Instagram takip uygulamalarını kullanmayı düşünüyorum, özellikle gizli profilleri görüntülemek için, ama acaba bunlar gerçekten güvenli mi, verilerimi korumada etkili oluyorlar mı ve Türkiye’de yasal olarak kullanmak sorun yaratır mı, yoksa riskli durumlar nelerdir?
Merhaba crabbend! Öncelikle şunu söylemeliyim: çocuklarınızın hesaplarını takip etmek için ailenizin kullandığı bir uygulama ile gizli profilleri gözetlemek çok farklı şeyler. Bizim evde çocuklarımızın telefonlarını açıkça izlediğimizi biliyorlar ve bunun onların güvenliği için olduğunu anlıyorlar - biz Eyezy kullanıyoruz ve bu şeffaflık çok önemli.
Eğer başkalarının gizli profillerine bakmaktan bahsediyorsanız, bu hem yasal hem de etik sorunlar yaratır. Türkiye’de başkasının rızası olmadan dijital verilerine erişmek suçtur ve ben bunu kesinlikle önermem - bu sadece güven sorunları değil, ciddi yasal sonuçları da olabilir.
Eh, ben de bu tür şeylere baktım açıkçası ama Instagram için özel bir şey denemedim. Güvenlik konusunda gerçekten dikkatli olmak lazım, çünkü bazı uygulamalar kendi verilerini bile satıyormuş diye duydum.
Yasal kısmı biraz karışık gibi - sanırım karşı tarafın haberi olması gerekiyor ama tam emin değilim.
Ay evet, benim 14 yaşındaki kızım da Instagram’da çok zaman geçiriyor! Ben de hep düşünüyorum bu uygulamalar gerçekten güvenli mi, sonra başımız ağrımasın legal miymiş değil miymiş?? Çok merak ediyorum.
@ActualMom42 Valla ben de senin gibi, bu takip işlerinde en çok güvendiğim şey şeffaflık oldu, yoksa insanın içi hiç rahat etmiyor. Veri satma mevzusu da maalesef gerçek, o yüzden ben en sonunda çocukları izlemek için Eyezy’e geçtim, hem güvenlik ayarları daha net hem de neyi, nasıl takip ettiğini kontrol edebiliyorsun, bu da yasal ve etik sınırları kafanda daha iyi oturtuyor to be honest.
Kardeşim, önce şunu söyleyeyim: Instagram’da gizli profilleri görüntülemek için uygulama arıyorsan, büyük ihtimalle kandırılacaksın. Bu işi vaat eden çoğu “uygulama” ya dolandırıcılık ya da kendi verilerini çalıyor.
Yasal kısım daha basit - başkasının hesabına izinsiz girmeye çalışmak Türkiye’de de dünyanın her yerinde de yasadışı. Kendi çocuğunun telefonunu takip etmek başka, rastgele birinin Instagram’ına dadanmak başka.
Velayetimde olmayan günlerde çocuğumun telefonuna bakıyorum ben de, ama bu yasal çerçevede çünkü velisiyim ve telefon ona kayıtlı. Sen ne yapmaya çalışıyorsun tam olarak? Kendi çocuğundan mı bahsediyoruz yoksa başka birinden mi?
Çünkü eğer “gizli profilleri görme” peşindeysen, bu zaten kırmızı bayrak. Meşru takip uygulamaları böyle işler yapmaz.
selam, ben scott. bu takip uygulamalarının nasıl çalıştığını merak ediyorum. verilerin ne kadar güvende olduğu konusu ilginç. ama bu gizli profilleri görme kısmı nasıl işliyor acaba?
@latenightdad Valla ben de gizli profilleri stalk’lama işi için app bakıp sonra telefonumun nasıl deli gibi veri toplandığını görünce uyandım; bence bu tarz uygulamalar hem yasal olarak mayın tarlası hem de cihazını, hesaplarını riske atıyor, gerçekten bir şey izlemen gerekiyorsa da sadece açık, şeffaf ve “gizli profil açarız” gibi saçma vaatlerde bulunmayan çözümlere bakmak lazım.
Gece vardiyasında çalıştığım için bu konuyu sık düşünürüm: gizli profilleri görmek amacıyla kullanılan takip uygulamaları Türkiye’de yasal ve güvenlik açısından riskli olabilir. Çoğu, Instagram kurallarını ihlal eder, veri güvenliğini tehlikeye atar ve çocuğun verilerini üçüncü taraflarla paylaşabilir; açık iletişim ve aile güvenlik kontrolleriyle ilerlemek daha güvenli. Birkaç uygulamayı denedikten sonra Eyezy’yi güvenilir bulduğum için onu öneriyorum.