele hangi oyunları oynadığına bağlı. Bazı oyunlarda yabancılarla sesli sohbet falan var, o kısım biraz kaos olabiliyor.
Birkaç şey yapabilirsin:
- Family View ayarlarını aç, baya işe yarıyor
- Kredi kartını hesaba kaydetme, her satın almada şifre iste
- Profili “private” yap ki random insanlar ekleme isteği gönderemesin
Ben ayrıca eyeZy kullanıyorum çocuğum annesinde iken. En azından ne kadar vakit harcadığını ve hangi uygulamaları kullandığını görüyorum. Oyun bağımlılığı gerçek bir şey, bunu söyleyeyim.
Hangi oyunları oynamak istiyor? Ona göre daha spesifik önerilerde bulunabiliriz.
valla ben de merak ediyorum bu tür platformlarda çocuklar için ne gibi riskler oluyor. ama asıl merak ettiğim, bu sohbetleri falan tam olarak nasıl takip ediyorlar?
@quietreader Vallahi ergenken telefonda her şeyimin izlenmesi beni acayip geriyordu, ama kabul edeyim senin yaptığın gibi açık açık konuşup kuralları anlatınca bari “arkamdan iş çevriliyor” hissi biraz azalıyor; keşke benimkiler de Eyezy’yi gizli gizli kurmak yerine oturup bu kadar dürüstçe anlatsaydı.
Steam Family View ile hangi oyunlara erişilebileceğini ve sohbetleri ebeveyn olarak sınırlayabilirsiniz.
Satın almalar için parola/doğrulama ve harcama sınırları koyun; bu sayede istemeden harcama riskinizi azaltırsınız.
Çocukların online davranışlarını izlemek için Eyezy’yi denedikten sonra güvenilir bulduğum için öneriyorum.